MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Manşet, Toplum » KARTAL BELEDİYESİ VUSLATININ 743. YILINDA MEVLANA’YI ANDI
KARTAL BELEDİYESİ VUSLATININ 743. YILINDA MEVLANA’YI ANDI

Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 743. yılında Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen “Mevlevi Ayini” ile anıldı.  Kartal Soğanlık Kültür Merkezi’nde gerçekleşen anma programında, tasavvuf müziğinin başarılı ismi İbrahim Şirin, saz arkadaşları ve semazenler, salonu dolduran Kartallılara duygu dolu bir gece yaşattı.

 

 

Semazen topluluğunun sergilediği sema gösterisinin büyük beğeni topladığı programın ardından Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gökhan Yüksel, sevgi ve hoşgörünün öğreticisi Mevlana’yı bugün hatırlatan, anlatan ve anılmasını sağlayan sanatçılara teşekkür ederek, “Özellikle bugünlerde Mevlana gibi, Hacı Bektaş-ı Veli gibi sevginin ve hoşgörünün öğreticilerine ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu hepimiz biliyoruz. Bunu bize tekrar hatırlatan dostlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Anma programına Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Yüksel’in yanı sıra Meclis üyeleri Yusuf Altay, Medet Kıskanç, Mehmet Tirgil, Hüseyin Tozkoparan, Hürriyet Mahallesi Muhtarı Ferhat Arslan ve Kartallı vatandaşlar katıldı.

 

“Şeb-i Arus” Ne Anlama Geliyor.

 

Hazret-i Mevlâna’yı Anma ve Şeb-i Arus törenleri, her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Şeb-i Arus, “düğün gecesi” demektir. Yaşamını “Hamdım, piştim, yandım” sözleriyle özetleyen Mevlâna, 17 Aralık 1273 günü olan ölüm gününü “yeniden doğuş günü” olarak kabul ediyordu. “Ölüm günüm, düğün günümdür” tabirini kullandığı için anma törenleri, düğün günü ya da vuslat günü manasına gelen “Şeb-i Arus“ olarak adlandırılmaktadır. Onun düşüncesinde ve fikirlerinde ölüm, hiçbir zaman yokluk olarak kabul edilmemektedir. Mevlana, “Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir” diyerek gönüllerdeki ölümsüzlüğe dikkat çekmiştir.

Galeri
📆 22 Aralık 2016 Perşembe 12:39   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR