MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » KARTAL BELEDİYESİ ‘TOURETTE SENDROMU’ HASTALARINA IŞIK TUTTU
KARTAL BELEDİYESİ ‘TOURETTE SENDROMU’ HASTALARINA IŞIK TUTTU

Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen eğitim ve bilgilendirme seminerlerine bir yenisi daha eklendi.

Kartal Belediyesi Ekolojik Çadır’da gerçekleştirilen “Tourette Sendromu” başlıklı seminerde konuşmacı olarak A. Şükran Demiralp ve M. Tınaz Titiz yer aldı. Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Fehmi Okay, Kartal Belediyesi Kreş Müdürü Ali Kemal Özdemir ve Kartal Belediyesi kreş öğretmenlerinin katıldığı seminere vatandaşlar da ilgi gösterdi.

 

“Tourette sendromu” hakkında bilgi verilen seminerde sendromun aile tarafından nasıl fark edilebileceği, tourette sendromu olan bir çocuğun neler yapabileceği konularına değinildi. Aileler ve öğretmenlerin, tourette sendromlu çocuklara nasıl davranmaları gerektiği konusunda aydınlatıldığı seminerin ardından konuşmacılar, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

 

Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Fehmi Okay, seminerin sonunda konuşmacı A. Şükran Demiralp ve M. Tınaz Titiz’e Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz adına  plaket takdim etti.

 

“Tourette Sendromu” nedir?

Tourette sendromu, aynı şekilde tekrar tekrar meydana gelen istemsiz, hızlı, âni hareketler veya sesler içeren ‘tiklerle‘ karakterize edilen nörolojik veya “nörokimyasal” kalıtsal bir rahatsızlıktır. İnsanların içinden geleni istemsiz olarak dışarı vurmasıdır.

Tourette sendromu, önceleri genellikle müstehcen veya küfürlü sözlerin uygun olmayan ortamlarda söylenmesi ile karakterize edilen oldukça nadir ve garip bir sendrom olarak düşünülmüştür. Ancak, bu belirtiler Tourette sendomuna sahip küçük bir azınlıkta görülmektedir. Tourette sendromu, günümüzde nadir bir sendrom olarak düşünülmemekle beraber çoğu durumda hafif tabir edilebilecek tikler görüldüğünden doğru tanı yapılamamaktadır. Görülme sıklığı 10.000’de 4-5’tir. Çok rastlanan tikler arasında göz kırpma, öksürme, boğaz temizleme, burun çekme, hayvan sesleri çıkarma vb. gibi motor ve vokal tikler vardır. Tourette sendromlu kişiler, normal bir zekaya ve yaşam süresine sahiptirler. Çoğu çocukta tiklerin şiddeti ergenlikten sonra azalmaktadır ve yetişkinlikte şiddetli görüldüğü durumlar oldukça nadirdir.

 

📆 15 Şubat 2016 Pazartesi 22:02   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR