MENÜ ☰
ARTDUŞ
Kasım 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Politika, Toplum » CHP’DEN KAPICILAR İÇİN KANUN TEKLİFİ
CHP’DEN KAPICILAR İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP’nin hukukçu vekillerinden Mahmut Tanal, yönetmelikle mağdur edilen apartman görevlilerinin çalışma şartlarının ve haklarının yasal güvence altına alınması için bir kanun teklifi hazırladı.

Halk arasında “kapıcı” olarak bilinen apartman görevlileri, düşük ücretle en meşakkatli işlerde çalışıyor. 24 saat durdukları binanın temizliğinden bahçe düzenlemesine, güvenliğinden tamirat işlerine kadar her şeyiyle ilgileniyorlar. Kent yaşantısının çilekeş kahramanları olan apartman görevlilerinin haklarının kanun yerine yönetmelikle düzenlenmesi eleştiriliyor.

CHP’Lİ VEKİL TANAL HAREKETE GEÇTİ: KANUN TEKLİFİ HAZIRLADI

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, konut görevlilerinin haklarının tamamen yasa kapsamına alınması amacıyla bir kanun teklifi hazırladı.

Tanal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklifin gerekçesinde, apartman görevlilerinin nasıl çalıştırılacaklarının ve birtakım haklarının yönetmelikle düzenlendiği belirtilerek, Anayasa’ya uygunluk açısından apartman görevlilerinin çalışma şartlarının ve haklarının kanunla düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Gerekçede şöyle denildi: “Ülkemizde apartman görevlisi olarak çalışanların, hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süreleri, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutları ile ilgili hususların düzenlenmesinde uygulanacak değişik şekil ve esaslar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanmış konut kapıcıları yönetmeliği ile düzenlenmektedir.

Bu hususa ilişkin olarak 4857 sayılı İş Kanununun 110’uncu maddesi bu düzenlenmeyi hüküm altına almıştır. Ancak bilindiği üzere 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Üçüncü Bölümünde yer alan Temel Hak ve Hürriyetlerden olan Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler başlığı altında yer alan Çalışma İle İlgili Hükümler başlıklı 50’nci maddenin dördüncü fıkrası, ‘ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık  izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir’ amir hükmüne yer vermektedir.

Bu nedenle yukarıda ifade edilen 4857 sayılı İş Kanunun 110’uncu maddesinin Anayasaya uygunluğunun sağlanması amacıyla apartman görevlisi olarak çalışan yurttaşlarımızın yıllık ücretli izin haklarının kanunla düzenlenmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte yine apartman görevlisi olarak çalışan yurttaşlarımızın hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süreleri, kapıcı konutları ile ilgili hususların yönetmelikle düzenlenmesinin önüne geçilerek, İdarenin keyfi davranmasının engellenmesi gerekir. Zira, Anayasamıza göre herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Diğer alanlarda çalışan yurttaşlarımızın hizmetlerinin kapsam ve nitelikleri çalışma süreleri kanunla korunurken, apartman görevlisi olarak emek verenlerin hizmetlerinin kapsamı ve niteliği ile çalışma sürelerinin yönetmelikle düzenlenmesi, Anayasamızın 10’ncu maddesinde hüküm altına alınan eşitlik ilkesiyle açıkça bağdaşmamaktadır.”

“KAPICI” İFADESİ ONUR KIRICI DEĞİŞTİRİLSİN

Gerekçede ayrıca apartman görevlisi olarak çalışanların 4857 sayılı İş Kanunu’nun 110’ncu maddesinde “Konut Kapıcıları” olarak nitelendirildiği hatırlatılarak, bu ifadenin apartman görevlisi işinin bir meslek olarak kabul edilmesini zorlaştırdığı ve çalışan yurttaşların onuru kırdığı dile getirildi. Gerekçede, İş Kanunu’nun 110. maddesinin “Konut kapıcılarının özel çalışma koşulları” şeklindeki madde başlığının değiştirilmesinin gerekliliğinin tartışmasız bir gerçek olduğu vurgulandı.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET PRENSİBİ UYGULANSIN

Apartman görevlilerinin yoğun çalışma tempolarına rağmen düşük ücret aldığının belirtildiği gerekçede, şunlar kaydedildi: “Apartman görevlisi olarak çalışanların, çalışma alanlarına bakıldığında 20-30 daireden oluşan apartmanlardan başlayarak, yüzlerce daireden oluşan sitelere kadar veya bahçesi olmayan apartmanlardan onlarca dönüm bahçesi olan sitelere kadar çalışmakta oldukları ve bu çalışmalarının karşılığında sadece asgari ücret almakta oldukları tartışmasız bir gerçektir.

Eşit işe eşit ücret; Avrupa’da 19. yüzyıldan itibaren gündeme gelen prensip olup, eşit işe eşit ücret prensibi eşdeğer işlerde çalışan kişilerin eşit ücret alması üzerine kurulmuştur. Hal böyle olunca, eşit işe eşit ücret prensibinin uygulanması imkansız hale gelmektedir. Bu hakkaniyetsizliklerin önüne geçmek, Anayasamızın devletimize yüklediği bir görevdir. Zira  Anayasanın 5’inci maddesi ‘..kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlı ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi içi hazırlamaya çalışmaktır.’ şeklinde amir hüküm içermektedir.”
Av. Mahmut TANALCHP İstanbul Milletvekiliİnsan Hakları Komisyonu ÜyesiTel: 0312 420 55 60-61Faks: 0312 420 20 90

Galeri
📆 24 Şubat 2020 Pazartesi 11:39   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR