New York Pratt Institute Öğretim Üyesi Prof. Ayşe Yonder, öğrencileriyle birlikte Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ ü makamında ziyaret etti. New York’lu üniversite öğrenci gurubunun Kartal hakkında bilgi aldığı ziyarette Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve kızı Zeynep Öz, Başkan Yardımcısı Ayşe Çiğdem Ertan, Plan Proje Müdürü İsmail Ökten ve Nuray Ökten yer aldı.
Kartal’da yaptıkları çalışmalar hakkında Prof. Yonder ve öğrencilere bilgi veren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Mülkiyet sorununu çözerek bu alanların dönüşümünü sağlıyoruz. Bu dönüşüme ‘’Yerinde Dönüşüm’’ diyoruz. İnsanları yerlerinde tutarak, binalarının birleşmesini ve yenilenmesini sağlayarak kente uygun ve kaliteli bir şekilde yaşamalarını sağlıyoruz. İkinci olarak 80’li yıllarda yapılmış olan ama devletin kontrolünü tam yapmadığı depreme uygun olmayan binaların dönüşümünü de sağlamaya çalışıyoruz. 17 Ağustos 1999 yılında körfezde büyük bir deprem oldu ama o zaman aklımız başımıza gelmedi! Van Erciş depremi oldu 2011 yılında, o zaman aklımız başımıza geldi. Şimdi depreme uygun şekilde dönüşümü sağlayacak kanunlar çıkıyor. Kartal’da deprem dönüşüm projeleri uygulanıyor. Türkiye’de başka belediyede bulunmayan bir birim var, ‘’Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’’. İlk olarak biz kurduk ve başında Çiğdem Hanım var. 3. olarak da sanayi alanının dönüşümü olacak. 3 tane dönüşüm Kartal’da başlamış oldu. Yerinde Dönüşüm, Kentsel Dönüşüm, Deprem Dönüşümü. Kartal Belediyesi’nin Huzur Evi var. Şu an Kartal’ın nüfusu 440 bin, 10 yıl sonra ise 1 milyon 200 bin civarında olacak. Böyle bir yeri yönetmek için akıllı bir binaya ihtiyacımız olacak. İki ay içinde akıllı, çevreci bir belediye binası hizmete girecek. Raylı sistemin yukarıya ulaşımında bir sorun var. Onun dışında Kartal’da pek ulaşım sorunu yok. Ulaşımdaki en büyük sorun, eski yapı stoklarındaki otopark sorunu. O yüzden sokaklar, arabalar tarafından işgal edilmiş durumda. Onun için yeni birleşmelerle geniş araziler üretip altına yapacağımız otoparkla yukarı doğru yükselirsek hem otopark sorununu hem de yolların işgali sorununu ortadan kaldırmış olacağız. Buradaki bir diğer sorun da sokaklarda pazar kurulması. Bunun için meydanın altında hayata geçireceğimiz bir projemiz var, bu projeyle pazarları kapalı ve modern bir hale getireceğiz” dedi.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, New York’tan gelen konuk öğrencilerin Kartal’la ilgili sorularını da yanıtladı. Başkan Altınok Öz, öğrencilerin,“Kartal’ın içerisinde kamusal ulaşım nasıl sağlanıyor? Araba, otobüs, metro var fakat hepsinin bir sistem olarak çalışması nasıl sağlanıyor? Nüfus artınca ne olacak ve özel aracı olmayan vatandaşlar ulaşımlarını nasıl sağlayacak?” sorularına “ 20 mahalleli 4000-5000 nüfuslu çok merkezli bir kent yaratmak zorundasınız ve halk temel ihtiyaçlarını o merkezlerde görebilmeli. O meydanların etrafı da kentin hafızasının oluşacağı buluşma alanları olmalı. Biz bunları yapmaya çalışıyoruz. Bir kentin ana meydanı olmalı, o da tüm kentin hafızasını oluşturacak bir yer olmalı. Meydan oluştururken dikkat ettiğimiz konu ise şu; 1 kilometre çapında olmalı yani evinden çıktığında 15 dakikalık bir yürüme mesafesinde olmalı ve etkinlikler de o alanlarda yapılabilmeli” dedi.
New York’lu öğrencilerden birinin “Yukarı bölgelerde bir sürü insan yaşayacak ve çoğu aşağı inmek, denize gitmek isteyecek. Nasıl ulaşacaklar?” şeklindeki sorusuna cevap veren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Halkın yukarıdan aşağı ulaşımında bir problem yok. Bizim teşvik etmemiz gereken şey, bisiklet ve motosiklet kullanımıdır” dedi.
“Gecekondu bölgeleri demokratik açıdan neye benziyor? Dönüşüm oldukça nasıl bir sınıfsal karıştırma olacak? Mesela bir binanın içerisinde çeşitli sosyoekonomik yapıları biraraya getirmek gibi. O karıştırma için bir öneri var mı?” sorusuna yanıt veren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Şu an karışıyor, Anadolu’nun giriş kapısı burası. Dolayısıyla burada Türkiye’nin her bölgesinden insan var, homojen bir yapı yok ve bunlar iç içe yaşıyorlar. Biz alanda etkinlik yaptığımızda bir Diyarbakırlı, çok rahatlıkla Karadeniz horonunu oynayabiliyor. Bu etnik kimliklerin yan yana yaşamasının ötesinde dini kimlikler de yan yana yaşamayı biliyor. Burada bizim parolamız; Kimse bir başkasını rahatsız etmeyecek, herkes kendi fikrini Belediyenin Kültür Merkezlerinde, meydanlarda sergileyebilecek. Üç tane şartımız var; komşunu rahatsız etme, esnafı rahatsız etme, halkı rahatsız etme. Bu kurallara uyan herkes Kartal’da kendi fikrini sergileyebilir” dedi.
Bir yanıt yazın