MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kültür-Sanat, Manşet, Toplum » DEPREMZEDE RESSAMIN FIRÇASIYLA “YENİDEN BAŞLAMAK”
DEPREMZEDE RESSAMIN FIRÇASIYLA “YENİDEN BAŞLAMAK”

Şişli Belediyesi, Antakyalı depremzede sanatçı Selmani Baki Kocaispir’i ağırlıyor. Kocasepir’in özellikle, depremde enkaz altında kalmış, kurtarılması arka plana atılmış birçok canlının donuk yüzlerini ve trajik mutluluklarını tasvir ettiği “Yeniden Başlamak” adlı resim sergisi, Şişli Belediye Başkanlığı Sanat Galerisi’nde sanatseverleri bekliyor.

Şubat ayında gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli iki deprem, toplumun her kesimini olduğu gibi sanat dünyasını da derinden etkiledi. Depremden etkilenen sanatçılardan biri de ressam Selmani Baki Kocaispir.

Antakya’da bir kişisel sergi hazırlığı yaparken depreme yakalanan Kocaispir’in çalışmaları da enkaz altında kaldı. Depremin yaralarının sarılmaya çalışıldığı bir dönemde Kocaispir, yine sanatla depremin trajedisini gözler önüne seren bir çalışmayı hayata geçirdi.

Selmani Baki Kocaispir, “Yeniden Başlamak” ismiyle, deprem sonrasında ürettiği eserlerinden oluşan sergisiyle sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Sergi, Şişli Belediyesi’nin katkılarıyla Şişli Belediyesi Başkanlık Binası fuaye alanında bulunan Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu.

Yeniden başlamanın simgesi zeytin ağacı

5 Haziran’da açılan sergide; ressam Kocaispir özellikle, depremde enkaz altında kalmış, kurtarılması arka plana atılmış birçok canlının donuk yüzlerini ve trajik mutluluklarını tasvir ediyor. Kocaispir, eserlerinde zeytin ağacı, kedi ve donuk ifade biçimleriyle portrelerin hayvanlarla olan ilişkisini psikolojik anlamda da irdeliyor.

Sanatçının kullandığı bir diğer önemli unsur olan ve serginin başlığını da buradan çıkarımda bulunduğu zeytin ağacı imgesi. Zeytin ağacın özelliklerinden birisi; ağacın gövdesi yaşlansa da yumrularında yani yeni tomurcuklanmalar olması ve bunun da ağacın yenilenmesine katkı sağlaması. Sanatçı, “Yeniden Başlamak” ismini, büyük bir yıkımın ardından yeni başlangıçlar yaparak; yeni bir umudun, yeni bir hayatın, yeni bir tomurcuğun filizlenmesi olarak görüyor.

Selmani Baki Kocaispir;

Sanat çalışmalarını depreme kadar Antakya’da yürüten Selmani Baki Kocaispir, Antakya Belediyesi’nin sanat galerilerinde sanat danışmanlığı görevini yürüttü. Bugüne kadar çok sayıda sergi düzenleyen Kocaispir, bunun yanında, bu sergilerin sergi küratörlüklerini de üstlendi. Bu anlamda sanat ödülleri sahibi olan Kocaispir’in birçok müzelerde ve özel koleksiyoncularda eserleri bulunuyor.

📆 07 Haziran 2023 Çarşamba 10:33   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR