MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Politika, Toplum » CHP’Lİ TANAL ÇİFTÇİYE DESTEK İÇİN KANUN TEKLİFİ HAZIRLADI
CHP’Lİ TANAL ÇİFTÇİYE DESTEK İÇİN KANUN TEKLİFİ HAZIRLADI

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, çiftçiye destek oranının arttırılması amacıyla Meclis’e kanun teklifi sundu. 

Mevcut Tarım Kanunu’na göre milli gelirin en az yüzde 1 oranında çiftçiye destek verilmesi gerekiyor. CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ise çiftçiye bütçeden çiftçiye verilecek destek oranının en az yüzde 2’ye çıkarılması amacıyla Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. 

Tanal’ın hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde, stratejik sektörler arasında ilk sıralarda yer alan tarımın tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını ile öneminin daha net anlaşıldığına vurgu yapıldı. Türkiye’de ekonomik nedenler ve yanlış tarım politikaları sebebiyle son 18 yılda hem ekilen arazi büyüklüğü hem de çiftçi sayısında ciddi oranda azalma yaşandığının altı çizildi.

ÇİFTÇİLER ZOR DURUMDA 

“Ülkemizde tarım sektörünün durdurulamayan çöküşü herkesin malumudur” ifadesine yer verilen gerekçede, “Çiftçiler gerek susuzluk ve kuraklıkla gerek ekonomik darboğazla gerek yaşanan elektrik kesintileri ile gerekse de girdi maliyetleriyle boğuşmaktadır. Binlerce çiftçimiz bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarından dolayı icra takiplerinde borçlu sıfatıyla yer almaktadır. Aleyhlerinde icra takibi başlatılan çiftçilerimiz oldukça zor durumdadır” denildi.

TÜRKİYE YANLIŞ POLİTİKALAR YÜZÜNDEN İTHALCİ OLDU 

CHP’li Tanal’ın imzasını taşıyan kanun teklifinin gerekçesinde, Türkiye’nin gerek coğrafyası gerek iklim koşulları sebebiyle tarıma oldukça elverişli bir ülke olduğu belirtildi. Türkiye’nin tarım ürünleri üretiminde kendi kendine yeten bir ülke konumundayken yanlış politikalar nedeniyle günümüzde tarım ürünlerini ithal eder konuma geldiğinin kaydedildiği gerekçede, pek çok alanda kullanılan pamuğun ekim alanlarının azalışına, üretimi azalan mısırdaki ithalat oranının rekor seviyeye çıkmasına, sebze ve meyve fiyatlarının ne halkı ne de çiftçiyi memnun edememesine dikkat çekildi.

ÇİFTÇİ ÇÖZÜM BEKLİYOR 

Teklifin gerekçesinde, Anayasa’nın 44 ve 45. maddeleri gereğince devletin çiftçiyi korumak ve desteklemek zorunda olduğu dile getirilerek, “Ancak günümüzde Anayasa’nın ilgili hükümlerine riayet edilmemektedir” denildi. 

İlgili Anayasa hükümleri dışında ülkemizde tarım faaliyetlerini desteklemek ve çiftçiye destek olmak amacıyla 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun çıkarıldığının hatırlatıldığı gerekçede, şöyle devam devam edildi: “Bu kanunun amacı tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçilerimize yönelik koruma ve destekleme faaliyetlerini yasal hale getirmektir. Tarım Kanunu madde 21’de ‘Tarımsal desteklemelerin finansmanı’ başlığı ile ‘Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz.’ hükmü yer almaktadır. Ancak devlet bu yüzde 1’lik desteği sağlamaktan imtina etmektedir. Ne yapılan çalışmalar ne çıkarılan kanunlar çiftçilerimizin derdine derman olamamıştır. Çiftçilerimiz halen zorluklarla boğuşmakta ve çözüm beklemektedir.” 

Gerekçede, söz konusu kanun teklifiyle gayri safi milli hasıladan çiftçiye ayrılan payın artırılması ile üretimin devamlılığı sağlanmasının, ürün kalitesinin arttırılması ve çiftçiye destek olunmasının amaçlandığı vurgulandı. 

Galeri
📆 22 Eylül 2021 Çarşamba 21:51   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR