MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Manşet » 30 Ağustos neden kutlanmalı biliyormusun ?
30 Ağustos neden kutlanmalı biliyormusun ?

Dinle bak,
Ülke işgal atınday dı, dört bir yanı düşmanlar sarmıştı, yüzlerce yıldır sana ait olan toprakları kendi aralarında paylaşmışlardı, Ezanların sesi kesilmişti, Bayrağın yerlere indirilmişti,namusun şerefin ayaklar altına alınmıştı, hayat garantin kalmamış ve seni insan yerine bile koymuyorlardı…!!!
30 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal’in Başkomutanlığında küllerinden yeniden doğdu bu Millet….
O gün ne oldu biliyormusun ?
Büyük taaruz başarıyla sonuçlandı ve İZMİR kurtarıldı ve Yunanlılar Ülkeden kovuldu.

İşte o günden sonra senin adın hala Hasan, Mehmet,Ayşe, Fatma olarak kaldı, Bayrağın yeniden göndere çekildi, Ezanın dinmedi ve o yüzden o gün bize bu günleri bırakanların ruhunu şaad etmek için onlara şükranlarımızı sunmak için 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlanmalıdır….
İŞGALCİLERE DARBEYİ VURAN TAARRUZ….
Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu’dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekât idi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 20 Temmuz 1922’deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa taarruz kararını haziran ayında almış ve hazırlıkları gizli olarak yürütmüştü.
Büyük Taarruz Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gece Afyon’da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.

Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu’dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekât idi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 20 Temmuz 1922’deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa taarruz kararını haziran ayında almış ve hazırlıkları gizli olarak yürütmüştü. Büyük Taarruz Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gece Afyon’da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.
BAŞKUMANDAN ZAFERİ
30 Ağustos günü, ilk kez 1924’te Dumlupınar’da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır.
Zaferi kutlamak için iki yıl beklemenin en önemli nedeni 1923 yılının yeni Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğun had safhada olmasıydı.

Çal köyünde gerçekleşen ilk törende Mustafa Kemal, millî ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamış ve Meçhul Asker Abidesi’nin temelini eşi Latife Hanım ile beraber atmıştır.

Başkumandan Zaferi 1926’dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.

1 Nisan 1926’da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu’nda 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Zafer Bayramı olduğu, her yıl dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı belirtilir. Aynı yıl, dönemin Savunma Bakanı Recep Peker’in yayınladığı bir genelge ile bayram törenlerinde neler yapılacağı detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Ancak 1930’ların ortalarına kadar ilk tören gibi üst düzeyde gerçekleşen Büyük Zafer kutlaması veya anma töreni yapılmamıştır.

Hava Kuvvetlerinin ülke savunmasında önemli bir yeri olması nedeniyle, Tayyare Cemiyeti de 30 Ağustos tarihini “Tayyare Bayramı” olarak adlandırmıştır.

Pandemi tedbirleri bahane edilerek kısıtlanan 30 Ağustos zafer bayramında göstermiş olduğunuz hassasiyeti keşke, Ayasofya açılırken 360 bin kişiyi bir araya toplarken de göstermiş olsaydınız ….


Bursa’nın AKP’li Belediye Başkan’ı demişki halkın genelini ilgilendiren bir Bayram değil ne demek bu ya nasıl bir söylem 90 yıldır ilgilendiriyor da şimdimi ilgilendirmiyor…!!!

Şu an neyimiz varsa, bağımsızsak,hür vatandaş olmussak,şerefimizle dolaşıyorsak ve hala nefes alıyorsak o Belediye Başkan’ının halkın bir kısmını ilgilendirmiyor dediği HALK‘ın deleri kurtarmıştır bu vatanı…

Bazı sevgiler gönüle doğmadan mühürleniyor, Gen meselesi yani bizler böyle gördük, böyle yaşayacağız ve Vatan mevzu bahis olunca anılması gereken, kutlanması gereken herşeyi yapacağız….


Umut Daştan….

Kartal Belediye Meclis Üyesi

Kartal Belediyespor Bşk…

📆 28 Ağustos 2020 Cuma 22:59   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR