MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » Kartal Belediyesi’nden bir ilk daha
Kartal Belediyesi’nden bir ilk daha

   KARTAL BELEDİYESİ’NDEN ÇEVRECİ UYGULAMALARA BİR ÖRNEK DAHA

Kartal Belediyesi, akıllı geri dönüşüm kutusu ile hem çevreci, hem de sokak hayvanlarına mama ve su veren geri dönüşüm kutularını Kartal’da uygulamaya koydu. 
Kartal’da çevreye yönelik projeleri destekleyen ve sokak hayvanlarına karşı gösterdiği hassasiyeti her fırsatta dile getiren ve ilçede hayvan barınağı projesi için çalışmalarını sürdüren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, yapılan bu uygulamanın örnek teşkil edeceğini belirtti.

Pilot bölge olarak Uğur Mumcu Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’nde bulunan Uğur Mumcu Muhtarlık binasının önünde uygulamaya konan projenin tanıtımına Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Turgut Mermertaş, Uğur Mumcu Mahalle Muhtarı Soner Eker, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars katıldı.

Kartal Belediyesi tarafından uygulamaya konan proje ile atıklar geri dönüşüm kutusuna atılarak, sokak hayvanlarına mama ve su verilmesi sağlanacak. Böylelikle hem doğada bin yılda çözünebilen pet şişeler v.b. atıklar geri dönüşüme kazandırılacak, hem de sokak hayvanlarının ihtiyaçları karşılanacak.

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yapılan proje doğrultusunda hem çevreye duyarlılık kazandırılacak, hem de yaz ayının gelmesiyle birlikte sokak hayvanlarının ihtiyaçlarına yönelik beklentileri çözüme kavuşmuş olacak.

Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Turgut Mermertaş, “İlk etapta pilot bölge olarak Uğur Mumcu Mahalle Muhtarlığı önünde bu uygulamayı başlattık. Projemizi, ilerleyen zamanda vatandaşlarımızın isteği ve kullanıma bağlı olarak diğer bölgelerde de uygulayacağız” dedi.

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars konuyla ilgili olarak, “Burada amacımız sokak hayvanlarının beslenmesini sağlamak ve çevreye zarar veren ama geri dönüşümü mümkün olan atıkları değerlendirmek. Yaz aylarının gelmesiyle hepimizin elinde, vücudumuzun olmazsa olmazı olan su ihtiyacımızı karşılamak üzere pet şişeler olacak. Bazen tamamı bitirilemeyen, içinde az miktarda su kalan pet şişenin çöpe atılması, atıkların suyla hem kokmasına sebep oluyor, hem de milyonlarca pet şişe doğaya büyük bir zarar veriyor. Bu noktada bizim hedefimiz öncelikle bu kötü kokuyu engellemek ve doğada ancak bin yılda kaybolabilen pet şişeleri geri dönüşüme kazandırmak” diye konuştu.

Yaz aylarının gelmesi ile, hepimizin elinde vucudumuzun olmazsa olmazı olan su ihtiyacımızı karsılamak üzere pet şişeler olacak. Bazen tamamı bitirilemeyen, içindeki az miktarda su kalan pet şişenin çöpe atılması ile, hem çöpteki organik atıkların suyun da etkisiyle kokmasına sebep olunuyor, hem de milyonlarca pet şişe çöpe atılarak doğaya büyük bir zarar veriliyor. Bu noktada bizim hedefimiz, öncelikle hem bu kötü kokuyu engellemek, hem de doğada ancak 1000 yılda kaybolabilen pet şişeleri geri dönüşüme kazandırmak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Akıllı geri dönüşüm kutularına atılan pet şişeyi algılayan sistem, makinenin aşağıda bulunan bölümüne mama veriyor. Şişelerin içinde kalan sular ise makineye dökülerek hayvanların su içeceği hazneye aktarılıyor.

Makinenin su ve mama aksamı paslanmaz çelikten yapılmış olup yanında bulunan fırça ile gönüllüler periyodik zamanlarda servis tabaklarının temizliğini yapabiliyor. Makine tamamen doğa dostu olup güneş enerjisi ile çalışıyor. Sistem, 1700 pet şişe kapasiteli ve her defasında 10 kg. mama alabiliyor.

Ülkemizde yıllık kişi başı geri dönüşüm tüketimi 65 kg olup, kullanılan plastiğin geri dönüşümü sadece %12 ve bir plastik, doğada bin yılda kayboluyor.

📆 23 Mayıs 2014 Cuma 16:45   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR