Ülkemizde “Emek ve Dayanışma Günü ”adıyla 2008 yılından bu güne resmi bayram olarak kutlanmakta olan 1 Mayıs, 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak ta adlandırılmaktadır. Birçok ülke gibi Türkiye’de de İşçi Bayramı, resmi tatil ilan edilmiş ve ülke genelinde başta işçi örgütleri olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinin organizasyonuyla ve halkın katılımıyla anma ve kutlama etkinlikleri düzenlenmektedir.
1 Mayıs‘ın kökeni 1 Mayıs 1886 yılında Amerika’daki işçilerin günde 12 saat, haftada ise 6 günlük çalışma şartlarının iyileştirilmesi için yaptıkları büyük bir gösteriye dayanmaktadır. 1 Mayıs işçilerin değil aynı zamanda emekçilerin de bayramı olup ülkemizde de “Emek ve Dayanışma Günü” olarak geçmektedir.
İşçi sınıfı için 1 Mayıs neden önemlidir. “Tüm dünyanın işçileri birleşin” sloganı etrafında sömürülen emeklerinin karşılığını alamayan ya da birçok işçi haklarından mahrum bırakılan, uzun çalışma saatlerine karşılık düşük ücret ödenen işçilerin haklarının korunması amaçlanmaktadır.
İşçi sınıfı toplumun büyük bir kısmını kapsamaktadır. 657’li personel memur da olsa emek veren ve çalışan bir kişidir. İşçilerin dayanışma içerisinde olması ise birçok sosyal haklara kavuşması anlamına gelmektedir. Kanunlarla verilmiş ve evrensel bir hak olan grev hakkı, çalışan ile işveren arasındaki birçok anlaşmazlıkta uygulanan bir haktır.
Emek her zaman kutsal bir hak olup; işverenlerce emeğin karşılığı ödenmelidir. Birçok ülkede emeğin karşılığı tam olarak hiçbir zaman ödenemez. Emeğinin karşılığını alamayan insanlar her 1 Mayısta meydanlara inerek adil gelir dağılımı ve insanca çalışma ve yaşam haklarının sağlanması için dünyada ve ülkemizde pek çok etkinlikler, gösteriler hem de coşkulu kutlamalar yapılmaktadır.
Emperyalizm ve sömürüye karşı ‘’Bütün ülkelerin işçileri, birleşin’’ sloganı ile meydanlara döküle işçi, emekçi sınıfı çalışanlar, tüm dünya işçileri birbirlerinin kardeşidir ve tüm dünyadaki işçiler birleşmelidir. Sloganları ile her 1 Mayısta a emeğin kutsallığı ve adil gelir dağılımı için mücadele etmektedirler. Ülkemizde ve dünya da, geçmişte kanlı ve acı olaylara sahne olmuş 1 Mayıs’ların artık kardeşlik ve barış ortamında geçmesini diliyor ve sadece işçi sınıfının değil tüm insanların hakları için mücadele edenleri selamlıyoruz.
Nuray Yılmaz
Bir yanıt yazın