Afganistan oldukça kötü bir ekonomiye sahiptir . Ekonomisi temelde tarıma dayalıdır. Ancak hayvancılıkta önemli bir geçim kaynağı oluşturmaktadır.
Yer altı zenginlikleri bakımından zengin bir ülkedir. Demir,bakır,krom,petrol gibi; Ancak bunların hiç biri yeterince işletilememektedir. Sanayi ve ulaşım ağı açısından da geri kamış bir ülkedir. Ülke de demiryolu şebekesi yoktur ve hava ulaşımı da gelişmemiştir.
Ülkenin dış ticaret hacmi de çok düşüktür. Ülkenin Türkiye ile ticari ilişkileri ise yeterince gelişmemiştir. Hatta ülkedeki iç karışıklar nedeniyle durma noktasına gelmiştir.
•Etnik Gruplar; Peştun: %35, Tacik: %20, Hazara: %20, Özbek: %12, Aymak: %4, Türkmen: %3, Beluci: %2, Diğer: %4. Şeklinde dağılım göstermektedir.
Nüfus dağılımı açısından ele alındığında Türk boylarının ciddi bir dağılım gösterdiğini gözlemleye biliriz.
Önceki dönemde siyasal ve yönetsel kontrolü ele aldığımızda
• %30 ABD ve Koalisyon güçleri
• %20 Taliban
• %50 Aşiret ve yerel yönetimler (aşiretlerin %86’sı Taliban yanlısıdır.) dağılım görülmekteydi.
Son gelişmeler ile Taliban kontrolü ele almıştır.
ABD ve Koalisyon güçleri içerisinde Türk ordusu da önemli oranda temsil edilmekte ve Mehmetçik bu bölgede bulunmaktadır. Türk boylarının güvenliği açısından askerimizin varlığı önemli yer teşkil etmektedir.
Birleşmiş Milletler raporuna göre Dünya’da eroinin %92’sini üreten, Ortadoğu’nun Texas’ı olarak anılan, ekonomisi oldukça kötü, işgal altında kana bulanmaya devam eden bir ülke profiline sahiptir.
Dünyanın en büyük afyon üreticisidir ve dünyada üretilen haşhaşın %87’si bu ülkeye aittir.
Uyuşturucu üretimi o kadar büyümüştür ki devlet hiçbir şey yapamaz hale gelmiştir.
Afganistan’a Uluslararası ülkelerin iştahının altında bu tablo yatmaktadır.
Şimdiler de ise Almanya, Kanada, İngiltere ve İtalya haşhaş üretiminin sonlandırılması ve halkın refaha kavuşması için çalışmalar yapmaktadır. Ancak bu konu halen daha ülkenin önemli bir sorunudur.
Tüm bu bilgilendirmelerden sonra ülkemizin mevcut durumda iki sorunu bulunmaktadır.
Afganistan’daki Taliban yönetimi burada yeni inşaat alanları oluşturmak istediğini dile getirmiş ve Türkiye’nin yatırım yapmasını talep edecektir. Bu durumu kabul etmek Taliban yönetimini tanımak anlamına gelecektir.
Afganistan’daki sivil halkın güvenliği Türk boylarının varlığı ve göçün engellenmesi için görüşmeler mutlaka sağlanmalıdır. Ancak Taliban’ı resmi olarak tanımak dış politikamız açısından ciddi bir paradigma değişimi demektir. Bilindiği üzere Avrupa birliği bu duruma karşıdır. Çin Taliban’ı tanımıştır. Rusya İran ve ABD’nin tutumunu görmek gerekir.
Bizim ülke çıkarlarımızı düşünerek ulusal politikalar gerçekleştirmemiz gerekmektedir.
Selam saygı dua ile…
Bir yanıt yazın