MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Manşet, Toplum, Ümraniye » Akademi Sanat Derslerinin 4. Haftasında “Medeniyet ve Mimari” Anlatıldı
Akademi Sanat Derslerinin 4. Haftasında “Medeniyet ve Mimari” Anlatıldı

Ümraniye Belediyesinin yoğun ilgi duyulan Akademi Sanat derslerinin bu haftaki konuğu “Medeniyet ve Mimari” anlatımıyla Prof. Dr. Saadettin Ökten oldu.

 

Akademi Sanat birbirinden değerli hoca ve sanatçıları Ümraniyelilerle buluşturmaya devam ediyor.  Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen Akademi Sanat derslerinde bu hafta “Medeniyet ve Mimari” anlatımıyla Prof. Dr. Saadettin Ökten konuk oldu.

 

 

“Medeniyet ve Mimari” konulu derste “Süleymaniye’nin büyük babasını görmek isterseniz Bursa’da Orhan Camiine bakın” diyen Prof. Dr. Saadettin Ökten, “Orhan Camii teknik olarak sakat bir camidir. Niye, işçilik yok, ölçüleri doğru değil, mesela gönye köşeler tam doğru gönye değil, şakuller tam şakul değil, doğru dürüst usta yok ama orada bir üslup var. Yani medeniyetin size söyleyecek sözü var ama söyleyemiyor fakat hissediyorsunuz onu. Ama Süleymaniye’ye geldiğiniz zaman, Selimiye’ye geldiğiniz zaman, Sultan Ahmed’e geldiğiniz zaman her şey bitmiş, ne bir taş çıkarabilirsin, ne bir taş koyabilirsin, aynı Fuzulî şiiri gibi, aynı Itrî musikisi gibi, aynı Karaisalı yazısı gibi…

 

 

 

Demek ki medeniyetle olan ilişki böyle bir hadise” dedi. Prof. Dr. Saadettin Ökten, “Bir mimari esere nasıl bakacağız o çok önemli. Bir mimari eser bir hanım gibidir, romantiktir, her zaman sır vermez. Onun sır verdiği zamanlar vardır, o zamanları kollayacaksınız, siz de o zamanlara kendinizi hazır bulunduracaksınız; bir defa olmaz, birkaç defa, üç defa beş defa onu fark edebileceksin ki onunla bir iletişime geçebilesiniz. Neden? O mimari eseri yapan mimar, toplumsal büyük bir birikim almış, yoğurmuş, taşları da yoğurmuş ve biçimlendirmiştir, o toplumsal büyük birikimi bir anda algılamak mümkün değildir” dedi.

📆 22 Aralık 2016 Perşembe 12:20   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR