MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Eğitim, Genel, Kartal, Manşet, Toplum » “ÇOCUK DOSTU ŞEHİRLER PROJESİ” KAPSAMINDA BELEDİYE PERSONELİNE SERTİFİKA
“ÇOCUK DOSTU ŞEHİRLER PROJESİ” KAPSAMINDA BELEDİYE PERSONELİNE SERTİFİKA

ÇOCUK DOSTU ŞEHİRLER PROJESİ” KAPSAMINDA BELEDİYE PERSONELİNE SERTİFİKA

 

Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından UNİCEF Türkiye Temsilciliği ‘Çocuk Dostu Şehirler Projesi’ kapsamında 1 yıl boyunca düzenlenecek programda eğitimlerine başladı. Proje kapsamında Kartal Belediyesi Kreş Müdürü Nazlı Enif Yavuz, Kreş Müdürlüğünde görev yapan Kreş Sorumlusu Hande Erdoğan, Fidan Danışman, Pınar Erdoğan, Fatma Gecgel ve Suat Karagöz de eğitim alacak. İlki Ankara’da gerçekleştirilen eğitimlerde katılımcı personele ‘Eğitici Sertifikası’ takdim edildi.
unnamed-3

Kartal Belediyesi’nin Başkan Altınok Öz’ün öncülüğünde çocuk haklarına sahip çıkmak, daha iyi olanaklara kavuşmalarını sağlamak amacıyla UNICEF Türkiye ile imzaladığı “Çocuk Dostu Şehirler” protokolü çerçevesindeki çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Kartal Belediyesi Kreşler Müdürlüğü personeli, Ankara’da düzenlenen “Çocuk Dostu Şehirler Projesi Aile Eğitim Programı” çerçevesinde eğitimlerini tamamlayarak  ‘Eğitici Sertifikası’nı almaya hak kazandı. Çocukların kentsel yaşam alanlarındaki ihtiyaçlarını karşılamak ve daha iyi şartlarda yaşamalarına destek olmak amacıyla hayata geçirilen ’Çocuk Dostu Şehirler’ projesinin 1 yıllık süreci kapsayan eğitimlerinin ilki 21-25 Kasım tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi. 1 yıl boyunca Türkiye’nin farklı illerinde sürecek olan eğitim programına Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü personeli de katılarak eğitimlerinin sonunda sertifikalarını alıyor. Projenin Ankara’da gerçekleşen ilk ayağına katılarak ‘Aile Eğitim Programı’ kapsamındaki eğitimini başarıyla tamamlayan Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü personeli Fidan Danışman da ‘Eğitici Sertifikası’ almaya hak kazandı. Danışman’a program süresince; ailelerin modern dünyada yer alabilmeleri, gerekli bilgi ve becerilere sahip olabilmeleri, bu bilgi ve becerilere yeterli ve doğru bir biçimde ulaşabilmeleri; eğitim, iletişim, hukuk, iktisat, medya ve sağlık alanlarındaki hizmetlerden daha etkili biçimde yararlanabilmeleri, yaşam kalitelerini artırmaları ve sahip oldukları her türlü kaynağı etkili bir şekilde yönetmeleri için eğitimler verildi.

 

Çocuk Dostu Şehir Nedir?

Çocukların haklarını uygulamaya kendini adamış şehir veya daha genel olarak yerel yönetim sistemidir. Çocuk Dostu Şehir, uygulamada çocukların haklarının politikalara, yasalara, programlara ve bütçelere yansıması anlamına gelen, yerel seviyede Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin cisim bulmuş halidir. Çocuk Dostu Şehir kavramı, ÇDŞ Girişimi altında ortaya çıkmış olan bir dizi deneyimin ışığında toplulukları ve diğer yerel yönetim sistemlerini içermektedir.

Çocuk Dostu Şehirde çocuklar kent yönetiminin aktif katılımcılarıdır ve fikirleri kent yönetimi tarafından dikkate alınır. Bu fikirler kent politikalarında hayat bulur. Çocuk Dostu Şehirlerde aşağıdaki hedefler çocuğun iyi hali gözetilerek önceliklendirilir:

  • Sağlık ve eğitim gibi temel hizmetleri almak
  • Caddede tek başına güven içinde yürümek
  • Arkadaşları ile oyun oynamak ve yeşil alana sahip olmak
  • Kültürel ve sosyal etkinliklere katılmak
  • Etnik köken, din, gelir, cinsiyet veya engellilik durumu ne olursa olsun, her hizmete erişime sahip şehrin eşit vatandaşı olmak

Neden böyle bir programa ihtiyaç vardır? 

Türkiye’de kırdan kente göç, sanayileşme ve ekonomik büyüme ile tetiklenen şehirleşme hem ekonomik hem de demografik açıdan değişiklikler getirmiştir. 1950’lerde %25 olan şehirli nüfus, 2015 yılı itibariyle %75’e yükselmiştir ve şu anda 30 tane büyükşehir bulunmaktadır (Dünya Bankası, 2015). Türkiye nüfusunun üçte birini oluşturan çocukların ihtiyaçları ve öncelikleri bu dinamik ve hızlı değişim sürecinde dikkate alınmalıdır.

Yerel düzeyde çocukların günlük hayatını etkileyen birçok hizmeti yürüten belediyelere çocuk haklarının gerçekleşmesinde önemli görevler düşmektedir. Çocuklar için yaşanabilir çevreleri belediyeler oluşturmaktadır. Belediyeler birçok konuda hem probleme hem de çözüme en yakın kurumlardır. Sınırları içinde yaşayan vatandaşların ve çevrenin ihtiyaçlarını bilirler ve çözümle buluşturmak için ilgili kaynaklara sahiplerdir. Çocuk Dostu Şehirler Girişimi, çocuk hakları konusunda yerel düzeyde hesap verebilirliği artırmak için karar verme mekanizmalarına toplumun katılımının olmasını desteklemektedir ve bu yüzden de çocukların kentsel değişimin ana öncüleri olması için belediyeleri anahtar olarak görür.

 

Galeri
📆 01 Aralık 2016 Perşembe 09:44   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR