MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Manşet, Politika, Toplum » Fethullah Gülen’den ‘CHP’ açıklaması
Fethullah Gülen’den ‘CHP’ açıklaması

 

 

 

Wall Street Journal gazetesinin sorularını cevaplayan Fethullah Gülen, CHP’ye destek verecekleri söylentilerini yalanlamadı.

 

The Wall Street Journal’a özel açıklamalarda bulunan Fethullah Gülen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın reform yolundan ayrıldığını iddia etti. Yolsuzluk soruşturmasının başlamasından bu yana ilk defa böyle açıklamalarda bulunan Gülen, “Türk halkı, son iki yıldır demokratik sürecin tersine dönmüş olmasından dolayı üzüntülü” ifadelerini kullandı. E-mail yoluyla yaptığı açıklamada Gülen, “İdeoloji, sempati veya dünya görüşüne göre yapılan tasfiyeler, şimdiki hükümetin sonlandırmaya söz verdiği geçmişin uygulamalarıydı” dedi.

CHP’YE DESTEK SÖYLENTİLERİNİ YALANLAMADI

Fethullah Gülen “Hizmet” hareketinin, ya da dışarıda “Cemaat” diye anılan bu yapılanmanın, AK Parti’ye siyasi bir alternatifin oluşmasına sıcak baktığına işaret etti. Öte yandan Gülen, hareketinin CHP’ye destek verebileceği söylentilerini yalanlamadı.

“Fırsatlar geldiğinde Cemaat üyeleri tıpkı diğer vatandaşlar gibi seçimlerini değerler üzerinden yapacaktır” diyen Gülen, açıklamalarına “İnsanlar seçimlerini öz değerlerini paylaşanlarla aynı doğrultuda yapabilirler” diye devam etti.

AK PARTİ-CEMAAT AYRLILIĞI EKONOMİK İSTİKRARIN YÜKSELDİĞİ BİR DÖNEMDE GELDİ

Joe Parkinson ve Ayla Albayrak imzalı haberde ayrıca şu yorum ve ifadeler yer aldı:

“Gülen’in AK Parti ile yolları ayırma kararı ekonomik istikrarın yükseldiği, yaşam standartlarının arttığı ve Ankara’nın etkisinin daha fazla hissedildiği 10 yıldan uzun bir sürenin ardından AK Parti ile olan İslami kökenli koalisyonda yaşanan gevşemenin göstergesi olarak görülüyor.

Başbakan Erdoğan, ordunun üzerinde kurduğu kontrol ve Avrupa Birliği üyeliği sürecini devam ettirmesiyle beraber Türkiye’de az rastlanan bir istikrar sürecini başlattı. Türkiye birçok kez Batı stili demokrasinin bir Müslüman ülkede nasıl işleyebileceği üzerine örnek olarak gösterildi.

Türkiye, Mart ayından itibaren başlayacak olan ve önümüzdeki 10 yıl için yönünü belirleyecek seçimler dönemine girerken Başbakan Erdoğan kendisini bir anda siyasi ittifakları sallayan ve büyüyen bir yolsuzluk skandalı içerisinde buldu.

Başbakan ise buna kabinede değişiklik yaparak ve polisle yargıda düzenlemelerde bulunarak cevap verdi. Başbakan Erdoğan bu kurumlardaki Gülen destekleyicilerini “paralel devlet” kurarak kendi hükümetini devirmeye çalışmakla suçluyor.

Başbakan Erdoğan AK Partili yasa yapıcılara geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği konuşmada “Bu komplo Türkiye’deki diğer bütün darbe girişimlerinden daha büyük. Bu güç almaya yönlendirilmiş bir virüs” ifadelerini kullandı, fakat hükümetin bünyesinin ’sağlam’ olduğu için ’kazanacaklarını’ ifade etti.

Huzursuzluk yatırımcıları endişelendirirken, aynı zamanda Başbakan’ın yıllardır en önemli siyasi başarısı olan istikrarlı ekonomik büyümeyi de tehdit eden problemlerin çoğalmasına neden oluyor.

ABD merkez bankasının parasal genişleme çabalarını azalttığı bu süreçte Türk Lirası rekor düşük seviyelere geriledi, borçlanma maliyetleri yükseldi ve borsa hisseleri düştü.

Özel tasarruflar, yabancı yatırımı ve ihracat daralırken, Başbakan Erdoğan’ın hükümeti boyunca büyüyen yerel iş dünyasının da bu olayların etkisini yaşadığı sinyalini veriyor. Merkez bankasının da bu düşüşleri engelleyecek çok fazla hareket alanı bulunmuyor”.

GÜLEN VE ERDOĞAN ARASINDAKİ ÇEKİŞME DERSHANE OLAYI İLE AÇIĞA VURDU

Gülen ve Erdoğan arasındaki özel çekişmeler hükümetin Aralık ayında dershaneleri kapatma planını duyurmasının ardından açığa vurdu.

Bu gelişmeden iki hafta sonra yetkililer yolsuzluk operasyonunu başlatarak birçok insanı gözaltına aldılar.

Fethullah Gülen ise Başbakan’ın açıklamalarını yalanladı. Gülen, “ülkemizi yönetenlere karşı hiçbir zaman gizli bir planın parçası olmayacağız” ifadelerini kullandı.

Bu çatışmanın sonucu Başbakan Erdoğan’ın siyasi geleceği ve NATO’nun tek Müslüman üyesi olan Türkiye’deki siyasi İslam’ın yapısını şekillendirebilir.

Center for the Study of Democracy Başkanı Sinan Ülgen yaptığı yorumda “Gülen’in açıklamaları bu çekişmenin artık dönülemeyecek bir noktaya vardığını gösteriyor ve şu an Türkiye politikasının geleceğini şekillendirecek bir çatışmaya şahit oluyoruz” ifadelerini kullandı.

 

İSTANBUL(İHA)

 

📆 21 Ocak 2014 Salı 11:23   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR