MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Kartal, Manşet, Toplum » KARTAL BELEDİYESİ’NDEN AKCİĞER KANSERİ VE KOAH SEMİNERİ
KARTAL BELEDİYESİ’NDEN AKCİĞER KANSERİ VE KOAH SEMİNERİ
Kartal Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ile Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin işbirliği ile ‘Akciğer Kanseri ve KOAH’ konulu seminer düzenlendi. Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerden önce vatandaşlara ücretsiz solunum fonksiyon testi SFT yapıldı. Seminere katılan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş, Sağlık İşleri Müdürü Nuray Sancaklı, konuşmacılar Doç. Dr. Bahadır Üskül ve Yardımcı Doç. Dr. Tayfun Hancılar’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.
‘Akciğer Kanseri ve KOAH’ konulu seminerde ilk konuşmayı Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Üskül yaparak KOAH’ın sinsi ve yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu söyledi. 20’li, 30’lu yaşlarda KOAH’ın hiç belirti vermeyebileceğini ancak 40’lı yaşlardan sonra şikayetlerin başladığını vurgulayan Üskül, Türkiye’de 5 milyon KOAH hastası olduğunu söyledi. 20 yaş üstündekilerin yarısının sigara içtiğini kaydeden Üskül, KOAH’lı hasta sayısının hızla arttığını söyledi. KOAH tedavisinin temelinin sigarayı bırakmak olduğunu belirten Üskül, ileri evrelerde hastaların istirahat halinde bile nefes darlığı çektiğini söyledi. Hastalığın, ağır evreye geçmeden ve oksijen cihazları kullanmaya başlamadan tedavi edilmesi gerektiğini belirten Üskül sigarayı bırakmış kişiler de bile KOAH görülebileceğini, sigaranın akciğerde yaptığı tahribatın geri döndürülemediğini anlattı. Üskül, viral enfeksiyonlar sırasında KOAH’ın şiddetlendiğini belirterek risk grubunda olanlara zatüre ve grip aşısı olmalarını önerdiklerini söyledi.

Seminerin diğer konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. Tayfun Hancılar ise akciğerin, sigarayı yabancı madde olarak algılayıp dışarı atmak için çalışması sırasında inanılmaz düzeyde yeni hücre ürettiğini ve bunun da kanser riskini arttırdığını söyledi. Sigarada öldürücü Polonyum 210 maddesinin bulunduğunu, bir paket sigara ile vücuda, günde 1 röntgen çekilmiş gibi radyasyon alındığını söyleyen Hancılar, pasif içicilerin bile risk altında olduğunu ve bunlardan yüzde 25’inin akciğer kanserine yakalandığını anlattı. Erken dönemde yakalanmış tümörlerde tedavi şansının olduğunu, bu dönemde yapılan tedavilerde başarı şansının arttığını hatırlatan Hancılar, kanser aşısı tartışmalarına da değinerek Küba’da yapılan aşının, evre 4 denilen ve kemoterapi görmüş hastaların yaşam sürelerini arttırdığını ancak -bu aşıyı olurum artık kanser olmam- diye bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Hancılar, akciğer kanserinde en önemli faktörün sigara olduğunu vurgulayarak dengeli ve yeşil ağırlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti. Seminerde daha sonra konuşmacılar, katılımcıların sorularını yanıtladı.

unnamed-9 unnamed-11

 

Galeri
📆 17 Kasım 2016 Perşembe 15:47   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR