Kartal’da faaliyet gösteren ve daha çok yeni olmasına rağmen birçok başarılı işe imza atmış olan ve üyelerinin tamamının eski Kartallılar dan oluştuğu bir dernekten söz etmek istiyoruz sizlere…
Eski Kartallılar Yardımlaşma ve Dayanışma derneği, adından da anlaşıldığı gibi en az üç nesildir Kartal’da yaşayan Kartal’ı yakından tanıyan kişilerin bir araya gelerek tamamıyla eğitime katkı vermek ve maddi durumu zayıf olan kişilere yardım etmek amacıyla kurulmuştur.
Yaklaşık 1 yıl önce kurulan bu Dernekte kısa süre olmasına rağmen bir çok güzel işe imza atılmış ve okumak isteyen ama maddi zorluklardan dolayı öğrenimini sürdürürken zorluk çeken çocuklarımıza bir nebzede olsa katkı sağlamışlardır.
Dernek Başkanı sayın Suna Uzunkaya Derneği okuyucularımıza ve Kartallılara daha yakından tanıtmak adına bir röportaj talep ettik ,
kendisi de bu isteğimizi kırmadı ve Dernek merkezinde bizleri kabul etti.
Sohbet esnasında bizlere Dernek Başkan yardımcısı Filiz Kocaman ve Dernek üyeleri de eşlik ettiler..
ve söyleşimize başladık ;
1. Eski Kartallılar Yardımlaşma Derneği Ne Zaman Kuruldu?
2 Şubat 2013 yılında ilk imzayı attık. Fakat bazı ailesel hastalık ve vefatlardan dolayı asıl kuruluşu Ekim ayının 10 da bir kongreyle gerçekleştirdik. Henüz 1 senelik çiçeği burnunda bir dernek.
2. Bu Derneğin Kuruluş Amacı Nedir?
İlk ve Ortaöğretimde ki başarılı , maddi durumu iyi olmayan yada anne ve babasından birisi hasta veya çocuklarına bakamayacak bir durumda olan çocukların eğitimlerine katkı amacıyla kurduk.
3. Dernek Yönetimi Kaç Kişiden Oluşuyor?
5 kişiden oluşuyor. Başkan, yardımcıları, sayman ve üyeler.
4. Üyeler Neden Özellikle Kadın Üyelerden Oluşuyor ?
Öncelikli olarak biz derneğimize siyaseti dahil etmek istemedik. Erkekler yerine kadınlarla, kadın dayanışması şeklinde çalışmayı daha uygun gördük. Ben dahil diğer üyelerinde ortak fikri bu yönde. Kadın üyelerin bu derneğe daha fazla zaman ayırabilceğini düşündük. Fakat bu erkek üyemiz olmadığı anlamına gelmiyor, erkek üyelerimizde var daha çok maddi destek anlamında yardımcı oluyorlar.
5. Kent Konseyi, Belediye veya Kaymakamlıkla ortak çalışmalar yürütüyor musunuz? Bu kuruluşların ne gibi destekleri oluyor?
Öncelikli olarak biz burs vereceğimiz çocukları Kartal Belediyesi Sosyal Hizmetlerle ortak bir çalışmayla seçiyoruz. Onlara gelen başvurularda zaten çocukların ailevi durumları inceleniyor, aynı şekilde evlerine gidip tespit ediyorlar. Bizde ona göre çocuğun kimlik ve başarı belgesini isteyip, üye arkadaşlarımızla konuşup değerlendirmeye alıyoruz sonucunda da çocuklarımıza burs vermeye başlıyoruz.
6. Derneğin Gelirini Nasıl Sağlıyorsunuz?
Şu zamana kadar 60 kişiden oluşan bir üyemiz var. Aylık aidat şeklinde oluşuyo bu birikimler, aidatsa aylık 10 tl şeklinde. Yani genel gelirimizi üye aidatlarından ve yapılan bağışlardan sağlıyoruz.
7. Kaç Çocuğa Burs Verme İmkanınız Oluyor ve Bu Çocukları Nasıl Belirliyorsunuz?
İlk olarak çocuklarımızı belediyeden belirliyoruz. Onun dışında zaten bireysel olarakta çok fazla başvuru oluyor. Derneğimiz tanındıkça birbirlerinede haber verip başvuru yapan çok oluyor. Muhtarlarla da iletişim içindeyiz, onlarda bu konuda yardımcı oluyor. Şu anda ne kadar gelir elde ediyorsak hepsini ihtiyacı olanlara vermeye çalışıyoruz. Aslında 100 tl çok büyük bir meblağ değil fakat ihtiyacı olanlara azda olsa yardımı dokunabilceğini umuyoruz.
8. Sadece Kartal Sınırları İçerisinde mi Destek Sağlıyorsunuz?
Kartal ilçesi içindeyiz ama Soğanlık, Cevizli ve Yakacık’tan da öğrencilerimiz var. Onun için aslında geniş bi yelpazeyi kapsıyor.
9. Dernek Üyelerinin 50 yılı aşkın bir Kartal yerlisi olma zorunluluğunun sebebi nedir?
Öncelikle üyelerimiz ve bende dahil en az 3 nesil Kartal’ın yerlisiyiz evet böyle bir kriterimiz var. 20 yıldır Kartal’da oturanları bu şekilde derneğe dahil etmiyoruz.
Böyle bir çizgimiz var üyeler konusunda.Üye olmuş olmak için üye olmalarını engellemek adına böyle bir politika yürütüyoruz.Çalışmak, bağış toplamak gerçek anlamda üyeliklerini sağlamak için Kartallıların birbirlerine ve ihtiyacı olan çocuklarımıza destek olması amacıyla kurduk bu derneği.
Röportaj : Fatma TULUNOĞLU
Bir yanıt yazın