MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Etkinlikler, Kartal, Manşet, Toplum » Cevizli Tekel Dayanışması İmza Kampanyası Başlattı
Cevizli Tekel Dayanışması İmza Kampanyası Başlattı

Kartal Cevizli Mahallesinde bulan eski Tekel Fabrikasına ait olan alan 49 yıllığına Mütevelli Heyetinde Ülker Grubu’ndan Ali Ülker’in olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi’ne tahsis edilmişti.
Tahsisin yapılması üzerine çeşitli kurum ve kişilerin bir araya gelmesi ile oluşturulan Cevizli Tekel Dayanışması Tekel alanının halkın kullanımına açılması için yaz aylarından bu yana eylemler ve forumlarla mücadelesini sürdürüyor.
04 Ekim Cuma Günü  Saat: 18.00 de Kartal Meydanı’nda bir araya gelen Cevizli Tekel Dayanışması bileşenleri adına Aysel Durgun’un yaptığı basın açıklaması ile imza kampanyasının başladığı duyuruldu. Toplanan imzalar T.C Başbakanlık Makamına verilecek. İmza kampanyası açılan stantlarla Kartal, Maltepe, Pendik ilçelerinde devam edecek.
BASINA VE KAMUOYUNA DUYURULUR
CEVİZLİ TEKEL ALANI HEPİMİZİN
Planlama ilkelerini hiçe sayan yaklaşımlarla, şehrin içindeki yeşil alanlar, Cevizli Tekel Alanı, Başıbüyük Bölge Parkı ve Aydos ormanları hızla, plan tadilatları ile yapılaşmaya açılmakta  yaşam alanlarımız yağmalanmakta, kentlerimiz yaşanmaz hale getirilmektedir.
1999 Depreminden günümüze dek yapılan pek çok araştırma ile dikkat çekilmeye çalışılan,  Adalar’ın kuzeyinden geçtiği bilinen ve aktif halde olan Kuzey Anadolu Fay Hattında meydana gelecek depremde en fazla zarar görecek alanlardan olduğu söylenen bu bölgede, deprem sonrasında toplanma alanı ilan edilen Cevizli Tekel Alanının, yapılaşmaya açılması kabul edilemez.
Bu alanın, hukuk tanımaz yöntemlerle Özel Şehir Üniversitesine 49 yıllığına tahsis edilerek, halka tamamen kapatılmasına engel olmak için, Meslek örgütleri, sivil-demokratik örgütler, siyasi partiler ve bölgede yaşayan yurttaşlar olarak bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz girişimler ve yaptığımız uyarılar sonuçsuz kalmıştır.
Bir kısmı 1.Derece Arkeolojik  Sit, bir kısmı 3. Derece Doğal Sit özelliklerini bir  arada barındıran Cevizli Tekel Alanının, planlama ilkelerine aykırı olarak, parça plan yapma yöntemi sonucu, 18 Eylül 2009 İBB kararı ile “ Eğitim Tesisleri Alanına Alınması” kararının iptal edilmesini ;   2003 yılında  Yapılan Koruma Amaçlı İmar Planında büyük bir kısmı Şehir Parkı olarak planlanan  alanın, 2009 yılında Özel Şehir Üniversitesine 49 yıllığına tahsis edilmesi kararının iptal edilmesini   istiyoruz.
Kartal Belediyesi’nin ekonomik katkıları ile Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından yürütülen, 207 nolu parsele hapsedilen kazı sınırı 236 nolu parsele dayanmış, uzun engelleme süreçleri sonucunda Özelleştirme idaresinden bu parselle ilgili yüzey taraması yapılması için izin alınabilmiş, yapılan jeoradar taraması sonucu tüm parselde, 1 mt’den itibaren yoğun buluntulara rastlanmıştır. 236 parselin komşu parseli olan 237 nolu parsel Özel Şehir Üniversitesi’ne tahsisli olduğundan, bu alanda yüzey tarama işlemi, Üniversiteye yapılan izin talepleri reddedildiği için yapılamamıştır.  3.yüzyıl ile 13. Yüzyıllara ait önemli buluntuların çıkarıldığı bu alanda,     Maltepe-Kartal bölgesinin  geçmiş dönem yaşam izleri, Bilim üretmek iddiası ile kurulmuş Üniversite tarafından yok edilmek tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Bizler; Bölgede yaşayan yurttaşlar olarak; aşağıda sıraladığımız taleplerimizi yinelemek ve muhataplarına ulaştırmak üzere bugün bir imza kampanyası başlatıyoruz. Diyoruz ki;
Kent suçu niteliğindeki “rant” projeleri yerine; var olan yeşil alanlar ve kıyılar düzenlenerek halkın “eşit ve serbest” kullanımına açılmalıdır;
Bu talan ve yağma anlayışına son verilmeli, doğayla barışık yaşamın gerekleri yerine getirmeli, bu doğrultuda somut adımlar atılmalıdır;
Cevizli Tekel Alanının çevresindeki duvarlar kaldırılarak  halka açık “Park Alanı” olarak düzenlenmelidir,
Cevizli Tekel Alanı içerisinde bulunan mevcut binalar Endüstri Mirası olarak tescil edilmeli, “Tekel Müzesi,  Sanat Atölyeleri,  Sinema, tiyatro, müzik gösteri alanları” olarak düzenlenerek halkın kullanımına açılmalıdır;
Cevizli Tekel Alanı, depremi bekleyen İstanbul’da afet anında bölge halkının toplanma alanı olarak düzenlenmelidir.

Herkesi; doğal ve çevresel değerleri korumak, yapılan yanlışlara yüksek sesle karşı çıkmak için, daha duyarlı olmaya, yaşam alanlarını ve haklarını savunmaya, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için sorumlu davranmaya, eylemlerimize ortak olmaya  davet ediyoruz
SAYGILARIMIZLA
CEVİZLİ TEKEL DAYANIŞMASI

📆 05 Ekim 2013 Cumartesi 12:35   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR