MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » FETHİ SATICI FARKIYLA ERZİNCAN
FETHİ SATICI FARKIYLA ERZİNCAN

 

1963 yılının Ocak ayında Askerlik görevini yapmak izin Erzincan’a ayak basan gazeteci büyümüz Uluslar arası Gazeteci-Yazar Fethi SATICI, 54 yıl sonra Erzincan’a gitti ve Askerlik anılarını yaşadı. 24 ay Erzincan’da kalan,havasını soluyan,ekmeğini yiyen ve suyunu içtiğini belirten Duayen meslektaşımız Fethi SATICI, acemi eğitimini gördüğü 59. Topçu Tugayını,Askerlik görevini tamamladığı Erzincan Merkez Komutanlığı binasını, PTT,Erzincan Belediyesini, Şehrin ilgili tarih’te tek lisesini,Askeri ve Devlet Hastanesini, Trabzon Caddesini(Ordu Caddesi) Eski Erzincan’ı aynen muhafaza eden Kızılay Mahallesini ve Çağlayan Şelalesini ziyaret ettiğini belirten Fethi SATICI,Erzincan gezisi ile ilgili sorularımızı şöyle cevapladı.

ERZİNCAN’A GİTME NEDENİNİZ NEDİR?

 

 

Fethi SATICI:” Erzincan’a gitme hayalim 54 yıl sonra gerçekleşti bana Erzincan’ı yeniden görme imkanı sağlayan,beni Erzincan’a uçakla gönderen Sayın Gülseren BÜYÜKTAŞ hanım efendiye ve beni Erzincan’ın en lüks Otelinde iki gece konuk eden Kartal Belediyesi CHP Gurup Başkanı ve Kartalspor Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Taner ÖZDEMİR’E özellikle Teşekkür ediyorum.Sorunuza gelince Askerlik görevimi Erzincan 59.topçu Tugayında ve Erzincan’ın Merkezinde tamamladım. 1963 yılının Birinci ayında Erzincan’a ayak bastım ve Erzincan’da dolu dolu geçen 24 ay kaldım.Erzincan’a gitme nedenim çok sevdiğim Can Erzincan’ı ölmeden bir daha görmek,Erzincan’la ilgili anılarımı tekrar yaşamak ve eski Erzincan la, 54 yıl sonraki Erzincan’ı kıyaslamak istedim.

NASIL BİR ERZİNCAN BULDUNUZ?

Fethi SATICI:” Çok değişik, daha da güzelleşmiş, gelişmiş, büyümüş,büyümeye devam eden,nüfusu süratle artan ve Modern bir Erzincan buldum. Ne var ki benim ilk gördüğüm Erzincan bu değildi bana göre eski Erzincan daha sakin ve daha güzeldi. Araç yoktu,ulaşım kısıtlı ve zordu Erzincan’da ilgili tarihlerde sizlere biraz garip gelebilir.Sadece eski model bir Otomobil,iki motosiklet, 7-8 tane Feka marka Minibüs ve 9-10 tane de Fayton vardı.Ferah Sineması,yeni Şehir Sineması ve Kömürlük Sınaması ismi altında üç sinema vardı. Sinema binaları yıkılmış ve yerlerine yeni binalar ve yeni iş yerleri inşa edilmiş.Tek tesellim Kızılay Mahallesi eski Erzincan’ı aynen muhafaza etmesi oldu. Fakirliğin,yoksulluğun ve çaresizliğin birer önemli simgesi konumunda olduğunu gördüğüm Kızılay Mahallesi 54 yıl önceki gibi dimdik ayakta duruyor.Ayrıca belirtmeden geçemeyeceğim Erzincan halkı her halde doğasında ve Anadolulu olmanın gereği yardım sever ve misafir sever bir halk olarak bu özelliklerini hala devam ettiriyorlar.Mesela yaşamımda ilk defa gördüğüm insanlar beni yazlıklarına davet ettiler.Yani Erzincanspor’un eski Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ziya Şireci ve Milli Güreşçi Sayın Mehmet Özsoy bey efendiye buradan özellikle Teşekkür ediyorum.

NERELERİ GEZDİNİZ?

Fethi SATICI:” Şehrin merkezinde olan Eliza Otel’e yerleştim ve iki saat dinlendikten sonra Türkiye’nin önemli Turistik bölgesi,piknik ve Mesire alanı Çağlayan’a yarım saat süren bir yolculuktan sonra ulaştım. Erzincan’ın ünlü Şelalesi her zamanki gibi yerli ve yabancı Turistlerin ilgisini çeken ve sık sık ziyaret edilen Şelale önünde Avusturya’dan gelen Erzincanlı dostlarla birlikte hatıra fotoğrafları çektirdim. Bu arada video çekimi yaptım. Ayrıca Vaskirt, Askeri Hastane,Devlet Hastanesi ve 59.Topçu Tugayını ziyaret ettim. Ne varki mevcut konu nedeniyle Askeri Bölge içinde fotoğraf çekmek yasak olduğu için buraları ziyaretimi resimleyemedim. Zaten 54 yıl sonra buraları yeniden görmek beni fazlasıyla heyecanlandırdı ve mutlu etti.

KISA OLARAK GEZİNİZİ ÖZETLERMİNİZİN?
unnamed (16) unnamed (13)unnamed (14)

Fethi SATICI:” Erzincan gezim tabii ki benim için çok önemli ve çok anlamlı bir gezi oldu 54 yıl önceki Erzincan’la şimdiki yeni Erzincan’ı görmek ve gezmek beni çok sevindirdi zaten Erzincan gezimin nedenini ve gezimi özetledim. Bakın burada hiç ummadığım iki olay ile karşılaştım yani dağ dağa kovuşmaz insan insana kavuşur misali Erzincan’da karşıma çıktı. Kartal ‘ın eski ve köklü esnaflarından Çakmakçı Zeki kardeşim beni Çağlayan Minibüs durağında görünce yanıma geldi ve “Abu burada ne arıyorsun hayırdır” demesi şeklindeki sorusunu cevapladıktan sonra durak kahvesinde çayımızı yudumladık ve zeki kardeşime Erzincan’a geliş nedenini açıkladım. Erzincanlı olan ve üç aydan beri eşiyle Erzincan’a yaz mevsimini geçirmek için gelen Zeki kardeşimlen iki gün bol bol görüştük ve sohbette bulunduk. Ne varki beni burada hiç ummadığım 2. Bir Sürprizle karşılaştım Erzincan Devlet Hastanesi kantininin önünde Kartal Belediyesi bir önceki dönem Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Sayın Ali Rıza İkisivri ile karşılaşmam oldu.İkimizde şaşırdık bu arada sayın ki sivri beni Cumhuriyet Halk Partisi Erzincan İl Başkanı Sayın Alican Binay ve arkadaşları ile tanıştırdı. Bu arada kökeni Erzincan olan,yurdun muhtelif yörelerinde ve özellikle Kartal’da yaşayan,yaşamakta olan Erzincan’lılara seslenmek istiyorum. Baba ocağı Erzincan’a sık sık gidin ve Orada imkanlarınız nispetinde yatırım yapın ve Erzincanı da boş bırakmayın,İlçenize ve köyünüze katkıda bulunun,çeşme,park ve okul inşa edin.Bu arada Erzincan terzi basa Türbesi yakınında inşa edilen ve bitim çalışması yaklaşan Erzincan Cemevine maddi katkıda bulunun. “ benimde bir tuğlam bulunsun” anlayışı ile bende katkıda bulundum. Ayrıca yeni yayım hayatına başlayan İstanbul 34 Dergisine bana Erzincan gezimle ilgili yer verdiği için teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun.

Galeri
📆 09 Ağustos 2016 Salı 13:03   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR