Hayatımızın vazgeçilmezi olan internet ve sosyal medya kolaylıkları yanı sıra, sıkıntıları da göz ardı edilemeyecek kadar büyük. Özellikle sosyal medya vazgeçemediklerimiz arasında neredeyse birinci sırayı almaktadır. Büyük-küçük, yaşlı-genç birçoğumuz bağımlı hale geldik. Öyle ki bununla ilgili Yeşilay, sigara ve tütün, alkol, madde, kumar bağımlılığı yanında Teknoloji Bağımlılığı konusunda da çalışmalara başladı. Yeşilay’ın, yeşilay.org.tr sitesinde bağımlılığın belirtileri ve soruna ilişkin çözümleri vatandaşlara açıklayıcı bir şekilde verimli olup çalışmalara devam edilmektedir.
Sosyal medyanın yanı sıra özellikle çocukların hayatının merkezine yerleşen dijital oyunlar tehlikeli bir hal almaya başladı. Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Mavi Balina oyunu birçok çocuğun intiharına sebep oldu. Uzmanlar Mavi Balina, Mariam ve Momo gibi kötü oyunların çocukta adrenalin yükselterek bağımlılığa sebep olduğunu açıkladılar. Konuyla ilgili TBMM’de de çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Şafak Ertan Çomaklı da, Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi –SODİGEM’i kurdu. Prof. Dr. Çomaklı ailelerin dijital dünyanın dilini, avantaj ve dezavantajlarını çocuklardan önce öğrenmeleri gerektiğini vurgulayarak merkezde ailelere ve gençlere yönelik yoğun programlar yapılmaktadır. Mavi Balina, Mariam gibi oyunlar üzerine açıklamalar yapan SODİGEM, intiharla sonuçlanan dijital oyunlar konusunda aileleri bilgilendiren kitapçık yayınladı.
Ebeveynlere yönelik sık sık uyarıların yapılmasının yanı sıra terör örgütü FETÖ’ nün sosyal medyadaki taktikleri de yer almaktadır. Bunula ilgili rapor hazırlayan SODİGEM, FETÖ’nün kriminal iletişim bağlamında bilişim kurumlarında, sosyal medya ve dijital dünyadaki türlü taktik ve stratejileri ele alındı.
Devlet kurumlarının, özellikle üniversitelerin bu konudaki çalışmalarını takip etmek, uyarıları dikkate almak özellikle biz ebeveynler için çok önemli. Her türlü olumsuzluklardan korumaya çalıştığımız çocuklarımızın teknoloji ve bilişim dünyasındaki tehlikeler her geçen gün artmakta olup ölüm ve kayıp haberleriyle basında yer almakta.
SODİGEM ‘in de değindiği gibi Sosyal Medya kullanımında Öncellikle biz ailelerin dikkatli olup, bağımlılığımızı azaltmalıyız. Çocuklar bu konuda öncellikle bizi örnek alacaklardır. Onlarla geçireceğimiz kaliteli vakit, onları her türlü tehlikelerden korumamıza yardımcı olacaktır. Unutmayalım ki onların ilk ve tek kahramanları bizleriz. Yerimizi dijital dünyadaki sahte ölümcül kahramanlara bırakmayalım.
Bu tür yazılar hem şehrimiz hem yapmamız yaşamamız için gerekli olan her şey için gayet faydalı teşekkürler.