Ülkemizi yüksek irtifa dağcılığında başarıyla temsil eden Gülnur Tumbat dünyanın 8 zirvesine tırmanan ilk ve tek Türk olma yolunda ilerleyişine devam ediyor.
Güney Amerika, Kuzey Amerika, Afrika ve Avrupa’nın en yüksek zirvelerini tırmanan Tumbat, Lita Limonata’nın marka yüzü ve sporcusu olarak 13 Temmuz’da Okyanusya kıtasında yer alan Carstenz Zirvesi tırmanışına başlayacak. 11 Temmuz Cumartesi günü İstanbul Atatürk Havalimanından Bali’ye uğurlanan Gülnur Tumbat Bali’den Papua Yeni Gine’ye geçerek tırmanışa başlayacak. Tumbat’ın Okyanusya kıtası tırmanışı Lita Limonata’nın Facebook sayfasından güncel olarak takip edilebilecek. Güney Amerika kıtasının en yüksek zirvesi Aconcagua’yı ve Kuzey Amerika’nın en yüksek zirvesi Mckinley’ i tırmanan ilk ve tek Türk kadını olan Tumbat, Carstenz tırmanışını tamamladığında bu zirveyi tırmanan ilk ve tek Türk olarak tarihe geçecek.
Dünya genelinde çok az sayıda kadının başarmış olduğu 8 zirveler projesi kapsamındaki 4 zirveyi geride bırakan Tumbat, ülkemizin geleneksel lezzetlerini dünyaya tattıran Doğanay Gıda’nın yeni markası Lita Limonata’nın desteğiyle bu projeyi tamamlayan ilk ve tek Türk olacak. San Francisco State Üniversitesi İşletme Fakültesi Pazarlama bölümünde doçent doktor olan Gülnur Tumbat, 17 yaşından itibaren dağcılık sporuyla ilgileniyor. Bir sürü değişkenin olduğu dinamik bir ortamda, hayati kararları almayı gerektiren sporların başında gelen dağcılık sporunda ve akademik kariyeriyle ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil ediyor.
Carstenz Zirvesini Tırmanan İlk ve Tek Türk
Okyanusya Kıtası tırmanışı öncesi açıklama yapan Tumbat, her kıtanın en yüksek zirvelerine tırmanma fikrinin ilk olarak 1980’lerde ortaya atıldığını dile getirdi. Tumbat, ‘’ Dağcılıkta 7-Zirveler diye bilinen bu proje, dünyanın her coğrafi kıtasındaki en yüksek zirvelere tırmanmayı içerir. Bu proje ilk konuşulmaya başlandığında Avustralya tek başına bir kıta ve 2 bin 228 metrelik en yüksek noktası olan Kosciusko’da 7’nci zirve olarak düşünülmüştü. Bu şekilde 7-Zirveler’i 1985 yılında tamamlayan ilk kişi Richard Bass’tir. Türkiye’den de Kosciusko Zirvesi ile bu listedeki dağları tırmanan ilk Türk Nasuh Mahruki’dir. Ancak, Avustralya ana karasının aslında coğrafi olarak bir kıta olmadığı tartışmaları sonunda, Avustralya-Endonezya-Yeni Gine ve etraflarındaki adalarından oluşan Okyanusya Kıtası diye geçen bölgenin en yüksek zirvesi olan ve 4 bin 884 metreye kadar uzanan Carstenz Dağı bu listeye alınmıştır. Türkiye’den bu Carstenz Zirvesi’ne tırmanmış bir Türk dağcı henüz yoktur. Bende Lita Limonata sporcusu olarak 13 Temmuz’da Carstenz Zirvesi için tırmanışa başlayacağım’’ dedi.
Lita Limonata Beni Ülkemde Hissettiriyor
Yüksek irtifa dağcısı Gülnur Tumbat ‘’Lita Limonata’yı tercih etme sebeplerimden ilki geleneksel içeceklerimizden biri olması yani lezzetin damak tadımıza uygunluğu beni ülkemde hissettiriyor’’ diyen Tumbat sözlerini şöyle sürdürdü, ‘’İkincisi, bu lezzetin koruyucu ve kimyasal renklendirici içermiyor olması benim gibi sağlığına önem veren kişiler için büyük önem taşıyor. Üçüncüsü ve belki de en önemlisi büyük bir teknolojik yenilik ürünü olan campet ambalajı. Lita’da limonata direk cam ile temas ediyor. Bu sebepten, aslında camdan farkı yok. Bir de üstüne çok hafif ve cam gibi kırılma-çatlama gibi bir riski yok. Biz dağa tırmanırken, en uzun süre dayanabilmek adına mümkün olduğu kadar hafif taşımak zorundayız. Ayrıca kırılıp, bize zarar verme riski olan ambalajlarla gidemeyiz. Taşıdığımız yükler ve dağlarda yediğimiz, içtiğimiz gıdalar düşünülünce, bu büyük bir risk. Hem lezzetli hem sağlıklı ve faydalı hem de hafif olan bu ürünü gittiğim dağlara götürebilecek olma fikri beni çok heyecanlandırıyor. Bu tırmanışım yağmur ormanları içinde bulunan, modern dünya ile çok az hatta neredeyse hiç iletişimi bulunmayan kabilelerin çevrelediği bölgeler üzerinden geçmeyi gerektiriyor. Erişimi lojistik olarak çok zor… Ben Carstenz tırmanışımı güncel olarak Lita Limonata’nin Facebook sayfasından ve kişisel bloğumdan takipçilere aktarmaya çalışacağım. Tırmanışım boyunca bütün gelişmeler takip edilebilecek.” açıklamalarında bulundu.
Bir yanıt yazın