Covid-19 salgını için uzmanlardan yeni uyarılar geldi. Omicron’un yeni alt versiyonunun kasım ayından aralık ayına kadar Avrupa’da baskın hale gelme olasılığı bildirilirken, ülkeler için “Tetikte kalınmalı” çağrısı yapıldı.
Yaklaşık iki buçuk sene önce dünyayı etkisi altına alan koronavirüste toplam vaka sayısı 17 milyonu buldu. 101 bin kişinin ölümüne neden olan Covid-19 hâlâ küresel bir acil durum olmaya devam ediyor. Havaların soğuması, kapalı alanlara geçilmesiyle birlikte uzmanlardan art arda korkutan uyarılar geldi. Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi (ECDC), kasım ve aralık aylarına dikkat çeken açıklama yayımladı. Açıklamada Omicron’un BQ.1 alt versiyonunun kasım ortasından aralık ayının başına kadar Avrupa ülkelerinde baskın hale geleceği belirtildi. Asya’daki ön laboratuvar çalışmalarının, BQ.1’in bağışıklık sistemi tepkisinden önemli ölçüde kaçınma yeteneğine sahip olduğunu gösterdiği bildirildi.
Açıklamada, dolaşımdaki Omicron varyantları BA.4/BA.5 ile karşılaştırıldığında BQ.1’in daha şiddetli enfeksiyon riski taşıdığına dair kanıt olmadığı kaydedildi.
ECDC Direktörü Andrea Ammon’un “Ülkeler, BQ.1’in ortaya çıkması ve yayılması sinyallerine karşı tetikte kalmalı ve hassas testleri sürdürmeli” ifadesine yer verilen açıklamada, özellikle 65 yaş üstü kişilerde vakaların izlenmesi gerektiği vurgulandı. Türün en çok dolaşımda olduğu ülkeler ise sırasıyla Fransa, Belçika, İrlanda, Hollanda ve İtalya olduğu ifade edildi.
ÇOCUKLARIN AŞI TAKVİMİNE EKLENDİ
ECDC, Covid-19 aşısını, çocukların ve yetişkinlerin aşı takvimine ekleme kararı aldı. Merkez tarafından yapılan oylamada 15’e karşı sıfır oyla Covid-19 aşısının, çocuk doktorlarının gelişimleri boyunca belirli yaşlarda çocuklara verdikleri aşı listesine eklenmesi tavsiyesinde bulunuldu. Tavsiye kararının yetişkinleri de kapsadığı ancak her iki grup için zorunlu olmadığı kaydedildi. ECDC’nin tavsiyelerini uygulayan birçok eyaletin, Covid-19 aşısının takvime eklenmesini devlet okullarındaki öğrenciler için mecburi kılabileceği değerlendirmesi yapıldı.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’un Uluslararası Öneme Sahip Halk Sağlığı Acil Durumu ilan edilmesinden bu yana hâlâ küresel bir acil durum olmaya devam ettiğini belirtti. Ghebreyesus ise yaptığı açıklamada, “Halkın algısı dünyanın bazı bölgelerinde pandeminin sona erdiği yönünde olsa da, dünya nüfusunun sağlığını olumsuz ve güçlü bir şekilde etkilemeye devam eden bir halk sağlığı olayı olmaya devam ediyor. Bu salgın bizi daha önce şaşırttı ve yine yapabilir” dedi.
Bir yanıt yazın