MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Alt Manşet, Gençlik, Genel, Kültür-Sanat, Toplum » ANADOLU’NUN GÖZYAŞLARI’NIN YAZARI YAŞAR YILMAZ OKURLARIYLA BULUŞUYOR
ANADOLU’NUN GÖZYAŞLARI’NIN YAZARI YAŞAR YILMAZ OKURLARIYLA BULUŞUYOR

7-15 Kasım 2015 tarihleri arasında TÜYAP’ta gerçekleşecek olan 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda, yayınlandığından bu yana ilgi gören ‘Anadolu’nun Gözyaşları’ kitabının yazarı Yaşar Yılmaz okurlarıyla buluşuyor. 3. Salon 507 No.lu YEM Kitabevi Standı’nda 15 Kasım 2015 Pazar günü saat 14.00’da okurlarla bir araya gelecek olan Yılmaz kitabını imzalayacak.

 

 

‘’Anadolu’nun Gözyaşları’’ adlı kitap, büyük bir çoğunluğu 1830–1922 yılları arasında, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden farklı yöntemlerle götürülmüş ve günümüzde Avrupa ve ABD’deki müzelerde sergilenen tarihi eserlerimizin, bugüne dek hazırlanmış en kapsamlı envanterini sunuyor.

 

 

Mimarlık, mühendislik, şehircilik, peyzaj tasarımı, endüstri ürünleri tasarımı, arkeoloji, kültür, sanat vb. konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayın Anadolu’nun Gözyaşları ile kültür sanat hayatımıza çok önemli katkıda bulunuyor.

Kitabın yazarı Yaşar Yılmaz, yaklaşık yedi yıl önce kendisine yönelttiği “Yurtdışında kaç tarihi eserimiz var; bu eserler nerede ve bu konuda bir çalışma var mı’’ gibi sorularına yanıt arama süreci kitabında ortaya çıkış nedenlerini açıklıyor. Batı’daki belli başlı müzeleri gezerek kitabı oluşturan bu özel envanteri derledi.

Yılmaz’ın yaptığı inceleme ve araştırmalar sonucunda ortaya çıkan sonuç şu durumu özetliyordu: Batılı ülkelerden ABD, Avusturya, İngiltere, Almanya, Fransa ve Yunanistan kendi girişimleriyle Anadolu’dan eserler taşımış ülkeler. Hollanda, Danimarka, Vatikan veRusya gibi ülkeler ise eserlerin çoğunu Anadolu’da kazılar yapmak yerine dolaylı yollarla elde etmişlerdir.

Amerikalıların da 1880’lerden sonra kazılara katıldığı, Charles Fellows, Charles Texier, Carl Humann gibi gezgin ve araştırmacılar öncülüğünde çok sayıda kültürel varlığı ülkelerine taşıdıklarını gezginlerin notlarından biliyoruz. Eserler, örneğin Avusturya’da Ephesos Museum, Almanya’da Pergamon Museum da sergilenmektedir.

Yaşar Yılmaz, araştırmaya olan tutkusuyla çıktığı bu yolda, yoğun emek harcayarak 10’dan fazla ülkede, 50’yi aşkın müzeyi gezerek kayıt almıştır. Kendi olanaklarıyla gerçekleştirdiği, üç yıla yakın süren bu seyahatleri boyunca Anadolu topraklarından götürülmüş ve günümüzde birçok Batı müzesine büyük değer ve zenginlik katan tarihi eserleri yerinde inceleyerek envanter numaralarıyla belgelemiştir.

Anadolu’nun Gözyaşları’nda ülkeler, şehirler ve müzeler, okuyucuların (özellikle Batı’daki müzeleri ziyaret edecek olanların) bu müzelerde sergilenen eserlere kolayca ulaşabilmesini sağlamak amacıyla alfabetik olarak veriliyor.

Kitapta söz konusu eserlerin hikayesi, batılılar tarafından nasıl keşif edildiği, taşınma öyküleri ve ülkemizdeki tarihi eser algısı, Osmanlı’nın son döneminde bölgede, kazı çalışmaları yürütmüş yabancı gezgin ve araştırmacıların notlarından, yararlanılarak hazırlanılmış. Günümüzde Batı müzelerinde, Hitit, Likya, Urartu, Doğu Roma, Selçuklu, Osmanlı vb. pek çok Anadolu medeniyetinin ürettiği, sayıları on binlerle ifade edilebilecek eserler sergileniyor.

Anadolu’nun Gözyaşları, mutfak gereçlerinden değerli takılara, mermer ve bronz yontulardan dev boyutlu anıt mezarlara, mozaiklerden halılara, savaş aletlerinden cami mihraplarına uzanan çeşitlilikteki eserlerden oluşuyor.

Yazar, bu çalışmayla yurtdışına götürülmüş tarihi eserlerimizi tanımaya, kalan eserlerimizin de değerinin bilinmesine katkısı olacağını umduğunu ifade ediyor. Yılmaz, bu çalışmayla gençlere şöyle sesleniyor:

“Unutmayalım ki üzerinde yaşadığımız bu topraklar çok önemli kültür katmanlarına sahiptir. Bu coğrafya sadece ‘Akdeniz’e kısrak başı gibi uzanan’, Asya’nın batıdaki ucu değil; daha da ötesi, üç kıtanın ortak geçit köprüsüdür. Eğer, ülkeleri sahip oldukları kültür katmanlarının zenginliğine göre temsil edecek sanat eserleri yapılsaydı, bu coğrafya içlerinde başyapıt olurdu. Bu nedenle bu sıra dışı coğrafyanın talihli insanları olarak sorumluluğumuz daha da artmaktadır.”

ANADOLU’NUN GÖZYAŞLARI

Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz

Yazar: Yaşar Yılmaz

YEM Yayın

Haziran 2015

312 sayfa

16,5×23 cm

İplik dikişli, fleksi kapak

4+4 renk

1.000’e yakın renkli fotoğraf, gravür, belge

Yaşar Yılmaz Hakkında

1949 yılında Adana’ya bağlı Tufanbeyli’nin Kân köyünde doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ni bitirdi. Öğrenci Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Mesleğiyle ilgili bir ilk ve 68’li ruhunu en iyi yansıtan örneklerden olan “Hakkâri’deki ZAP Suyu Üzerine Devrimci Gençlik Köprüsü” eyleminin örgütlenmesine ve bitirilmesine öncü oldu.

Yaşamını konu alan Sanık kitabından sonra 1975’te Söz Sanığın kitabı Güney Yayınları tarafından yayımlandı. Başarılı mühendislik yaşamını kendi iradesiyle erken noktalayan Yılmaz, araştırmacı kimliğiyle yola devam etmeye karar verdi. Araştırmalarına Avni Arbaş ile gerçekleştirdiği Baş Kaldıran Atların Ressamı Avni Arbaş adlı söyleşi kitabıyla adım attı. Bu çalışmada, 20. yüzyıldaki aydınların İstanbul ve Paris’teki yaşamlarından kesitler, Can Yücel’den Fikret Mualla’ya, İlhan Koman’a uzanan ilginç anılar yer aldı. Ayrıca resme yeni başlayan genç ressamlara Arbaş’ın öğütlerini aktardı.

Mesleğini ve araştırmacı ruhunu en iyi yansıtan “Antik Çağda Akustik ve Ses Dağılımı” konusu, bir antik tiyatroda konser izlediği sırada ilgisini çekti. Bu soruya yanıt aradı ve bu konuda günümüze bir bilgi ulaşmadığını öğrenince kendisi araştırmaya karar verdi. Romalı mühendislerin “bronz küreler” yerine “sırtlı koltuklar”ı orta yola yerleştirerek sesin açıkhavada iletilmesini sağladıklarını ve ilk tiyatronun “Antik Yunan” dönemine değil, “Erken Dönem” medeniyetlerine ait olduğunu, “taş değil ahşap” olarak inşa edildiklerini, yaptığı çalışmalarla ispatladı. Yılmaz’ın bu çalışmaları yurtiçinde ve dışında ilgi gördü ve konuşmacı olarak davet edildi. Araştırmalarını, hazırlanması 3,5 yıl süren Anadolu Antik Tiyatroları adlı kitabında okuyucularıyla paylaştı. Yine bu araştırmalarının ürünü olanTürkiye’nin Antik Kentleri ve Ancient Cities of Turkey adlı son kitapları da 2014 yılı başında YEM Yayın tarafından yayımlandı.

YEM Yayın Hakkında

YEM Yayın; mimarlık ortamına kalıcı katkılarda bulunmak, düşünsel ve teknik konularda bilgi paylaşım ortamı sağlamak amacıyla kurulduğu 1968 yılından bu yana kesintisiz olarak sürdürdüğü çalışmalarla ülkemizin mimarlık yayıncılığı alanında önemli bir yere sahiptir. Mimarlık, şehircilik, peyzaj tasarımı, ekoloji, inşaat mühendisliği, arkeoloji, kültür-sanat, endüstri tasarımı vb. konu başlıklarında, sayısı 250’ye yaklaşan kitap, ansiklopedi, sözlük, dergi, katalog vb. ürünleriyle YEM Yayın; profesyoneller için olduğu kadar bu konulara ilgi duyan okurlar içinde ayrıcalıklı bir yayınevidir.

www.yemyayin.com

Yapı-Endüstri Merkezi “Yapı Dünyasının 47 yıldır Bilgi Merkezi”

1968 yılında kurulan Yapı-Endüstri Merkezi, 47 yıldır yapı dünyasına bilgi merkezi olarak hizmet vermektedir. YEM sektördeki üreticilerle, bu ürün ve hizmetlere ihtiyaç duyanları bir araya getirecek platformlar oluşturmakta, sektöre özel hizmetler üretmektedir. Mimarlık, mühendislik, teknik ve kültür-sanat yayınları ile YEM Yayın, geniş yelpazede sektöre yönelik yerli/yabancı yayınların satışa sunulduğu YEM Kitabevi, sektör paydaşlarını yüz yüze buluşturan yıl geneline yayılan organizasyonları YEM Etkinlik, mimarlık, tasarım, kültür, sanat dergisi YAPI, sektörün en kapsamlı yapı ürün rehberi Yapı Kataloğu, bilgi hizmetleri ve sektörel araştırmalarla sektörü aydınlatan YEMAR, sektörel pazarlama çözümleri sağlayan Bilgi Bankası, yapı dünyasının bilgi portalıyapi.com.tr, mimarlık ve tasarım yayın platformu mimarizm.com, sanal ortamdaki mimarlık müzesi mimarlikmuzesi.org ve sektörün ihtiyacına yönelik oluşturulan diğer pek çok ürün ve hizmetle Yapı-Endüstri Merkezi yapı dünyasının temel taşlarını oluşturmaktadır.

Daha fazla bilgi için: www.yem.net

Bilgi için: Guide İletişim / Ruhat Ataözden / 0532 257 48 99 / ruhat.21@gmail.com /rataozden@guideiletisim.com

📆 09 Kasım 2015 Pazartesi 10:08   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR