MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » CHP Başakşehir İlçe Başkanlığın’dan Medeni Kanunun Kabulünün 91.Yılı Basın Açıklaması
CHP Başakşehir İlçe Başkanlığın’dan Medeni Kanunun Kabulünün 91.Yılı Basın Açıklaması

 

Hukuku, toplumu düzenleyici kurallar olan örf, adet, gelenek ve dinlerden ayıran en önemli özellik devlet tarafından güvenceye alınmış olmasıdır. Hukuk kuralları bireyler arasındaki ilişkileri ve toplum düzenini, medeni ilişkiler içinde kurmayı amaçlar. İşte bu hukuk normlarını düzenleyen ve ulusal hafızamızda yer eden, insanın birey olarak değerli, korunmaya ve gelişmeye muhtaç bir varlık olarak kabul eden en önemli kanunlarımızdan biri de Türk Medeni Kanunu’dur.Türk Medeni Kanunu’nun kabulü tarihi 17 Şubat 1926’dır. Türk Medeni Kanunu ile akla, mantığa, bilime ve toplumsal gelişmeye uygun normlar hukuk düzenimizin temelini oluşturmuştur. Türk toplumunun gereksinimlerine tam manasıyla cevap vermekte yeterli olamayan dogmatik normların çağdaş bir yapıya kavuşmasını sağlayan bu yasa ile;

 

Kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu,

 
Resmi nikahın zorunlu hale getirildiği ve birlikteliklerin resmi bir akit ile devlet güvencesine alındığı
Aile kavramı içerisinde değerlendirildiğinde, en önemli unsurlardan biri olan kadına, boşanma hakkının tanındığı
Mirastan, kadın ve erkeklerin eşit ölçüde faydalanmasının sağlandığı
-Çocukların yetiştirilmesinde eşlere ortak yükümlülüklerin getirildiği eşit hakların düzenlendiği
-Bireyler arasındaki ilişkilerde çelişkilerin yok edilerek, kadın ve erkek kavramlarının yeniden sorgulandığı ve eşitlik prensibinin ilke edinildiği modern bir hukuk sisteminin benimsendiği görülmektedir.

Kadının toplum içerisinde “kul” değil, “birey” olarak tanınmasının ilklerinden biri olan Türk Medeni Kanun’un önemini vurgulayarak, “Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!” düşüncesi ile bizlere ışık tutan büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü minnetle ve saygıyla anıyoruz. Kadın ve erkeğin toplumdaki herkesin temel hak ve özgürlüklerine saygı göstermek en önemli vatandaşlık görevi olduğu gibi insan olmanın da erdemidir.
Bu duygularla medeni kanunun kabulünün 91.yıl dönümünü kutluyor ve haklarının bilincinde bir toplumda yaşamayı diliyoruz.

 

Saygılarımızla,

Bağdagül Gülen Özgür Karabat
Basın ve Halkla İlişkilerden Başakşehir İlçe Başkanı
Sorumlu Başkan Yardımcısı

📆 17 Şubat 2017 Cuma 12:42   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR