MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Kartal, Manşet, Toplum » Başkan Öz, Kartal Batı Merkez Etap 1 Toplantılarına Devam Ediyor
Başkan Öz, Kartal Batı Merkez Etap 1 Toplantılarına Devam Ediyor

Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan olarak ilan edilen ve Kartal Batı Merkez 1. Etap olarak adlandırılan Kartal Batı Merkez Projesi bilgilendirme toplantıları devam ediyor. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kordonboyu Etap 1 bölgesinde kalan mülk sahipleri temsilcileriyle Kartal Belediyesi Ekolojik Eğitim Çadırı’nda bir araya geldi.

Kordonboyu Mahallesi sınırları içerisinde kalan ve Kartal Tren İstasyonu’nun güneyi ile Sahil Yolu ve Kartal Meydanı arasında kalan 5 adayı kapsayan projenin bilgilendirme toplantısına Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Çiğdem Ertan, Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürü Nuran Keriş, Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, konut ve mülk sahiplerinin temsilcileri katıldı.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden gelen Kartal ilçe sınırları içerisinde ilan edilen riskli alanlarda (1. Etap – 2. Etap) yürütülecek tüm iş ve işlemlerin Kartal Belediyesi tarafından yapılacağına dair geçici yetkilendirme yazısını konut ve mülk sahipleri temsilcileri ile paylaştı.

Projeyi Kartal Belediye Başkanlığı organize edecek

Kartallı vatandaşların fikirlerini almak, sorunlarını dinlenmek  ve  gelişmeler hakkında bilgi vermek için Kartallılarla bir araya gelen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Etap 1 ve Etap 2 ile ilgili süren çalışmaları anlattı. Vatandaşlara detaylı bilgi veren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz,  “Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile değişik belediyeler arasında bir ihale söz konusuydu. Bu işi yürütecek bir firma ve bu işin koordinatörü  olmak üzere firmaya ihale edildi. Bütün bu işlemlerin halk sahipliğinden, projenin son noktasına kadar yani bugünden başlayıp  ihale sürecine kadar olan her şey, bir süreç ihalesiyle yapılacak. Bu süreci bakanlık finanse edecek, Kartal Belediye Başkanlığı organize edecek. Çevre Şehircilik Bakanlığı  karşılayacak, konuşmalarımız bu şekilde.  Bizim bundan sonra amacımız teknik olarak  yürüyebilmek, hak sahiplerini tespit edebilmek.  İmar haklarının ne olduğunu tespit etmek. Bunlarla ilgili daha önce Kartal Belediyesi sizin bu bölgeyle ilgili bir çalışma yapmıştı zaten. Elimizde de veriler var ama bunların resmi olarak ihaleleri alan ve projeyi yürütebilecek olan firma tarafından tekrar teyid edilmesi. Ondan sonraki  işlemleri yürütmek üzere biz kendi içimizde hukukçulardan, teknik ekiplerden oluşan bir kadro oluşturacağız” dedi.

“Hukuk, teknik ve siyaseten bir grup oluşturun”

Çalışmaların daha sağlıklı olabilmesi için hukukçulardan, siyasetçilerden ve bölgede bulunan akil insanlardan bir grup oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Başkan Altınok Öz, “Sizde bu 36 kişi içerisinde yine hukukçulardan, teknikten ve yönetimden, akil insanlardan, siyasetten  bir grup oluşturacaksınız. Onları buluşturacağız.  Bir alan tespit edeceğiz. Toplantılarımızı böyle bir alanda yapıyoruz ama bir çalışma ofisi oluşturacağız. Burada bu işler yürümeye başlayacak.  Bunun için ikinci adımı atmanızı istiyoruz. Arkadaşlar size bakanlığın elde ettiğimiz, daha önce yapmış olduğu ihaleyle ilgili bizim çalışmalarımızı veya şartnameyi sizlere sunarız. O çerçevede yol haritasını çizmiş ocağız. Bizim yapmış olduğumuz toplantılarda belediye içinden ve dışından Profesör Yücel Ünal,  Hüsnü Yeşilyurt, dört hukukçu, harita şefliği ve Başkan yardımcımız Çiğdem Ertan başkanlığındaki ekip bu işleri belediye tarafından yürütecekler. Ve bizde bunlara destek vereceğiz. Sizlerde bu  çalışmalara destek vereceksiniz.  Bundan sonra arkadaşlar sizlerle temas edecek, sizlerde apartman sakinleriyle temas edeceksiniz. Arzu edildiği takdirde genişletilmiş bilgilendirme toplantıları yapılacak. Yakın zamanda Ankara’da  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bu konularla ilgili bazı temaslarım oldu. Bu projenin bir safhasında Marmaray var. Anıt Kafe’den yeraltına girip, Kızılay Bulvarı’ndan çıkacağımızı söylemiştik. En önemli konu şuydu: Marmaray’ın yapımı sırasında oradaki yeraltı geçidi yaklaşık 20 metrelik. Onunla ilgili Ulaştırma Bakanlığı ile de görüştük. Projenin en önemli kısmı Kartal’a giriş ve kuzeye doğru çıkış yerinin hazırlanmasıydı” dedi.

“Emlağınız değerlenecek”

Yapılan çalışmalarda mal ve mülk sahiplerinin emlaklarının değerleneceğini söyleyen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, sözlerine şöyle devam etti: “Emlağınıza değerlenecek. Emlağınıza değer biçecek değil, şerefiye puanı verecek kurumu siz seçeceksiniz. Temsilcilerin oy birliği ile belirlenmesi gerekiyor. Siz bize bildireceksiniz. İhale şartnamesinde bakanlığın verdiği yetkide de gördüğünüz gibi değerlendirmeyi yapmak üzere bu yetkiyi biz de size veriyoruz. Yani bize bir firma bulun, ücretini de biz ödeyelim. Bu sizin emlağınız değerlendirmek üzere değil, satın almak üzere değil, mevcut koşullarda Güneye, Kuzeye bakan, alt katta ve üst katta olan değil puanlamayı yapacak olan firmadır. İkinci aşamada proje olacak. Bir avam proje var. Bu avam  projenin üzerinde çalışılacak. Projede, önden nasıl olacak, arkadan nasıl olacak, oto park olacak mı? Bunlar  üzerinde çalışılacak. Bu çalışmalar sizlerle paylaşılacak. Örneğin, 70 puan aldınız.  Yeni projede 100 puan aldınız. Projede 100 puan  alan yerlerde seçme hakkınız olacak.  Emlak değerlendirme  malınızı satmak üzere ya benim evim kaç para eder lafı değil, puan usulüyle yapılacak.  Yeni  projede puanınız 60 ise o 60 puanlar içerisinde nereyi istiyorsanız orayı alacaksınız” diye konuştu.

 “Mülklerin puanlama sistemi olacak. Akredite firmalarını da soracağız”

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz,  puanlama sistemine de değindi. Kartallı vatandaşların ileride mağdur olmamaları için akredite firmalarının araştırılacağını söyleyerek,  “Bulduğunuz firmaları biz bakanlığa ileteceğiz. Bakanlık her ne kadar yetkiyi bize vermiş olsa dahi,  ilerde her hangi bir sıkıntıya girilmesin diye sizin listenizde akredite olmuş mudur diye soracağız. Harita bölümü, zemin etüt bölümü, değerlendirme bölümü var. Bu işi organize eden firmayla sizin değerlendirmede seçtiğiniz firmayla yürümek  durumundasınız. Burada muhatap sizsiniz.  Bir pasajın içindeki en düşük puan, en düşük kıymet neresi ise orasını sıfır,  neresi en yüksek ise orasını yüze alırsınız. Sıfırla yüz arasında diğer yerlere de puan verirsiniz. Şu andaki binaları düşünün . Köprü manzaralı, birisi Kartal’ın doğusuna, birisi  batısına bakıyor. Birisi güneşin batısını ve doğuşunu  seyrediyor. Birisi adayı seyrediyor.  Bunların  hepsi değerlendirme durumuyla belirlenecek. Birisi üst katta, birisi alt katta, biri ofis olarak çarşının içinde, birisi ön tarafta ana caddenin üzerinde. Bu bir puandır.  Değerlendirme kurulu buna göre puan verecek. Evin yönü, dükkanın şekli değişmediğine göre mevcut durumuyla bir puan verir. Daireler arasında puan farkı vardır. Projede dairenin puanı 100 dür. Diğeri de 30’dur. 30 puanı alan 30’u seçer, 100’leri alan 100’leri seçer,  60 alan 60’ları seçer.  Bu teknik bir konudur. Mevcudu tespit etmek zorundayız.  Her evin, her apartmanın, her apartmandaki her dairenin  birbirine göre konumundan dolayı bir puanı olacak. Bu 66 mı, 63 mü, 45 mi, 85 mi olur. 0’dan 100’e kadar puan olacak. Onun için mevcudun  mutlaka tespit edilmesi gerekiyor. Puan alması gerekiyor . Değerlendirme formunda çağırırsınız.  Arkadaşlar neye göre değerlendiriyoruz dersiniz, verilerini alırsınız, neye göre değerlendirdiklerini objektif olarak görürsünüz.  Kafamızda ufak da olsa bir soru işareti vardır.  Benim evim neye göre değerlendirilecek? Değerlendirme firmaları neye göre değerlendirecek? Uluslararası kriterler nedir? Ona göre size uygun şekilde anlatırlar.  Sizde ikna olduğunuz zaman  yürürsünüz” dedi.

“Kartal’ın layık yapılara kavuşmasını istiyorum”

Kartal’ın dönüşmesini ve Kartal’ın layık olduğu bir yapıya kavuşturulmasını istediğini vurgulayan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, bire iki isteyenlere asla müsaade etmeyeceğinin altını çizdi. Başkan Altınok Öz, Kartal Belediyesi olmadan imar hakkının transferinin sıfır olduğunu söyleyen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altkınok Öz, “Biz buraların dönüşmesini istiyoruz. Ben dönüşmesini istiyorum. Kartal’ın layık bir yapıya kavuşmasını istiyorum. 33 yıllık hekimlik yapmış, bürokraside çalışmış  ve yıllarca idarecilik yapmış bir kişiyim. İmar transferlerini yasalara ve yönetmenliklere uygun şekilde yapıp,  sizin dönüşmenizi sağlayacağım. Ama şunu bilmenizi isterim. ‘Benim malım kıymetli, bire iki isterim’ demeyin. Ona da asla izin vermem. Kartal Belediyesi olmadan, imar hakkı transfer etmeden malınız sıfırdır. Bu iş birliğini belediye olarak biz istiyoruz. Siz de isteyeceksiniz. Siyasete alet olmadan, hangi partiden, hangi düşüncede olduğunuz önemli değil, kendi geleceğiniz. Ortak bir şekilde yürünülecek. Başbakan  ne dedi ‘Konumumdan rahatsız olsam bile bu konuyu yürürlükte ve işlevde tutacağım’ dedi. Apartmanınıza deprem  testi yaptığımızda çürük testi çıktı. Geçenlerde arkadaş burada konuşuyordu . Arsamızı ver de biz yapalım diye. Kullanılan emsal 4-5. Yıktığın an yapma şansın yok.  3 emsalle  bile mevcudu koruyamıyorsun. Yeniden yapılacak.  Bu söylem ya bilinçsizlik, bilgisizlik ya da siyasi amaçlı olarak söyleniş olabilir. Bunları aşacağız.  Hiç kızmayacağız.  Kafanızda en ufacık sorun kalmayacak. Değerlendirme kurulunu siz seçin dememin nedeni odur.  Çapraz değerlendirme yaptırır. Bir başkasına yaptığı bina uyuyorsa  o zaman birleştiririz .  Herkes hakkını almalı. Siz bu işi başaracaksınız.  Biz bu işi Etap 1 olarak başaracağız. Etap 2 için veya dönüşüm için iyi bir örnek olarak göreceğiz. Bu konuda Gazi Osman Paşa yetki almıştır. Ama iş yetki almasına rağmen Gazi Osman Paşa Belediyesi Mart’ta aldığı halde şu an bizim bulunduğumuz noktada  değiller . Biz alt yapısını hazırladık. Her şeyden önce siz bir önceki dönem  başınızdan geçenlerle ilgili kafa olarak neler olabileceğini biliyorsunuz. Hak, mülkiyet olarak her şey hazır. Hazır olmayan  nedir? Bu işi organize edecek bir kurum ve birliktelik.Bu da son derece kolay” dedi.

“Yapılan toplantıları kayıt altına alın”

Çalışmaların daha hızlı ve aktif halde yürütülmesi için genel gurulun olması gerektiğine dikkat çeken Kartal Belediye Başkanı Op. Dr.  Altınok Öz, kurulun yaptığı çalışmalar ve toplantıların kayıt altına alınması gerektiğini ifade etti. “36 kişisiniz.  36 kişi genel kuruldur. Her apartmanda bir kişi de icraat kuruludur. Toplanırsınız, hızlı olursunuz. Benim size tavsiyem yaptığınız toplantıları tutanağa bağlayın. Benim yaptığım gibi. 2009’dan beri yaptığım bütün toplantılar burada kayıt altındadır. Sizde her yaptığınız toplantıyı tutanağa bağlayın. Toplantı sonucunda aldığınız kararları imzalayın.  O zaman hem apartman sakinlerine, hem de  genel kurula karşı sorumluluğunuzu yerine getirmiş olursunuz” diye konuştu.

“270 günde tamamlanacak”

Projenin 270 günde tamamlanacağını da söyleyen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, şöyle konuştu: “Başkan yardımcımız Çiğdem Ertan, Yapı Kontrol ve Demprem Dönüşüm Müdürü Nuran Keriş, Emlak Müdürü Necati Koç, avukatlarımız Özlem Hanım, Hanzade Hanım, Başkan yardımcımız Ali Apaydın, dışarıda profesör  imarda ve hukuk da danışmanımız olan Yücel Ünal ve  Hüsnü Yeşilyurt bizi temsil edecek. Bu işin lokomotifi bu ekip.  Yücel Ünal’ın çıkardığı plana göre bu işin başlangıcından sonuna kadar olan süreç normalde böyle bir iş için inşaat noktasına gelene kadar süreç 270 gündür.  Biz onun bazı  bölümlerini aştık.  Hale hazır harita sizsiniz. Etap 1 siniz. Ama belediye olarak Etap 2’yi de düşünmek zorundayız. Yapacağımız ihale Etap 1 ve Etap 2’yi karşılayacak. Dolayısıyla Etap 1 plana göre bazı şeyleri kısar. Ama Etap 2 hale hazır çıkartılması 45 gün. Planın esas jeolojik ve  jeoteknik etüt raporunun elde edilmesi  60 gündür. Bu sizin için var. Hak sahibi, tespit edip ve değerlendirme tespit var, henüz değerlendirme yok. Bu 90. yıl başlıyor 120. yıl bitiyor. Bir de bunun alt yapısı, bütün kontrolü stratejisi bugünden başlayıp sonuna kadar gidiyor. Eylem planının hazırlanması 120  ile 180 gün. İmar planın hazırlanması 150 ve 210’uncu günler. Kentsel tasarım projesinin hazırlanması bugünden 270’inci güne kadar olan süreçtir. Hak sahipleriyle uzlaşma süreci, bu günden sona kadar olan süreç, tüm verilerin ve sürecin coğrafi bilgi sistemine aktarılması 270 günlük bir süreçtir. Süreçler bittikçe komite tarafından rapor verilecek. Birinci süreye kadar olan kısım 1 ve 2 bittiği zaman işin yüzde 20 si bitmiş olacak.  Şirket yüzde 20’sini gidip bakanlıktan alacak. .Bakanlık bunun için bütçe ayıracak. Raporumuzu yazacağız.İlgili firma gidip bakanlıktan parasını alacak. Bizim parayla işimiz olmayacak. Süreç  böyle.  Biz belediye olarak bunları yaptık. Ama ilgili firma bizim yaptığımız çalışmalar doğru mu değil mi? Coğrafi sisteminde koordinatlarda  kayma var mı, yok mu?  Bunun geri dönüşü yok. Kontrol edilebilir bir şekilde ilerleyeceğiz”

 “Mülkiyet değişimi zarara yol açar”

Proje kapsamında Etap 1 ve Etap 2 bölgelerinde inşaat yapımına izin verilmeyeceğini ve mülk sahiplerinin mülklerinin el değiştirmesinden dolayı zararlı çıkacağını belirtti. “Belediye olarak sizlere ve tapuya “Bu bölgede riskli alanda  inşaat yapımı yasaktır” diye yazı yazacağız. Mülkiyet yer değiştirebilir.  Ama mülkiyetin sahibini değiştirmeyin, zarar edersiniz. Artık bu bölgede, Etap1 ve Etap 2 de inşaat olamayacak. Çevre Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Erzurum’un Yakut ilçesi için yaptığı örnek bir sözleşme taslağı var. Biz de bunu rehber olarak aldık. Hukukçu arkadaşlarımız ve Profesör Yücel Ünal hizmet alımı için teknik şartnamesini buna göre yürüteceğiz. Projenin nasıl olacağı, hangi aşamaların yapılacağı, ne şekilde yapılacağı, hak tespiti yapılacaktır. Teknik şartnameye göre yol haritamızı çizip yolumuza devam edeceğiz.” diye konuştu.

📆 25 Kasım 2013 Pazartesi 17:21   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR