Belediye Kiracılıktan Kurtuldu – Tüm Birimler Yeni Belediye
Binasında Hizmete Başladı
Deprem Ve Kentsel Dönüşüme Arkanızı Dönmeyin’ Kitabı Çıktı
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Belediyesi yeni hizmet binasında Yerel Basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Başkan Altınok Öz toplantıda, 2009’dan bu yana yapılanları anlattı ve merak edilen soruları samimiyetle yanıtladı.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, çevreci bir konseptle inşa edilen yeni Belediye hizmet binası hakkında basına bilgi verirken kendisine yöneltilen soruları da yanıtladı. Başkan Altınok Öz, ’’İçinde bulunduğumuz bina, fiziki olarak akıllı bir bina olarak tasarlandı ve enerji tasarrufu, su tasarrufu, aydınlatma tasarrufu ve yangın yönetmenliğinin son haline uygun şekilde yapıldı. Binayla ilgili size birkaç bilgi vermek istiyorum. Binada falkon sistemi var. Yukarıda gördüğünüz devre sistemi, ısıtmayı veya soğutmayı sağlamaktadır. Falkon sisteminde her falkonda üç tane reseptör yani alıcı vardır. Bunlar, ortamdaki ısıyı aldığında o kattaki ana kumanda merkezine iletir. Ana kumanda merkezindeki bilgiler, tüm binanın ana kumanda merkezine iletilir ve bina, ortalama 22 dereceye ayarlanır. Öte yandan binanın tamamındaki karbondioksit algısı alınır, eğer karbondioksit miktarı olması gerekenden fazla ise binanın havası günde 2 – 12 kez olmak üzere değişebilecek bir sistem kurulmuştur. Bu sistem içerisinde başka bir olgu daha vardır, o da şudur: Hava alınır, ısısının % 42’si korunarak ve oksijenlenerek yine binaya verilir. Yani bina içerisinde karbondioksit miktarına göre bina hava sirkülasyonu toptan değişir. Bu hem insanların konsantrasyonunun artmasını hem de doğru bir hava ortamında çalışmalarını sağlayacaktır.
Yine binada çatı sularının değerlendirilmesi konusunu her zaman gündeme getirmiştik. En son, Bakanın katıldığı toplantıda biz bunu ifade etmiştik ve İmar Yönetmeliğinin 64. Maddesi olarak İmar Yönetmeliğine ekletmeyi başarmıştık. Çatı suları depolanarak ve gri su olarak veya sadece lavabolarda kullanarak %25 ila %30 arasında su tasarrufu sağlanabileceğini söylemiştik. İşte şimdi kendimiz uygulamaya başladık. Çatı sularını depoluyoruz. Kullandığımız suyun gri su olarak kullanımının dışında sifonlar, su tasarrufuna uygun şekilde kullanılmıştır. Burada metrekareyi ısıtmak ve soğutmak için yılda 400 kw enerji kullanılması gerekirken 75 kw’e düşürülmüştür. Aydınlatma, led aydınlatma ile yapılmaktadır. Gün ışığı arttığı takdirde içerdeki aydınlatmanın şiddeti artmaktadır, gün ışığı azaldığı takdirde içerdeki aydınlatmanın şiddeti azalmaktadır. Bu ters gibi gelebilir ama dışarıdaki yoğun ışık içeri girdiğinde eğer o ışığı karşılayacak ışık olmadığı takdirde okuma ve yazmada zorlanmalar olacaktır. O yüzden nasıl karanlıktan veya loş bir havadan aydınlığa çıktığınızda gözleriniz kararıyorsa burada da aynı şey olmasın ve göz yorgunluğu oluşmasın diye gün ışığına ayarlı, onu kompanse edecek aydınlatma sistemi kurulmuştur. Binaya girişler; personel girişi ve vatandaş girişi olmak ayrılır. Ancak bu sistem henüz kurulmamıştır. Bu sistemin kurulması için henüz 1 – 1,5 aya daha ihtiyacımız var. Şu an kış olduğu için ısıtma sistemi, normal bir kalorifer tesisatıymış gibi çalışmaktadır ama yazılımları yapılıyor. Yazılım yapıldıktan sonra kumanda merkezlerine bu komutlar verilecektir ve binanın otomasyon sistemi merkeze girecektir” dedi.
“Vatandaşımız oturduğu yerden tüm işlemlerini yapabilecek”
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, yeni Belediye hizmet binasının, vatandaşın hizmet almasındaki süreci hızlandıracağına dikkat çekerek “ Yeni binamızın girişinde “Ön Ofis” adlı bir birim oluşturduk.
Vatandaş, binaya girdiği zaman ön ofise gidip kime veya hangi birime geldiğini söyleyecek ve oraya kadar olan kapılar açılacaktır. Yani sistem, gideceğiniz kişiye göre ayarlanmıştır, kuruma göre, müdüre göre ayarlanmıştır. “Bir de şunu göreyim’ dediğiniz anda sistem kendisini kilitleyecektir, sizi dışarı yönlendirecektir. Servislerimizde personelin rahat çalışma ortamı bu şekilde sağlanmış olacaktır. Vatandaşlarımız, ön ofiste bilgisayar ortamında her müracaatını yapabilecek ve o müracaat, ilgili müdüre elektronik ortamda iletilecek. Böylece 4,5 yıldır yaptığımız iş akış süreçlerine uygun prosedür uygulanacaktır. Hangi istasyonda kalır ise o, sistemde kendini ortaya koyacaktır. Yönetim de ’Niye burada bu takıldı?‘ sorusunun cevabını ilgili bilgisayardan alacaktır. ‘İlgili bilgisayardan’ diyorum, ‘İlgili kişiden’ demiyorum çünkü her yerin iş akış süreci bellidir. Oraya kim oturursa o işi yapmak zorundadır. Dolayısıyla burada alanda gördüğünüz bilgisayarların bir ucu şifresi olan kişidedir, bir ucu da Bilgi İşlem Merkezindeki ana kumanda merkezindedir. O bilgisayara o şifrenin dışında başkasının girme şansı yoktur. Burada bütün bilgisayarların bir ucu Bilgi İşlem Merkezindedir ve kablodadır. Dolayısıyla burada 90 km kablo kullanılmıştır. İnsanlar, oturdukları yerden Belediyeye müracaat edebilecekler, vergisini ödeyebilecekler, imar projelerini, ruhsat harçlarını veya projelerini, her şeyini elektronik ortamda yapabileceklerdir. Bizler de bunların hepsini tamamladıktan sonra elektronik ortamda vatandaşa cevabımızı vereceğiz, harcını yatıracak ve iskanını almış olacaktır. Yani e-belediyecilik olarak yapılması gereken her şey burada yapılacaktır. E- belediyecilik uygulamasına geçmiş bazı belediyeler var ama sisteme entegre değildir, tamamen e- belediye değildir. Bunun nedeni ise muhasebe sistemlerinin belediyecilik sistemiyle entegre olamamasıdır” dedi.
“DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜME ARKANIZI DÖNMEYİN’ KİTABI ÇIKTI
Kentsel ve yerinde dönüşümle ilgili bilgi de veren Op. Dr. Altınok Öz, göreve geldiği günden beri yapmış oldukları toplantıları kayıt altına aldıklarını belirterek gelecekte her kesime, bu konu ile ilgili başvuracakları bir kaynak bıraktıklarını ifade etti.
Başkan Altınok Öz sözlerine şöyle devam etti: “2009 yılından bugüne kadar bütün kentsel dönüşüm toplantılarımızı kayıt altına alıyorduk ve bu toplantılardaki konuşmalarımızı deşifre ettirdik. Biz ne söylemişiz, vatandaş ne söylemiş, daha sonraki toplantılarda biz ne söylemişiz, vatandaş ne söylemiş yani anlayışta düşüncede bir değişim var mı? Biz doğru anlatabilmiş miyiz? Onlar doğru algılamış ve doğru isteğe doğru yönelmiş mi? Bunları ortaya koyalım istedik. Daha önemlisi sosyologlar, psikologlar, şehir plancıları ve yerel yöneticiler, ellerinde başvuracakları bir kitap olsun istediler. Bu konuda ilk kitabımıza
‘Deprem ve kentsel dönüşüme arkanızı dönmeyin’ adını verdik. Bu konuda oldukça deneyimliyiz. Mütevazi olmaya gerek yok. Bakanlığın da, yetkililerin de, bizim partililerin de kabullendiği gibi ‘Dönüşüm’ kelimesini en iyi bilen ve uygulayan belediye biziz. ‘Yerinde dönüşüm’ bizim, siyasi literatüre soktuğumuz bir kelimedir.
Bir basın mensubunun, “Olası bir deprem bekleniyor: Marmara depremi. Bununla ilgili bir Arama Kurtarma ve Afet Koordinasyon Merkeziniz var mı? Bununla ilgili bir çalışmanız var mı?” sorusuna ise Başkan Altınok Öz, “ Biz o konuda yetki alan ilk ve tek belediyeydik. Kartallı Kazım Meydanı’nda Afet Yönetim Merkezi vardı. O merkez Kaymakamlığa bağlıydı. Kaymakamlık yetkisini bize devretti. Biz de Afet Yönetim Merkezi’ni atölyedeki bir bölüme aktardık ve kendi ekibimizi kurduk. Bu ekip, Van Erciş Depremi’nde görev almıştı, bu ekip okullarda eğitim vermektedir, bu ekip bugüne kadar olmayan bir şey daha yapmaktadır. 8 km sahil şeridi olan Kartal’da denize de müdahale etmiştir. 2012 yılında sahilde 11 kişiyi kurtarmıştır. Birkaç tane de tekne yangınında ya da devrilmesinde müdahil olmuştur” yanıtını verdi.
“Yurt dışı ile kuvvetli kardeşlik bağlıkları kurmanın yolu yerel güçler ve Sivil Toplum Kuruluşlarıdır”
Kardeş belediyecilik konusuna çok önem verdiğini belirten Başkan Altınok Öz, “ Yurt dışı kardeş belediyecilik çerçevesinde yıllardır birlikteliğimizi pekiştirdiğimiz, Bulgaristan’da 4 kardeş belediyemiz var. Onlara yaptığım ziyaretlerde gördüm ki eğer bir kentte yurtdışı ile kuvvetli kardeşlik bağları kurulmak isteniyorsa yerel güçlerin, derneklerin veya sivil toplum örgütlerinin gücü olmadan yeterli işbirliği sağlanamıyor. Varna’da Asparuhovo Belediyesi ile bizden önce kurulmuş bir kardeşlik bağı var fakat birkaç kez yazı yazmamıza rağmen, ‘Kardeşlik ilişkimizin devam edip etmeyeceğini bize bildirin’ dememize rağmen bize bir yanıt gelmemiştir. Halbuki kendi dönemimizde kurduğumuz kardeşlik bağı, sivil toplum örgütleri bazında halkın halkla teması sonucu oluştuğu için kuvvetli bir zemine oturmuştur. Bu kuvvetli zeminin yereldeki ayağı olan Balkanlar Derneği’ne Balkanlar Parkı ve Balkanlar Kültür Evi adı altında Soğanlık’ta bir yer vermiştik. Onlar da bu kültür evini, Balkanlardaki Türk kültürüne uygun şekilde düzenleyerek hazır hale getirdiler. 18 Ocak’ta o derneğin açılışı yapılacak” dedi.
“ Gelir ve giderini internet sitemizde yayınlayan bir Belediye hesaplarla oynayamaz”
Belediye gelirleri ile ilgili yöneltilen soruyu yanıtlayan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Belediyenin internet sitesine girin, her gün kaç para tahsil ediyoruz, kime ne kadar ödeme yapıldığı orada var. Gelir ve giderimizi belediyenin sitesinden yayınlıyoruz. Gelir ve giderini belediye sitesinden yayınlayan, ihalelerini canlı yayınlayan, şeffaflığı ön planda tutan bir Belediye, hesaplarla oynamaz. Geçenlerde iki tane Mülkiye müfettişi, iki tane de Sayıştay müfettişi geldi. Mülkiye müfettişleri iki tane rapor yazıp gittiler, ‘Yaptığınız işleri tamamlarsanız iyi olur’ demişler. Biz 4,5 yıldır sorunları aşıyoruz, onlar bizim için sorun değil. Sahildeki Belediye binası değil yanındaki binaların hepsi yıkılacak. Kartal Köprüsünden Umut Hastanesi’ne kadar olan bölüm afet riski olan alan ilan edildi. Değişim ve dönüşüm sağlanacaktır. Bilgi ve belgeyle konuşulmalı. 7.30 emsal kullandırılırken siyasetçiler neredeydi?
7 emsalle 2 emsal.. Demek ki mevcudun 5’te 1’ini ceplerinde buluyorlar. Orada bir rant var. Soruyorum; o rantı kim kullanıyor? Kamu vatandaşa verince rant mı sağlanıyor? İnsanlar sloganlar üzerinden siyaset yapabilirler ama sloganları kalıp halinde kullanabilme şansları yoktur. Çünkü değişen koşullarda ya da değişen ortamlarda o slogan seni açığa düşürebilir. O zaman ne olur? Halk için yaptığın söylemler halk düşmanı söylemler haline gelir. Halkın ihtiyacı olan dönüşümü sen sağlayamıyorsan, onun da önüne engel koymaya kalkıyorsan halk için değil halkın düşmanı olarak söylemde bulunuyorsun anlamına gelir. Onun için neyi ne zaman konuşacağını bileceksin, ağzından çıkanı kulağın duyacak” dedi.
“5 yılda Kartal’ın değerlerini ortaya çıkarttık”
Göreve geldiğinden beri Kartal’ın değerlerini ortaya çıkarmak için çalıştığını belirten Başkan Altınok Öz, “Neyzen Tevfik’i Kartallılarla buluşturmaya çalıştık, Kartallı Kazım’ı öne çıkardık, Adnan Kahveci’yi andık, Zehra Yıldız’ her yıl anıyoruz. Lale, Soğanlık’ın simgesidir. Soğanlık’ta yanlış bir uygulama vardı, otoparkı ücretsiz yaptık. Daha da önemlisi, caminin olduğu alanla Karakolun olduğu alanı dini tesis alanı yaptık. Altı da otopark olsun, camiyi de daha geniş alana doğru taşıyalım dedik. Emniyet taşınmamakta direniyor. Niye? CHP’li bir belediye cami yapacak. Kartal Halk Eğitim yer bulmaya çalışıyor. Bu hükümetin vakıflarla ilgili çıkardığı yasadan dolayı Kartal Halk Eğitim Merkezi kilisenin yanından çıkmak zorunda kalmıştır, yer arıyor. Devletin bir kurumu, devletin aldığı bir karardan dolayı mağdurdur, yersizdir, devlet ona yer vermiyor” diye konuştu.
Basın toplantısı, Başkan Altınok Öz’ün, basın mensuplarının tek tek yeni yılını kutlamasının ardından toplu fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.
Bir yanıt yazın