MENÜ ☰
ARTDUŞ
Ocak 2025
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Manşet, Toplum, Tuzla » Başkan Yazıcı, Gençlerle “Dijital Adab-ı Muaşeret” Söyleşisinde Buluştu
Başkan Yazıcı, Gençlerle “Dijital Adab-ı Muaşeret” Söyleşisinde Buluştu

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Başkan Gençlerle Buluşuyor söyleşilerinin 6. programında “Dijital Adab-ı Muaşeret” konusundaki fikirlerini paylaştı. Gençlerin sorularını da yanıtlayan Başkan Yazıcı, “Fikirlerini çok aşırı uç noktalara götüren insanlar, kendi fikirlerine güvenmeyen insanlardır. Fikri olmayan kafada küfür olur” dedi.

 
Bilal Eren’in moderatörlüğünde Tuzla Belediyesi Sahil Sahnesi’nde düzenlenen söyleşide, sosyal medyadaki iletişim metotları masaya yatırıldı. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, aktif kullanıcısı olduğu sosyal medyada iletişim hakkında hem önemli açıklamalarda bulundu hem de yaşadığı örneklerden yola çıkarak gençlere yol gösterdi. 

Fikri Olmayan Kafada Küfür Olur
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, fikri olmayan, fikrine güvenmeyen insanların sosyal medyada düşük seviyeli bir tartışma ortamı oluşturduğunu söyledi. Başkan Yazıcı, tespitlerini ve sosyal medyadaki tartışma prensibini şu şekilde paylaştı: “Tartışma adabını, karşısındakine saygı duymayı bilmeyen insanla ister yüz yüze olsun, ister sosyal medyada olsun konuşmaya hiç gerek yok. Kafasında savunabileceği fikri yoksa herkesin gözü önünde çirkin kelimelerle sizi aşağılamaya çalışıyor. Sosyal medya bu konuda önemli bir yer tutuyor; bilgi edinmek isteyen tartışır. Aslında “Benim fikrim yanlışmış. Bilen kişi karşı tarafmış” diyen değil, yeni bilgi edindiği için kaybeden taraf kazanır tartışmada. Sosyal medyadaki tartışmalarda bilgi edinmek, bilgi vermek, bilgiyi paylaşmak ve “Ben buradan ne alabilirim?” ya da “Ben burada ne verebilirim?” diyorsanız ve bunu karşılıklı anlayışla sürdürüyorsanız bunun herkese faydası olur.
Fikriniz varsa fikrinizi savunursunuz ama fikrinizi savunacak kelimeleri bilemiyorsanız saldırıya geçersiniz. Fikirlerini çok aşırı uç noktalara götüren insanlar, kendi fikirlerine güvenmeyen insanlardır. Şiddete döken insansa kendi fikrini hiçbir zaman anlamamış, bilmeyen, anlatacak bir şey bulamayan kişidir. Fikri olmayan kafada küfür olur. O’nu muhatap almaya gerek kalmaz ama hukuki boyutunda gerekenler de elbette yapılıyor. Şikâyetimiz üzerine engellenen, durdurulan sosyal medya hesapları da oldu. Üslubunu bilmeyenle iletişim kurmuyorum”

Sosyal Medyadaki Nezaketin de Aynı Olması Lazım
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Adab-ı muaşeret hayatımızın her noktasında gerekli ve önemli. Sosyal hayatımızdaki nezaket ne ise sosyal medyadaki nezaketin de aynı olması lazım. Karşılıklı iletişimde karşınızdakinin mimiğine, iletişim metoduna, tarzına, eli cebinde mi yoksa eliyle saçıyla mı oynuyor, eli belinde mi dinliyor diye bakıyorsunuz, buradan bir algı oluşturuyorsunuz. Sosyal medyada bunu anlayamıyorsunuz. Mesajın içeriğine bakarak karşı tarafı anlamaya çalışıyorsunuz. Fikri anlamak, anlamaya çalışmak, yazdığınızı okuyup okumadığını anladıktan sonra yazmaya değip değmediğini anlarsınız.
Her insanda olduğu gibi sosyal medya veya teknolojik bir ürün kullanıyorsanız onun da bir ahlaki değerleri, kendine yüklenen bir sistemi olmalı. Sosyal medyada her duyduğunuza inanmayın, her duyduğunuz fikri de emin değilseniz yüzde 100 de reddetmeyin. Yüzde 100 yanlışlığına emin olmadığınız hiçbir fikri veya düşünceyi de reddetmemek lazım. Dezenformasyon, şu anda dünya gündeminde 1 numara. Güvendiğiniz, doğruluğuna emin olduğunuz kaynaklara inanın.

İnsan Sosyal Medyada Karanlık Yönünü Ortaya Çıkarıyor
Her insanın karanlık bir yönü vardır. Her insanın dünyasında hiç kimsenin bilmediği karanlık bir yönü vardır. Sosyal medyada da “Nasıl olsa karşımda kimse yok” diyerek biraz o karanlık yönünü ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla medeniyet veya ahlaki süzgeçten geçirirken de normal ilişkilerindekini değil karanlık yönündekini çok fazla dışarıya vuruyor. Bu sefer elekten daha kaba ifadeler ortaya çıkıyor. Bir insanın ahlaki değerleri, inançları, kişiliği, görüşü, bakışı, bilgisi, birikimi, kabiliyeti bunu etkiler”

16 Yılda 3 Üniversite Mezuniyetinden Daha Fazla Bilgi Edindim
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, söyleşide gençlerin sorularını da yanıtladı. Başkan Yazıcı, bir soru üzerine “Ben siyasetle uğraşmaya çalışıyorum, siyasetçi değilim. Siyasette ön plana çıkmak ve siyasette görev almaya başlamak, siyasetle artık uğraşmaya ve insanlar adına görev almaya başlamak demektir. Bunu siyasetçi diye tanımlamayın. 30 yaşında aktif siyasete girdim. 16 yılda 3 üniversite mezuniyetinden daha fazla bilgi edindim.” cevabını verdi.
Sosyal medya gündemine sıkça yer alan “Fake news (Yalan Haber)” konusu için galat-ı meşru karşılığını ortaya koyan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, bir soru üzerine Cemil Meriç’in Sosyoloji Notları ve Necip Fazıl Kısakürek’in Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu eserlerini tekrar tekrar okuduğunu belirterek “Fikir kitapları okumadan kendinizi geliştiremezsiniz” mesajı verdi.

📆 08 Nisan 2017 Cumartesi 12:11   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR