Çocuk Oyun Odası Neden Önemlidir?
Oyun ile öğrenmek
Çocuklar hayatı kitaplardan önce oyunlar içinde ve oyun ile öğrenirler. Oyun bir çocuğun hem doğuştan getirdiği hayal gücünü hem spontanitesini destekleyerek sağlıklı bir büyümeyi de beraberinde getirir. Çocuk için önemli olan engellenmediği ve kendisine ait, detayları düşünülmüş bir oyun alanıdır.
Çocuk 6. Ay itibari ile önce bireysel oyunlar oynamaya başlar. Bireysel oyunları önce ebeveynler desteklerken yaşını alması ile birlikte oyun kurmaya ve tek başına oynamaya başlar. Ardından da paralel oyun evresine girer. Diğer çocuklarla eşzamanlı olarak aynı alan içinde ama farklı oyunları sürdürür. Paralel oyun ardından çocuk gelişimsel süreci ile birlikte 2 yaş itibari ile kurduğu oyunlara diğer çocukları da dahil etmeye başlayacaktır. Tüm oyunlar hayatın birer prototipidir ve çocuğu besleyerek zihinsel ve yaşantısal gelişimini destekleyecektir.
Oyun odası neden önemlidir!
Çocuk odasını gereksiz mobilyalarla doldurmaktansa çocuğunuz için yaşına en uygun oyuncak ve malzemelerin bulunduğu, erişimi ve kullanımı kolay alanlar onun için daha faydalı olacaktır. Bu oyun alanı evinizin her bölümünün oyuncaklarla işgal edilmesine engel olurken aynı zamanda kendisine ait özgür alanında çocuğunuza istediğini yapma olanağı bulacaktır. Oyunları şeçme özgürlüğü ve odasını toplama sorumluluğunu da alması hayatınızı hem kolaylaştıracak hem de onun sorumluluk davranışını güçlendirecek özgüvenini arttıracaktır.
Peki oyun odası nasıl olmalıdır?
Çocuk odası demek, oyun odası demek değildir. Çocuğunuza ait odayı oyunlara uygun şekilde dizayn etmek önemlidir. Bir oyun halısı ve ortada boş bir alan bulunması önemlidir. Odanın mobilyalarının fazla renkli olmaması odağı oyuncaklara ve oyun köşelerine çekmeyi ve dikkati toplamayı kolaylaştıracaktır.
Odanın farklı köşelerine çocuğun erişebileceği uygunlukta yapılacak raf sistemleri ve içlerinde oyuncaklarını kategorilendirebileceği kutular ve bölmeler hem aradığını bulması açısından önemlidir.
Odada bulunacak bir dinlenme köşesi ve kitap okuma bölümü de hem öfkeli anlarında kendini sakinleştirebileceği bir alan hem de kitap okumayı sevdirecek bir bölüm görevi görebilir.
Mutfak ve tamir köşeleri, evcilik köşesi, garaj köşesi gibi isteğe bağlı çok yönlü dizayn edebilirsiniz.
Odamızın olmazsa olmazların biri de aktivite köşesidir. Burada çocuğun boyuna uygun ölçülerde masa ve sandalye mutlaka bulunmalıdır. Aktivitelerde rahatlıkla kullanabileceğiniz bu alan sizin onu yetişkin masasına taşımanızdan ziyade sizi çocuğunuzun oyun alanına dahil edecektir. Böylece birlikte onun dünyasında ve alanında çalışmalar yapmış olacaksınız. Aktivite alanında masa ve sandalyeler dışında çeşitli materyalleri, kalemleri, boncuk ve kartonları saklayabileceğiniz kutu ve bölmelerin olduğu bir aktivite ünitesi de çok fazyadı olacaktır. Hem çocuğun istediği an istediği malzemeye erişmesini sağlarken, kendi kendine dilediğinde sanatsal aktivite yapması olanağı oluşacaktır.
Çocuklar minik çadır ve oyun evlerinden çok hoşlanırlar. Kendilerini hem güvende hissettikleri küçük bir alan, hem de yaşanılan evi modelledikleri kendilerine ait bir ev dizayn etmek çok hoşlarına gider.
Bahçenizini , çocuk oyun odasının veya evinizin herhangi bir odasının bir köşesine kuracağınız çadır oyunlarda en sık kullanılan alan olacaktır. Çadır için yeterli alanınız yok ise bir yemek masasının örtüsünü uzatarak da onun için keyifli bir alan yaratabilirsiniz.
Çocuğunuzun çocukluk dönemindeki en büyük ihtiyacı anne-baba sevgisi ve ilgisinden sonra işlevsel bir oyun alanı olacaktır.
Yazan Ezgi Başaran
Wireless internet connection
quick weight loss Seductive Sheer Lingerie for your Private Pleasure