MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Etkinlikler, Gençlik, Genel, Manşet, Teknoloji, Toplum » Heyecanla Beklenen Gaming İstanbul Kapılarını Açtı
Heyecanla Beklenen Gaming İstanbul Kapılarını Açtı

Dünyanınen büyük 8 uluslararası oyun ve e-spor etkinliğinden birisi olan Gamingİstanbul (GIST) 22 Eylül 2023’te Yenikapı’daki Prof. Dr. Kadir Topbaş Gösterive Sanat Merkezi’nde oyunseverle buluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi veiştirakleri Medya A.Ş ile OGEM’in ana sponsorluğunda kapılarını açan Gamingİstanbul 3 gün süreyle 24 Eylül akşamına kadar oyun meraklılarını ağırlayacak.

Birçokrenkli görüntüye sahne olan Gaming İstanbul, oyun turnuvaları, cosplayyarışmaları, e-spor etkinlikleri, oyun firmalarının stantları, yeni oyunlansmanları ve daha birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Üç gün süreyle hergün gelen ilk 5000 ziyaretçiye verilecek PC Game Pass için oyunseverler sabahınerken saatlerinde yoğun kuyruklar oluşturdular.

Oyunpazarına yönelik değerlendirmeler yapan Gaming İstanbul Kurucu Ortağı MeriçEryürek: “Global oyun pazarının büyüklüğüyaklaşık 180 milyar dolar dolaylarında seyrediyor. Geçmiş yıllarda yapılanaraştırmalarda Türkiye oyun pazarı büyüklüğü konusunda en son 2020 yılında 1milyar doların üzerine çıktığı yönünde veriler var. Geçen bu sürede sektörün 1,4milyar dolar büyüklüğe ulaştığına kesin gözüyle bakıyorum.”

Bu yıl yedincisi düzenlenen Gaming İstanbul22-24 Eylül’de Türkiye’nin dört bir yanından gelen oyunseveri Yenikapı’daki Prof. Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde bir araya getiriyor.

Gaming İstanbul’da PC’den konsola,mobil oyunlardan e-spor turnuvalarına kadar pek çok platformdaki oyunuziyaretçilerle buluşuyor. Etkinliğe katılan ziyaretçiler ayrıca ödüllü e-sporkarşılaşmalarına ve turnuvalara katılırken, ünlü internet yayıncılarıyla da biraraya gelerek keyifli vakit geçiriyor. Yerli cosplay yetenekleri ise etkinliğinilk gününde oldukça renkli görüntüler sundular.

Oyun sektörü 1,4 milyar dolarbüyüklüğe dayandı

Gaming İstanbul’un Türkiye’ninoyun endüstrisinin ve oyuncuların varlığının tanıtımı açısından sektördeoldukça önemli bir yer kapladığını dile getiren Gaming İstanbul KurucuOrtağı Meriç Eryürek, “hemen her ülkeden oyun dünyası profesyonelleriniağırlıyoruz. Ağırlıklı Avrupa, Asya ve Amerika ülkelerinden yatırımcı, oyunyayıncısı, stüdyo yöneticileri ve pazarlama / satış uzmanları geliyor. Bu yıl100.000 üzerinde ziyaretçi, 3000 üzeri profesyonel ve basın katılımıhedefliyoruz” dedi.

Oyun sektörüne dair değerlendirmelerdede bulunan Eryürek, 36 milyon aktif oyuncuya sahip olduğumuzu öngörüyoruz. Busayının içinde geçmişte cep telefonu, tablet veya bilgisayarına bir oyunindirmiş herkes var. Aktif, oyunlara veya oyun içi mağazalarla para harcayanoyuncu sayımız ise yaklaşık 12 milyon seviyesinde. Espor olarak da profesyoneloyuncu sayısı 600 civarında seyrediyor.

Global pazar büyüklüğü konusunda 175-187 milyar dolararası ölçümlemeler var, yaklaşık 180 milyar dolar diyebiliriz. Türkiye oyunpazarı büyüklüğü konusunda elimizde kesin veri yok, son açıklanan veri 2020yılında 1 milyar doların üzerine çıktığı yönünde. Tahminimi sorarsanız, 1,4milyar dolar büyüklüğe ulaştığımıza kesin gözüyle bakıyorum.

Yatırımlar tarafından sektörü ele alacak olursak 2022’de424,7 milyon dolar yatırım aldık. İstanbul, geçen yıl Londra’nın ardındanAvrupa’da oyun sektöründe en fazla anlaşmanın gerçekleştirildiği ikinci kentoldu. İstanbul, dünya genelindeki değerlendirmede ise beşinci sırada. Yukarıyönlü büyüme trendinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu gelişimin sürdürülebilirbiçimde devam etmesi için sektörde bazı regülasyonları yapmamız gerekiyor. Kamuve özel sektör kaynaklarından çok fazla projeye çok fazla yatırım yapılıyor vebu güç inanılmaz dağılmış durumda. Küresel başarı senaryoları yaratabilmek içinbu dağınıklığı toparlayacak bir konsey, bir mentor ekibi olması lazım. Heroyuna değil global pazarda yerini bulacağına inandığımız projelerekaynaklarımızı yönlendirmek sektörün gelişimi ve küresel piyasalarla rekabet edebilmemiziçin oldukça önemli.

Her gün gelen ilk 5 bin, toplamda ise 15 bin kişiye PCGame Pass

Gaming İstanbul bu sene 15 bin ziyaretçiye Bethesda Game Studios’tançıkan Starfield oyunu dahil yüksek kaliteli yüzlerce oyuna Windowsbilgisayarlarda erişebilecekleri 1 aylık PC Game Pass veriyor. Üç gün süreyledevam edecek Gaming İstanbul’da her gün etkinlik alanına gelen ilk 5 bin kişitoplamda ise 15 bin kişi PC Game Pass hakkı kazanıyor.

Ana sahnede PC Game Pass oyunları oynama fırsatı bulan oyunseverler Cyberpunk 2077 Phantom LibertyDLC’si de demosunu da deneyimleme şansı buluyor. Samsung standında ise MortalKombat 1, NBA ve Just Dance gibi popüler oyunlar ziyaretçilerle buluşurkenbirçok yeni oyun Gaming İstanbul’da görücüye çıkmaya hazırlanıyor.

Yeni oyun lansmanları Gaming İstanbul’da yapıldı

Ülkemizin değerli oyunstüdyolarının hazırladığı birçok oyun da Gaming İstanbul ile görücüye çıkıyor. UpgradeEntertainment’ın Osmanlı döneminde Sultanı koruyan cariyelerin hikayesinin konuedindiği Concubine isimli PC-Konsol oyununun da ilk lansmanı GIST’de yapıldı veoyunseverlerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Diğer yandan Compass of theDestiny: İstanbul, Cardboard Town, Land of the Vikings, Diriliş Ertuğrul,Mayhem Brawler II: Best of Both Worlds, Castle of Alchemists, Book Warrior vePile Up gibi yeni oyunlar da Gaming İstanbul’da oyunseverlerle buluşuyor.

Dünyanın önemli oyun geliştiricileri deneyimlerini paylaşacak

Gaming İstanbul kapsamında ayrıcaoyun profesyonelleri için düzenlenen B2B etkinlik Indieway’de ise aralarındaExecution Labs’ın Kurucu Ortağı Jason Della Rocca ve Remote ControlProductions’ın CEO’su Hendrik Lesser gibi oyun endüstrisinin küresel çaptakibirçok önemli ismi konuşmacı olarak yer alıyor. Oyun sektörüne yönelik işgeliştirme etkinliği ve ekosistemi Indieway’de bu sene yerli ve yabancı 3000kadar önemli katılımcıyla seminerler ve iş geliştirmeye yönelik toplantılardüzenlenecek.

Serbest oyun geliştiricilerine ücretsiz yer veren tek oyunetkinliği

PC’den konsola, mobil oyunlardane-spor turnuvalarına kadar pek çok platformdaki oyunu ziyaretçileriyle biraraya getiren Gaming İstanbul’da ayrıca yeni çıkan oyunların ilk gösterimleri,ünlü yayıncılarla takipçi buluşmaları, donanım markalarının en yeni ürünleri veserbest geliştiriciler için özel alanlar yer alıyor. Serbest geliştiricilereücretsiz yer ayıran tek oyun etkinliği olma niteliği taşıyan Gaming İstanbul buyıl başvuruların niteliği ölçüsünde 36 oyuna ücretsiz olarak yer verirkentoplamda 50’nin üzerinde serbest oyun geliştiriciyi ziyaretçi ve yatırımcılarlabuluşuyor. Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesindeki GameDev ve GamesUP 8 oyunstüdyosu ile Gaming İstanbul’a katılıyor. İlk kez görülecek oyunlarının yanısıra üniversite aynı zamanda 10 indie alanına sponsor olarak oyungeliştiricilere desteğini sürdürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsoruolduğu Gaming İstanbul’da Medya A.Ş, OGEM, Samsung, Gaming.Gen.TR, GameDev,GamesUP, Microsoft, Turkcell, GeForce NOW powered by GAME+, Turkpin, UpgradeEntertainment ve Unity gibi birçok önemli marka, oyun ve kuruluş bulunuyor.Yeni oyunların tanıtıldığı, birbirinden eğlenceli cihazların oyun severlerinbeğenisine sunulduğu ve aynı zamanda ödüllü turnuvaların yapıldığı Gamingİstanbul ve B2B etkinliği Indieway ile ilgili tüm bilgilere ve etkinliğinbiletlerine www.gamingistanbul.com ve www.biletino.com adreslerinden ulaşılabiliyor.

Editöre Not:

Vardiya “BrandWorkers” Hakkında:


2013 yılında kurulan Vardiya, oyun ve espor pazarlaması, etkinlik pazarlamasıve influencer pazarlama alanlarında hizmet veren Türkiye-Hollanda merkezli birajanstır. Gaming İstanbul, Indieway, #kalkgel gibi markaları bünyesindebulunduran Vardiya çatısı altında Upgrade Entertainment ve Ancient Gears oyunstüdyoları da bulunmaktadır. Vardiya oyun ve espor alanında Tencent, EpicGames, Ubisoft, Samsung, Sony Playstation, Taleworlds, ASUS, Aorus, Xiaomi,Mavi Jeans, Algida, Spotify, Red Bull, Lipton, Nivea, Disney+, Amazon gibisayısız markaya hizmet vermekte ve markalarını her yıl 100.000 ziyaretçi, 6,9milyon oyuncu ve 30,8 milyon tüketiciyle buluşturmaktadır.

Galeri
📆 23 Eylül 2023 Cumartesi 11:31   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR