MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI 80 YAŞINDA
KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI 80 YAŞINDA

Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkını elde edişinin 80. yıldönümü nedeniyle Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde bir panel düzenlendi. “Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı” adlı panele Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, Kartal Belediyesi Meclis Üyesi Av. Perihan Sevim ve Kartal Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Hülya Çimen Koyun katıldı.

 

Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan’ın da izleyici olarak yer aldığı panelde, kadınların bu hakkı almaları sırasında yaşanan tarihsel gelişmeleri aktaran Dokuzcan, Türk kadınının, Fransa kadınlarından 10 yıl önce seçme ve seçilme hakkını kazandığını söyledi.  Hedeflere ulaşmada en büyük gücün kadınlar olduğunu belirten Dokuzcan, “Kadınsız bir seçim almak mümkün değil” dedi.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 80. yıldönümünde Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde bir panel düzenlendi. Panele; CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, Kartal Belediye Meclis Üyesi Av. Perihan Sevim ve Kartal Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Hülya Çimen Koyun konuşmacı olarak katılırken, Kartallı kadınlar panele yoğun ilgi gösterdi. Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı” başlıklı panele katılan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, hedeflere ulaşmada en büyük gücün kadınlar olduğunu belirterek “Kadınsız bir seçim almak mümkün değil” dedi.  Dokuzcan, yaptığı konuşmada, kadınların eşitlik mücadelesini her zaman sürdüreceklerini belirterek, toplumların kadınlarla ayakta kalabileceğini söyledi.
Atatürk’e, kadınlara verdiği değerden dolayı minnettar olduklarını belirten Hilal Dokuzcan, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak Kurucu Genel Başkanımız, ilk Genel Başkanımız ve tavrını her zaman kadından yana kullanmış sevgili Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygıyla ve gururla anıyoruz” dedi.

Fransız Kadınlarından 10 yıl Önce Hakkı Aldılar

 

Cumhuriyetin kuruluşunun hemen ardından Kadınlar Halk Fırkası’nın kurulduğunu ancak seçme seçilme hakkının olmaması nedeniyle girişimlerinin kabul edilmediğini belirten Dokuzcan, Nezihe Muhiddin tarafından başlatılan bu girişimin, önce 1930 belediye seçimlerinde, ardından 05 Aralık 1934’te Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkının verilmesinin TBMM tarafından kabul edilmesine yol açtığını söyledi. Nezihe Muhiddin’in daha sonra Türk Kadınlar Birliği şeklinde örgütlendiğini kaydeden Dokuzcan, 1934’te TBMM’de yüzde 4.6 olan kadın temsil oranının 1999’da yüzde 4.2 olduğunu ve 70 yılda pek bir değişim olmadığını söyledi. Türk kadınının aldığı seçme ve seçilme hakkını Fransız kadınlarının 10 yıl sonra elde ettiğini belirten Dokuzcan, İsviçre’nin de 1970’li yıllarda kabul ettiğini hatırlatarak TBMM’de yarı yarıya temsil oranının yakalanması gerektiğini çünkü milletin yarısının kadın olduğunu söyledi.

 

Seçimi Kazandıran Kadınlardır

 

Hilal Dokuzcan, kadınların geleceği inşa eden varlıklar olduğunu belirterek “CHP, 91 yıllık bir çınardır. Hem çınardır, hem filizdir. Onun yeni filiz vermesini sağlayacak olan ve toprakla bağını kuran yapı aslında kadınlardır. Kadınsız bir seçim almak mümkün değil. Dolayısıyla partiyi iktidara götüren ve hedefe ulaşmasını sağlayan en büyük güç kadınlardır” dedi.

 

📆 08 Aralık 2014 Pazartesi 10:10   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR