MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Manşet, Politika, Toplum » Erdoğan’a hakarete hapis cezası
Erdoğan’a hakarete hapis cezası

 

 

 

Eskişehir’deki bir eylem sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri gerekçesiyle yargılanan 17 sanığa hapis cezası çıktı.

 

Eskişehir’de 2012 yılında bir grup vatandaş, Odunpazarı’ndaki Sosyal Güvenlik Kurumu Şubesi önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptı. Grup üyeleri yaptıkları açıklamada, hükümetin sağlık ve SGK politikalarını eleştirerek,”IMF’nin uşağı, patronların uşağı Tayyip Erdogan” şeklinde slogan attı. Basın açıklamasına katılarak söz konusu sloganları attığı belirlenen 17 kişi hakkında, Haziran 2012 yılında “kamu görevlisine görevi başında hakaret etmek” suçundan kamu davası açıldı.

Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlayan 17 sanık, son kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya katılan tutuksuz sanıklardan Murat Ocak ve Muzaffer Kurtoğlu, haklarındaki iddiaları kabul etmedi. Eyleme katıldığını ancak atılan sloganların her zaman söylenen bir söz olduğunu düşündüğünü belirten Ocak ve Kurtoğlu, bu sözlerin suç olduğunu bilmediğini belirterek beraatini istedi.

AVUKATLAR SANIKLARIN BERAATİNİ İSTEDİ

Sanık avukatlarından Esra Başbakkal Kara, müvekkillerinin sarf ettiği sözlerin AİHM nin içtihatları, özellikle Kılıç Eren kararında da belirtildiği üzere ifade özgürlüğü kapsamında söylenen sözler olduğunu belirterek, bu atılan sloganların suç unsuru taşımadığını vurgulayarak sanıkların beraatini talep etti.

Sanık avukatlarından Özgür Özlem Öngel de müvekkillerin bu sözlerle kastetmek istedikleri kişinin Tayyip Erdogan’ın şahsı değil, hükümetin icraatları olduğunu ifade ederek, “Bu yapılan siyasi bir eylem olduğu için kişinin şahsı hedef alınarak söylenmiş ve hakaret kastı ile söylenmiş sözler değildir, siyasi eleştiri niteliğindedir. Sanıkların beraatini istiyoruz” diye konuştu.

BENZER SUÇLARI İŞLEYENLERE DAHA FAZLA CEZA

Sanıkları ve avukatlarını dinleyerek dosyayı son kez inceleyen mahkeme başkanı, 9. duruşmada davayla ilgili kararını açıkladı. Mahkeme başkanı, atılan sloganlarla Başbakan Erdoğan’a hakaret suçunun işlendikleri dosya kapsamında subuta erdiğinden, sanıklar Muzeffer Kurtoğlu, Kenan Kaya ve Murat Ocak’ın “kamu görevlisine görevi başında hakaret etmek” suçundan birer yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Mahkeme; diğer sanıklar Handan Ustabas, Derya Altundağ, Bengi Kırçak, Emre Güneş, Alçay Çelik, Sercan Erdemtaş, Ali Emre Mazlumoğlu, Aynur Turan, Hazal Öztürk, Perihan Aslı Ögüt, Mert Bal, Serdar Aziz Kandemir, Murat Dural ve İlyas Cingöz’ün üzerilerine atılı suçu isledikleri tüm dosya kapsamı itibarıyla subuta erdiginden, suçun isleniş özellikleri, kasıt yoğunluğu, suçtan pişmanlık duymamış olmaları ve Uyap sisteminde yapılan incelemede 20’den çok sayıda benzer suçlardan yargılandıkları davalar dikkate alınarak takdiren tesdiden her birinin ayrı ayrı ikişer yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi.

HAPİS CEZALARI ERTELENMEDİ

Ayrıca mahkeme, sanıklar hakkında bir kanaate varılmadığından verilen hapis cezalarının ertelenmesine yer olmadığına karar verdi. Buna göre, sanıklar hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar sürekli, süreli veya geçici kamu görevini üstlenemeyecek, seçme ve vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi partiye üye ve yönetici olamayacak. Bir kamu kurumunun veya kamu kurumun niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi meslek ve sanatı kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra edemeyecek.

Sanık avukatları, bir slogan yüzünden mahkemenin bu kadar ağır karar vermesini anlayamadıklarını belirtti. Avukatlar, “Biz dava sürecinde reddi hakim talebinde bulunmuştuk. Daha önce bu mahkemenin bu konuda verdiği beraat kararları vardı. Bu bağlamda mahkemenin verdiği karar ağır geldi” dedi.(İHA)

 

 

📆 12 Şubat 2014 Çarşamba 14:20   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR