MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Teknoloji, Toplum » Dadaş Mucit akıllı priz icat etti
Dadaş Mucit akıllı priz icat etti

Erzurum’da yaptığı değişik icatlarla “Dadaş mucit” olarak bilinen Abubekir Taşbaşı, çocuklu ailelerin korkulu rüyası olan prizler üzerinde bir çalışma yürüterek akıllı prizi icat etti.

Elektrikli cihazlara ait fişler takıldığında normal bir şekilde elektrik akımı sağlayan prize herhangi bir metal cisim sokulduğunda elektrik akımı kesiliyor.
Türkiye’de çocuklar arasında ölüm ya da sakat kalmalara yol açan ve iş kazası olarak değerlendirilen kazalardan biri de prize sokulan cisimler yoluyla elektrik akımına kapılma olayı. Bu nedenle çok sayıda çocuk ölüyor ya da sakat kalıyor. Televizyonda izlediği bir haberden yola çıkan Erzurumlu Mucit Abubekir Taşbaşı, icat ettiği akıllı priz buluşu ile bu soruna çözüm buldu. Yoncalık semtindeki elektrik dükkanın da çalışma yapan Abubekir Taşbaşı, normal şekilde elektrik akımı sağlayan ancak içerisine bir cisim sokulduğunda elektrik akımı yaymayan bir priz geliştirdi. Denemesini dükkanın da yapan ve başarılı sonuç alan Dadaş Mucit, icadının patentini aldıktan sonra yaygınlaştırmayı düşünüyor.

dadas-mucit-akilli-priz-icat-etti-2

 
Sadece 5 Türk Lirası değerinde olan sistemin tüm ev ve iş yerlerine kurulabileceğini söyleyen Abubekir Taşbaşı, icadının sırrını açıklamazken alacağı ürün patentinden sonra ilgilenen kişilerle birlikte seri üretim yapacağını belirtti.
Akıllı prizin özelliği ise, prizin arkasına takılan ve sırrı mucitte olan bir aparat. Bu aparat, prizin arkasında bir duvar görevi üstleniyor. Fiş takıldığında aparat devreye girip duvarı kaldırıyor. Fiş çıkarıldığında ise tekrar koruma kalkanını devreye giriyor. Bu durumda metal yada başka bir cisim prize sokulsa dahi elektrik kabloları ile temas engellendiği için akım gelmiyor…ERZURUM (İHA)

Galeri
📆 27 Mayıs 2014 Salı 14:12   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR