Geçmişten Günümüze Gramofon ve Taş Plak Sergisi Sultanbeyli Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde görücüye çıktı. Ay sonuna kadar ziyarete açık olan sergi de 50 çeşit gramofon, 300’e yakın taş plak bulunuyor.
Gramofon ve taş plak koleksiyoncusu Sacit Cavşak’ın yıllardır topladığı ve her biri birbirinden değerli taş plaklar ve gramofonlar Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde meraklılarını bekliyor. Farklı türlerde yaklaşık 50 gramofon, 300’e yakın taş plağın bulunduğu sergi, geçmişten günümüze bir esinti niteliği taşıyor.
Koleksiyoncu Sacit Cavşak, elinde bulunan gramofon ve taş plakların en eskisinin 1900’lü yıllara ait olduğunu ifade ediyor. Gramofon ve taş plak merakının aileden geldiğini söyleyen Cavşak, “Elimde 10 binin üzerinde taş plak var. Her çeşidini imkanlar el verdiğince toplamaya çalıştım” dedi. Türkiye’ye 1900’lerin başında gramofonun geldiğini ifade eden Cavşak, “Gramofon evimizde vardı. Babamdan dedemden gelen bir hayranlık bu. Ama şunu söylemek istiyorum bunların hiç biri onlardan kalma değil. Hepsini ben merakım sayesinde topladım. Değişik şekilde 50’nin üzerinde gramofon var elimde” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin En Genç Ustası
Sacit Cavşak’ın oğlu da kendisi gibi gramofona ve taş plağa meraklı. Taş plağa ve gramofona olan ilgisi onu Türkiye’nin en genç gramofon ustası yapmış. İbrahim Can Cavşak, “Türkiye’de beş usta bulunuyor. Aralarında en genç olanı benim. Bu mesleği ben küçük yaşta hem kulak hem de el becerimle öğrendim” diyor ve ekliyor “En iyi ses taş plaktaki sestir”.
Geçmişten günümüze taş plak ve gramofon sergisi ay sonuna kadar Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde meraklılarını bekliyor.
Bir yanıt yazın