İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yıl boyu sürdürdüğü deniz yüzeyi, kıyı, plaj temizliğinin yanında, kirliliğinin önüne geçmek adına öğrencilere yönelik eğitim seminerleri düzenliyor. Bu dönemin ilk eğitim semineri İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından Şile’de 500 ortaokul öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın Marmara Belediyeler Birliği (MBB) 2018 Yılı 1. Olağan Meclis Toplantısı’nda, “İstanbul, Bursa ve Kocaeli 3 belediye şu anda Marmara Denizi’ne kirli su akıtan gemileri uçaklarla kontrol ediyor. Uçuş saatlerini arttırıp caydırıcı yaptırımlara tabi tutmak, denetimi artırmak gerekiyor” sözlerinden hareketle denetleme faaliyetlerini arttıran İBB, temiz deniz ve çevre için çalışmalarını yılın 365 günü sürdürüyor.
Başkan Mevlüt Uysal’ın 2017-2018 eğitim öğretim yılında beş bin öğrencinin katıldığı eğitim seminerlerinin bu yıl ki eğitim öğretim yılında 10 bin öğrenciye ulaşılması yönündeki talimatıyla İBB seminerlere erken başladı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile “Denizlerimiz Temiz Kalsın” eğitim projesi düzenleyen İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 2018-2019 eğitim öğretim yılının ilk eğitim seminerini Şile’de 500 ortaokul öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirdi. Şile Kültür Merkezi’nde, “Maviyi seviyorum, denizi koruyorum” sloganı ile başlayan seminerde deniz kirliliğinin nedenleri, sonuçları ve bireylere düşen görevler üzerine sunum yapıldı.
-İBB DENİZ YÜZEYİ, KIYI VE PLAJLARI TEMİZLİYOR-
Bu yıl ki eğitim öğretim yılında on bin öğrenciye ulaşma hedefiyle yola çıkan İBB, yıl boyunca deniz yüzeyi, plaj ve kıyılarda sürdürdüğü temizlik çalışmaları ile ilgili de seminere katılan öğrencilere bilgi verdi. İBB’nin denizlerin kirletilmemesi için ciddi denetimler yaptığı ve ceza işlemi uygulandığı bilgisinin de verildiği seminerde, yerli üretim olan deniz yüzeyi temizleme tekneleri ile bu yılın ilk 8 ayında deniz yüzeyinden 140 kamyon çöp toplandığı bilgisi paylaşıldı.
Seminerde ayrıca İBB’nin deniz yüzeyi ile birlikte kıyı ve plaj temizliği de yaptığı, toplanan bu çöplerin yerinde ayrıştırılarak geri dönüşüm merkezlerine gönderildiği, katı atık merkezlerinde de bu atıkların uluşturduğu çöp gazından günde 300 bin ailenin elektrik ihtiyacının karşılandığı ifade edildi.
Seminerde, öğrencilerden denizleri temiz tutmaları ve denizleri kirletenleri de uyarmaları istendi. Denizlerin kirletildiği takdirde deniz canlılarına ve insan sağlığına büyük zarar verileceğine dikkat çekildi. Çarpıcı fotoğrafların yer verildiği seminerde ayrıca Haliç’in eski ve yeni hali gösterildi. Haliç’in yeni hali öğrencilerden büyük alkış aldı.
Öğrenciler seminerin sonunda İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından denizlerden toplanan değişik atıkların sergilendiği sergiyi gezdi. Ayrıca öğrencilere okul malzemeleri dağıtıldı.
Bir yanıt yazın