MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Ekonomi, Manşet, Toplum » 3 milyon borçluya af geliyor
3 milyon borçluya af geliyor

23 bin 4/C’liye kadro müjdesi ve milyonlarca BAĞ-KUR’luya af yolda…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sayıları 23 bin dolaylarında olan 4/C’lileri ilgilendiren yasa çalışmasında sona gelindi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başta 4/C’lilerin durumu ve sigorta pirim borcu konusunda yapılandırma içeren çalışma paketinin içeriği belli olmaya başladı.
Tasarı, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) yapılan çalışmaların ardından Bakanlar Kurulu’na da sunulmuştu. 4/C’lilere kadro müjdesi içeren tasarı da diğer öne çıkan bir başlık da prim borcunda yeniden yapılandırma imkanı getirilmesi. Genel sağlık Sigortası (GSS) kapsamında yaklaşık 3,5 milyon kişinin SGK’ya 7,5 milyar TL dolayındaki borcundan sadece 350 milyon TL civarındaki bir tutar tahsil edilebilmişti. torba yasa ile borcun faizi silinecek ve yapılandırmaya gidilecek. Böylece vatandaşlar sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Aynı şekilde Bağ-Kur’luların borcuna da af ve yapılandırma geliyor. Buna göre de 1 ile 2 yıl üzerinde borcu olanların borcunda yapılandırmaya gidilecek.
MİLYONLARCA VATANDAŞIN PRİM VE BAĞ-KUR BORCUNA AF
Düzenlemeyle, borçlu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan vatandaşın borcu silinecek. 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren GSS ile 18 yaşını dolduran, öğrenci olmayan ve sosyal güvence kapsamına girmeyen herkese gelir durumuna göre prim ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanma şartı getirildi. Yasal düzenleme ile 12,5 milyon kişi GSS kapsamına girdi. Bu kapsamda SGK, yaklaşık 7,5 milyar TL tahsilat yapması gerekirken kasasına 350 milyon TL civarında para girdi. Yapılacak bu düzenleme ile Kurum kalan alacağından büyük oranda vazgeçecek. Vatandaşın faizleri tamamen silinecek kalan miktarlar için de yapılandırma yoluna gidilecek.
Tasarı, 3 milyona yakın Bağ-Kurlu’yu da af kapsamına alıyor. Pek çok esnaf, Bağ-Kur borcu olduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Yeni düzenleme ile Bağ- Kur’a 24 aydan çok prim borcu olanlar, ana para borcu sabit kalmak kaydıyla, gecikme zamlarının yüzde 50’si silinerek 36 taksitle borcu ödeme imkanına sahip olacak.
İşsizler için de önemli bir düzenlemenin yer aldığı tasarıya göre, her hangi bir nedenden dolayı işten çıkartılan vatandaşın İŞKUR’dan aldığı işsizlik ödeneğinin geri ödemesinde değişikliğe gidiliyor. İŞKUR artık işsiz vatandaşın işe girmesi ile birlikte vatandaştan sadece 4 aylık ödemeyi geri talep edebilecek.
İMD’LERE MAAŞ MÜJDESİ
Bir başka düzenleme de İş ve Meslek Danışmaları’na (İMD) yönelik. 4 bin civarında İMD’nin kadroya geçişinde yaşanan maaş kesintisi, torba yasa ile birlikte giderilecek. Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı bu konuda anlaşırken, düzenleme ile 2014 memur zammı hariç İMD’lerin ücreti 2 bin 300 ile 2 bin 400 dolaylarında olacak.
114 BİN ÖĞRETİM GÖREVLİSİNE KÖTÜ HABER
YÖK’ün ve Memur-Sen’in talepleri arasında bulunan ve yaklaşık 114 bin öğretim görevlisini yakından ilgilendiren ücret iyileştirmesinde ise olumlu bir sonuç çıkmadı. Ekonomik yükünden dolayı Maliye Bakanlığı’nın bu konuya şimdilik soğuk baktığı öğrenildi.

Etiketler:
📆 08 Ocak 2014 Çarşamba 17:07   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR