MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » Halit Kıvanç son yolculuğuna uğurlandı
Halit Kıvanç son yolculuğuna uğurlandı

Türk spor basınının önemli ismi Halit Kıvanç bugün son yolculuğuna uğurlandı. Kıvanç için ilk olarak kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin (TSYD) Levent’teki binasında bir tören düzenlendi. Halit Kıvanç’ın naaşı, Zincirlikuyu Camii’nde düzenlenen törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Türk spor basınının efsane ismi gazeteci Halit Kıvanç son yolculuğuna uğurlandı.

Halit Kıvanç için ilk olarak kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin Levent’teki binasında bir tören düzenlendi.

Törene, Halit Kıvanç’ın eşi Bülbin Kıvanç, oğlu Ümit Kıvanç, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve çok sayıda medya mensubu ve sevenleri katıldı.

TSYD Başkanı Oğuz Tongsir “Ailesi sadece TSYD’de tören düzenlenmesini istedi. Halit abiyi hiçbir zaman unutmayacağız. Disiplini, iş ahlakını ondan öğrendik” şeklinde konuştu.

Halit Kıvanç’ın oğlu Ümit Kıvanç da “Babamı bizimle birlikte uğurlamaya geldiğiniz için teşekkür ederiz. Babam işini düzgün yapmaya çalışan biriydi” ifadesini kullandı.

Halit Kıvanç’ın belgeselini yapan Nebil Özgentürk ise konuşmasında, merhum Kıvanç çok adaletli birisi olduğunu vurguladı.

ZİNCİRLİKUYU CAMİİ’NDE CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ

Halit Kıvanç için Zincirlikuyu Camii’nde cenaze töreni düzenlendi.

Camideki törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, gazeteci Uğur Dündar, müzisyen Orhan Gencebay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Erol Katırcıoğlu, Gülten kaya, TİP milletvekili Ahmet Şık, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, Metin Uca, Nebil Özgentürk, Ali Kırca, Müjdat Gezen, Alper Taş, Arat Dink, Pertevniyal Lisesi öğrencileri katıldı.

Törene katılan ünlü haber spikeri Ali Kırca, “Üzgünüz. Çok güzel bir hayat yaşadı. Hepimizin hayatına dokundu. Halit Kıvanç, Türkiye’de alfabenin 29 harfine, 29 kuşağa dokunabilen ve 29 kuşağı yakalayabilen biriydi. 97 yaşına kadar, uzun yaşadığı için değil, doğru yaşadığı için böyleydi. Biz onunla çok şey paylaştık. Ben 11 yaşındayken yaşadığım şehir Akşehir’e kitap imzalamaya gelmişti, ilk kitap imzalattığım insandı. O kitap şimdi yok ama o kitapta yazdıkları, yaşattıkları, sonra bize bıraktıkları ve dostluğundan kalan mirasın terekeleri yüreğimde yaşıyor. İyi ki vardı. Doğrularıyla vardı” dedi.

EROL EVGİN: “ÇOK BÜYÜK BİR KAYIP”

Halit Kıvanç’la olan hatıralarından bahseden ünlü sanatçı Erol Evgin, “Halit Ağabeyimiz bir ulu çınardı. Sanat, spor dünyasında ve Türk halkının kalbinde çok başka bir yeri vardı. Çok büyük bir kayıp. Çok anılarımız var. ‘Seni ilk kez ben sundum’ diye hatırlatırdı bana. Biz 2005 yılında Halit Kıvanç Gecesi yapalım istedik, saygı gecesi yapalım istedik. Ben telefon ettim, o zaman Bodrum’daydı. ‘Halit Ağabey, senin için bir gece yapmak istiyoruz’ deyince ‘ben gelir katılırım’ dedi. ‘Halit Ağabey, biz senin için gece’ yapacağız deyince, sustu. ‘Şimdi gözyaşlarımı tutuyorum, telefonu kapattıktan sonra ağlayacağım’ demişti. Lütfi Kırdar Salonu’nda bütün sanatçıların katılımıyla müthiş bir gece yapmıştık. Ona uzun yılların karşılığı olarak teşekkürlerimizi sunmuştuk. Nurlar içinde uyusun, mekanı cennet olsun” ifadelerine yer verdi.

DEMET AKBAĞ: “BENDE YERİ ÇOK AYRIDIR”

Ünlü oyuncu Demet Akbağ ise, “Bende yeri çok ayrıdır, Türkiye’nin de çok sevdiği önemli bir yüz ve insandır. Hepimizin başı sağ olsun. Bugün onu buradan uğurlayacağız” dedi.

Basın Şeref Kartı ve Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi olan Halit Kıvanç, aynı zamanda Fenerbahçe yüksek Divan Kurulu üyesiydi. Halit Kıvanç, FIFA Dünya Kupası’nı televizyondan sunan ilk Türk spiker olarak adını tarihe yazdırmıştı.

HALİT KIVANÇ

1925 doğumlu Halit Kıvanç, orta öğretimini Pertevniyal Lisesi’nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. 3 ay kadar Siirt-Kozluk (şimdi Batman’a bağlandı) ilçesinde hakimlik yaptı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler aldı.

1953’te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor’u çıkardı. Bir yıla yakın İngiliz yayın kuruluşu BBC’de çalıştı. Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok “ilk”in adamı oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası’nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda nakletti.

Uzun yıllar TRT’de kültür-sanat, müzik eğlence programları sunan Halit Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları’nın da vazgeçilmez sunucusu oldu. Bayramlarda TRT Çocuk Şenliği’ni sunan Halit Kıvanç, geniş bir hayran kitlesine kavuştu. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve İstanbul Spor ve Sergi Sarayı’nda çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi. Tek kanallı günlerin efsanevi sunucusu Halit Kıvanç, NTV Yayınlarından çıkan “Tele Safir” adlı kitabında Türk televizyonculuğunu kaleme aldı.

Sunuculukta 50. yılını 2005’te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200’ün üzerinde ödül aldı.

Galeri
📆 27 Ekim 2022 Perşembe 21:37   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR