MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Eğitim, Etkinlikler, Gençlik, Genel, Manşet, Toplum » Çocuklar BİLGİ’de Çağrı Yaptı: “Şiddete Dur De!”
Çocuklar BİLGİ’de Çağrı Yaptı: “Şiddete Dur De!”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma Çalışmaları Programı, World Human Relief Project ve Bilgi Açık Kapı işbirliğiyle hazırlanan “Çocuğa Şiddete Dur De!” kampanyası BİLGİ’de başladı. Tanıtımını çocukların yaptığı kampanya kapsamında “Evdeki barıştan dünyadaki barış için çocuğa şiddete dur de!” çağrısı yapıldı. Kampanyanın tanıtımında en dikkat çekici konuşmayı “Biz daha küçüğüz ama siz bilgileri, becerileri olan büyüklersiniz” diyen sekiz yaşındaki Kayra Genç yaptı.

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü, 5 Mart 2016 tarihinde santralistanbul Kampüsü’nde, çocuklara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi amacıyla I. Ulusal Şiddet ve Travmayı Önleyici Çalışmalar Kongresi düzenledi. Çocukların yaşadığı şiddet, ihmal ve istismar; uzmanlar, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte masaya yatırıldı, çözüm önerileri katılımcılarla paylaşıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ege Yazgan, “Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı aracılığıyla geliştirilen bu kongreyi toplumumuzun en önemli, en acil ve en derin sorunlarına parmak basan bir yaklaşım olarak görüyor, tüm dinleyicilerin ve katılımcıların gösterdikleri yüksek toplumsal sorumluluk düzeyine büyük değer biçilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Şiddet Babadan Oğula Geçer”

Kongrede “Bu Savaşı Durduralım” başlıklı bir konuşma yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayten Zara, en yakınları tarafından şiddete maruz bırakılan çocukların yetişkinliklerinde acıma ve merhamet duygularından yoksun bireylere, acımasız birer cellâda dönüşebildiklerine vurgu yaptı. Şiddetin, çocuğu dehşete düşüren nevrotik bir çökmeye sebep olduğunu söyleyen Zara, “Türkiye’de ruhunu ve bedenini şiddetle doldurup, çocukluğunu öldürdüğümüz milyonlarca çocuk var. Bizim bu ülkede yaşayan tüm çocuklara bir borcumuz var; çocuklara adaletli, barışçıl ve onurlu bir yaşam vermek. Bunu, insanlık için ve insan olduğumuzu hissetmek için yapmalıyız. Bunu kadına olan şiddeti durdurmak için yapmalıyız. Çünkü şiddet babadan oğula geçer” şeklinde konuştu.

Etkinliğin açılışında konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Daire Başkanı Hakan Keçe, kampanyayı bakanlık olarak desteklediklerini belirterek, “Çocuğa karşı şiddet konusunda hepimize çok büyük ödevler düşüyor. Bu alanın çalışanları olarak hepimizin çok yol kat etmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

“Biz daha küçüğüz ama siz büyüksünüz”

Kongrede, çocukları temsilen konuşan sekiz yaşındaki Kayra Genç ise, “Biz çocuklar ne yaparsak yapalım bunun karşılığı asla şiddet olmamalı. Çünkü biz daha küçüğüz, çocuğuz. Öfkemizi, arzularımızı ve davranışlarımızı kontrol edemiyoruz. Nasıl kontrol edilir bilemiyoruz. Bilsek de beceremiyoruz. Oysa siz büyükler duygularınızı yönetebilirsiniz. Öfkenizi kontrol edebilirsiniz. Çünkü siz daha bilgili ve becerileri olan büyüklersiniz” dedi.

Tüm Türkiye’de “Çocuğa Şiddete Dur De!”

Etkinlik kapsamında, Türkiye’de iki hafta boyunca sürecek “Çocuğa Şiddete Dur De!”kampanyası da çocuklar tarafından tanıtıldı. Tüm çocukların hep birlikte “Evdeki barıştan dünyadaki barış için çocuğa şiddete dur de” sözleriyle duyurduğu kampanya, İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma Çalışmaları Programı, World Human Relief Project ve Bilgi Açık Kapı işbirliğiyle hazırlandı. BİLGİ Psikoloji Bölümü son sınıf öğrencileri tarafından yürütülecek ve çocuğa yönelik her tür şiddetin ortadan kalkmasını amaçlayan kampanya; Türkiye genelinde üniversiteler, STK’lar ve ebeveynler yardımıyla hayata geçirilecek. Kampanya çerçevesinde hazırlanan afiş ve sloganlarla çocuğa yönelik şiddete vurgu yapılacak, bu şiddete neden olan etkenler üzerinden ebevenylere çözüm önerileri sunacak.

I. Ulusal Şiddet ve Travmayı Önleyici Çalışmalar Kongresi, “Çocuk İhmal ve İstismarını Önlemek”, “Aile Ekonomisine Katkıda Bulunmak Adına Sokaklarda Çalıştırılan ve Dilendirilen Çocuklar”, “Çocuk İhmal ve İstismarının Hukuki Boyutu”, “Çocuk İstismarının Ailesel Boyutu” başlıklı oturumlar ve sekiz farklı atölye çalışmasıyla tamamlandı.

📆 06 Mart 2016 Pazar 21:40   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR