MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Kültür-Sanat, Manşet, Toplum » Ali Ekber Çiçek Türkülerle Anıldı
Ali Ekber Çiçek Türkülerle Anıldı

Türk Halk Müziği sanatçısı Ali Ekber Çiçek, ölümünün 8’inci yıldönümünde Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde verilen konserle anıldı.

Türk Halk Müziği sanatçısı Ali Ekber Çiçek, Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen konserle anıldı. Abdullah Özcan’ın sunuculuğunu yaptığı anma gecesine Kartal Belediyesi Meclis üyesi Gökhan Yüksel, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Gecede Türk Halk Müziği Korosu,  Türk Halk Müziği sanatçısı Aydın Ağırcan tarafından Ali Ekber Çiçek’in derlediği türküler ve sevilen eserler seslendirildi. Anma gecesinin sonunda katkılardan dolayı Aydın Ağırcan’a Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz adına Kartal Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Gülseren Böyüktaş plaket takdim etti.

 Ali Ekber Çiçek Kimdir?

Ali Ekber Çiçek,  1938 yılında Erzincan’ın Ulalar köyünde doğdu. 1939’daki Erzincan depreminde babası öldü. Çok küçük yaşlarda bağlama öğrenmeye başladı. Potim İsmail Dede ve Emin Tabak Dede’den ilk bağlama dersleri aldı. İlkokuldan sonra maddi olanaksızlıklar nedeniyle öğrenimi sürdüremedi. Yaşamını sağlayabilmek için değişik işlerde çalıştı. Ancak müzikle bağını hiç koparmadı. İlk gençliğinde İstanbul’a giderek dönemin birçok ünlü halk müziği isimleriyle tanıştı ve kendini geliştirdi. Askerlikten sonra müzik ve bağlama bilgisini pekiştiren Çiçek, 1954 yılında Muzaffer Sarısözen tarafından beğenilince Ankara Radyosuna girdi. Bir süre burada çalıştıktan sonra, görevini 1960’dan sonra da İstanbul Radyosu’nda sürdürdü. Radyoda çalıştığı dönemde yaklaşık 400 türküyü seslendiren ve geniş dinleyici topluluklarına ulaşan Ali Ekber Çiçek, kendinden sonra gelen birçok bağlama ve ses sanatçısını etkiledi. Sanatçının derlediği ya da bestelediği türkülerin birçoğu halk müziğinin klasikleri arasında yerini aldı. Hakkında bir de belgesel hazırlanan Ali Ekber Çiçek, Türkiye ve Türkiye dışında birçok konser ve seminere katıldı, birkaçı Amerika ve Fransa’da olmak üzere onlarca albüm hazırladı. Başta “Haydar Haydar” olmak üzere Türk Halk Müziğine birçok unutulmaz türkü armağan eden bağlama sanatçısı ve derlemeci Ali Ekber Çiçek yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak, 2006 yılında, 71 yaşında hayata veda etti.

📆 29 Nisan 2014 Salı 10:39   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR