Dünya Bankası Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı Sri Mulyani Indrawati, Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser ve beraberlerindeki heyet, İstanbul Valisi Vasip Şahin’i makamında ziyaret ederek, İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yürütülen İSMEP Projesi’nin 2014 yılında Avrupa ve Asya’da en başarılı proje seçilmesi sebebiyle ödül takdim ettiler.
Türkiye’nin dönem başkanlığını yaptığı G20’nin Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nın ilkine katılmak üzere İstanbul’da bulunan Dünya Bankası Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı İndrawati ile beraberindeki heyeti kabul eden Vali Şahin’e Vali Yardımcısı Haluk Nadir, İstanbul İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Gökay Atilla Bostan ve İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) Direktörü Kazım Gökhan Elgin eşlik etti.
‘Her türlü işbirliğine hazırız’
Başkan Yardımcısı İndrawati, İstanbul Valiliği bünyesinde 2006 yılında hayata geçirilen ve İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yürütülen İSMEP Projesi’nin 2014 yılında Avrupa ve Asya’da en başarılı proje seçilmesi sebebiyle Vali Şahin’e ödül takdim etti. İSMEP’in başarıyla anıldığını ifade eden Başkan Yardımcısı İndrawati, “Projenin geliştirilmesi için Dünya Bankası olarak her türlü işbirliğine hazırız” diyerek projede emekleri geçenleri tebrik etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Şahin, İstanbul’da muhtemel afetlere karşı, kamu binaları ve özel alanlarda alınan tedbirler hakkında misafirlerini bilgilendirerek, dostane işbirliği teklifleri için de teşekkürlerini iletti.
‘Geleceğimizi Güçlendiriyoruz’
İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) 2006 yılında İstanbul Valiliği bünyesinde “Geleceğimizi Güçlendiriyoruz” sloganı ile kurulmuştur. İPKB, afetler olmadan önlem alma amacı ile İstanbul’da başta okullar ve hastaneler olmak üzere kamu binalarını olası bir depreme karşı yeniden yapılandırmakta ve güçlendirmektedir. Afet öncesi, afet esnası ve afet sonrasında meydana gelebilecek kayıpları en aza indirmek ilkesiyle, afet yönetimindeki çok yönlü ve bütüncül yaklaşım çerçevesinde, birey ve kurumların hazırlık kapasitesini arttırmayı amaçlamaktadır.
Afet sonrasında öncelikli olarak kullanılacak başta hastaneler, okullar ve yurt binaları olmak üzere toplamda 1175 kamu binası sismik riskleri değerlendirilerek depreme karşı güçlendirilmiş, güçlendirilemeyecek olanlar ise yıkılıp yeniden yapılarak kullanıma sunulmuştur. Ayrıca, İstanbul’un en önemli hastanelerinden olan Okmeydanı, Göztepe, Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ve Ümraniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesini yıkıp yeniden yaparak depreme karşı dayanıklı hale getirmektedir. Yeşil bina konsepti ve akıllı sistemler kullanılarak tasarlanan bu hastaneler, ilk LEED Gold sertifikalı hastaneler olacaktır. Uygulanacak izolatör sistemi ile deprem anında ve sonrasında bile kesintisiz hizmet verebilecektir.
Afet anında ihtiyaç duyulacak haberleşme ve bilgi teknolojileri sistemlerinin kurulması ve geliştirilmesi için gereken tüm ekipmanın temin edilmesine ilk müdahaleci kurum ve kuruluşların uluslararası standartlarda hizmet verebilmesini sağlayarak, bu ekiplerin de birçok platformda tam not almasına katkısı olmuştur. İstanbul’un her iki yakasına hizmet vermek üzere İstanbul AFAD tarafından kullanılacak olan Hasdal ve Akfırat Komuta Kontrol Merkezleri tam donanımlı olarak inşa edilmiş ve afet yönetiminde önemli bir kapasite artışı sağlanmıştır.
Güvenli Şehir Güvenli Yaşam Sloganı ile yola çıkan IPKB, 2006 yılından bugüne, yaklaşık 800 bin kişiye eğitimler yolu ile ulaşmış, 200 bini aşan Güvenli Yaşam gönüllü elçileriyle İstanbul halkını olası bir afete karşı bilinçlendirmektedir. Böylelikle afete karşı dirençli toplum kapasitesini arttırmaktadır.
Bir yanıt yazın