MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Büyükşehir, Genel, Manşet, Toplum » EDİP CANSEVER’İN OTELLER KENTİ ŞİİRİ SAHNEDE
EDİP CANSEVER’İN OTELLER KENTİ ŞİİRİ SAHNEDE

İBB Şehir Tiyatroları, İstanbul Şiirle Buluşuyor başlığı altında, şairler ve şiirleri üzerinden oluşturulan özel mekân ve ses evreninde yeni bir “anlatı”yı seyircisine sunuyor. İlk şair Edip Cansever ve Oteller Kenti şiiri, 11 Aralık 2022 Pazar günü saat 18.00’de seyirciyle buluşacak.

edip-cansever.jpeg

İBB Şehir Tiyatroları, İstanbul Klasiklerle Buluşuyor ismiyle tanımladığı 2022-2023 tiyatro sezonunda, tiyatro edebiyatının yerli ve yabancı klasiklerini seyircisiyle buluşturmaya devam ediyor. Shakespeare’in Hamlet, Moliere’in Tartuffe, Arthur Miller’in Cadı Kazanı ve Suat Derviş’in romanından Gülriz Sururi’nin uyarladığı Fosforlu Cevriye, tiyatro seyircisinin de özlediği kalabalık kadrolu klasik oyunlar olarak sahnelenmeye başladı. Çok kısa sürede biletleri tükenen oyunlar, seyircinin de yoğun ilgisiyle karşılaştı.

İstanbul Şiirle Buluşuyor

İstanbul Şiirle Buluşuyor, repertuvar oyunlarımızın yanında şair-şiir eşleşmesi üzerinden geliştirilen yeni ve farklı bir etkinlik konseptini seyircinin ilgisine sunuyor. Seyirci, bir yönetmen ve oyuncular eşliğinde, dekor, kostüm, müzik ve görsel tasarımla birlikte sahne imkânları kullanılarak, şairin şiir evreninin içerisinde oluşturulacak bir mekâna davet ediliyor.

Her şair ve şiiri için, bir yönetmenin ve sanatsal ekibin yorumuyla farklı bir etkinlik gerçekleştirilecek. Şairin ve şiirin izinde gelişecek bu etkinlikler, Edip Cansever ve Oteller Kenti şiiri ile başlıyor. İkinci Yeni şiirinin öncüleri arasında kabul edilen Edip Cansever (8 Ağustos 1928 – 28 Mayıs 1986), 58 yıllık ömründe çıkardığı 17 şiir kitabı yayımlamıştır. Cemal Süreya’nın dizeleriyle, “Yeşil ipek gömleğinin yakası / Büyük zamana düşer / Her şeyin fazlası zararlıdır ya / Fazla şiirden öldü Edip Cansever” anlattığı şair Edip Cansever’in şiiri bir tutku halinde yaşayışı ve imgelem dünyası sahneye taşınıyor.

Edip Cansever ve Oteller Kenti

Hümay Güldağ’ın uyarlayıp yönettiği Oteller Kenti’nde müzik tasarımı Hüseyin Tuncel’e, dekor tasarımı Cihan Aşar’a, kostüm tasarımı Ahsen Nur Doğan’a, efekt tasarımı Metin Küçükyılmaz’a, ışık tasarımı Uğur Yıldız’a, görsel tasarım Yakup Altay’a ve koreografi Arda Alpkıray’a ait. Oteller Kenti’nin oyuncuları Hüseyin Köroğlu, Hümay Güldağ ve Aslı Şahin. Piyanoda Orçun Tekelioğlu, solist olarak Berfu Aydoğan etkinliğin müzikleri için sahnede yerini alıyor.

Oteller Kenti, konsept ve konusu şöyle: “Her şair, “kelime” ve “anlam”dan örülü bir evrendir. Şiir, bu evrene yapılan farklı yolculukların rotasıdır. İstanbul Şiirle Buluşuyor başlığı altında, şair-şiir eşleşmesinin oluşturduğu bu “özel” ve “öznel” evrenin içerisindeki “ses”lerden kurulu “sahne”de yerimizi alıyoruz.

İlk şairimiz, Edip Cansever ve Oteller Kenti şiiri. İkinci Yeni’nin “özgün” şairleri arasında kabul edilen Cansever’in dramatik şiirleri arasında yer alan Oteller Kenti, şiirin mekân ve ses özellikleri üzerinden yeniden kurgulanıyor.

Oteller Kenti, Edip Cansever ve şiir merkezli farklı bir sahne deneyimi sunuyor. Yönetmen Hümay Güldağ, Oteller Kenti’ni şöyle tanımlıyor: “Cansever’in hayatı ve insanları otel imgesiyle aktardığı bu ırmak şiirde, anılarıyla yaşayan Bayan Sara’nın iç dünyasında belki kendinizi bulacak; farklı, rengârenk sorular soracaksınız. Belki de, sadece, kendinizi şairin ezgisinin akışına bırakacaksınız”

Katılım Ücretsiz…

İstanbul Şiirle Buluşuyor etkinlikleri ücretsiz olarak sahnelenecek. İlerleyen zamanlarda şairlerin özel ve anlamlı günleri ve tematik özel günler de dikkate alınarak bir program hazırlanacak. İBB Şehir Tiyatroları, ilk olarak seçilen 30 şair arasından bu sezon Nazım Hikmet, Ahmet Arif, Atilla İlhan, Cemal Süreya, Gülten Akın gibi şairleri İstanbul Şiirle Buluşuyor başlığı altında seyircisiyle buluşturacak.

Etkinlik davetiyeleri gişelerden, https://sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/  adresinden ve İBB Şehir Tiyatroları mobil uygulamasından temin edilebilir.

Etkinlikler Kadıköy Müze Gazhane Meydan Sahne’de seyirciyle buluşacak. İlk şair Edip Cansever ve Oteller Kenti şiiri, 11 Aralık 2022 Pazar günü saat 18.00’de seyirciyle buluşacak. Her ayın 2. haftası Oteller Kenti seyirciyle buluşmaya devam edecek.

📆 04 Aralık 2022 Pazar 20:43   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR