MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Etkinlikler, Kartal, Manşet, Toplum » Kartal Cemevi Vakfından Ahilik Haftası Kutlaması.
Kartal Cemevi Vakfından Ahilik Haftası Kutlaması.

Kartal Cemevi Vakfından Ahilik Haftasını Kutlaması.
Kartal Cemevi Vakfı Ahilik haftası kutlamaları çerçevesinde  28 Eylül 2013 Cumartesi günü Kartal Meydanında bir etkinlik düzenledi. Yoğun katılımla gerçekleşen etkinliğe katılanlar arasında İstanbul  Bölge Milletvekili Celal Dinçer,   Kartal Kaymakam’ı Nuh Mete Hamurcu, Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı ,İstanbul Bölge Milletvekili Kadir Gökmen,CHP istanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas,Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza İkisivri
Kartal Müftüsü Ümit Çimen, Kartal CHP Kadın Kolları Başkanı Gülçin Zaza ve Yönetimi ,Kartal CHP Aday Adayı Zeynep Gulrü Özkan ,Kartal Ak Parti ilçe Başkanı Av. Temurhan Yıldız,Tuzla Esnaf ve Kooperatif Başkanı Naci Aydın Kartal DP İlçe Başkanı Sedat Özkan ve Yönetimi,CHP Kartal Belediye Başkan aday adayı Ali Turabi Artuç  ve sivil toplum kuruluşları hazır bulundu.
Kartal Belediye Başkanı adına söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Ali  Rıza İkisivri Ahiliğin günümüze kadar uzanan tarihsel birikimlerini ele alırken  Ahi Evran kadar  en az Bacıyanı Rum’un da kadınlar üzerinde etkileri olduğunu ifade etti.Kartal Cemevi Başkanı İsmail Saçlı Ahilik haftası nedeniyle kısa bir konuşma yaparak şunları söyledi.

ahilik-1
Ahilik Kamil İnsan Olmayı Gerektirir
“Ahilik Ahi Evran tarafından kurulmuş bir esnaf örgütüdür. Ahi Evran Alevi,Bektaşi inancını  yaşayan,yaşatan ama bu inancını sanatına yansıtan ve inaçsal değerlerini sanatına aktaran bir kişidir. 13.Yüzyılın aydınlanma döneminde Ahi Evran Şeyh Edebali,Yunus Emre ve Mevlana Anadoludaki bizim aydınlanma ışıklarımızdır. Avrupa Rönesınsı 18.Yüzyılda yaşarken bizim pirlerimiz 13.Yüzyılda bizlere kazandırmışlardır.
Ahilik tüm insani değerlerimizi kuşanmak kamil insan olmak ahlaklı ve dürüst kişi olmayı gerektirir.  Ahilik bireylerin kendi işinde dürüstçe sanatını sergileyip iyi esnaf olarak topluma hizmet sunmaktır.

Ahiliğin öğretisinde işine,aşına,eşine sahip ol desturu vardır buda bize Hünkar Hacıbektaş Velinin eline,beline ve diline sahip ol ilkesini hatırlatır.
Ahi Evran’ın gerçek adı Nasıruddin Mahmut el Haydır. Hoy Hacıbektaşın da doğduğu yer olan Hoy kasabasından gelmektedir. 12.Yüzyılda yaşamış olan Ahi Evran Alevi Bektaşi inancını,felsefesini ve kültürünü Sünni ekolüyle harmanlaştırarak sanatına uygulamıştır.
Alevilikte 4 kapı 40 makam maddeleri nasıl insanı kamil olarak görmekteyse Ahilik te bunların toplamıdır. Ahilik günümüzde artık bir nostalji olarak kalmıştır. Mahalle bakkalları yerini AVM lere bıraktı. Sanatkar da kalmadı, eskiden borç alınır deftere yazılırdı şimdi pos makineleri bu işlevi görüyor” dedi.

ahilik-2
Maneviyattan Uzaklaşmanın Sancılarını Çekiyoruz
Kartal Kaymakamı Nuh Mete Hamurcu ise Ahilik teşkilatının kardeşlik esasına dayanarak kurulduğunu fakat  bugünkü ayrışmaların temelinde iki kardeş kavgasının sonucunda meydana geldiğini ifade etti. Hamurcu sözlerini sürdürerek
” Ahilik Ahi Evran tarafından Hacıbektaş Velinin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışmasıdır. Her il ve ilçede bu teşkilatlar vardı ancak birbirinden habersizdiler. Ahiliğin Bektaşilikle olan kısmı buydu. Ama biz Orta Asya’dan gelirken zaten islamla tanıştığımızdan ehli beyt olarak tanışmıştık.
Bizim kültürümüzde hakana karşı itaat vardı islamın’da bir hakanı vardı buda Peygamberimizdi. Demek onun ehli beyti de bizim için kutsaldı ve o ehli beytin üzerine biz ikrar getirdik ahiliğin özü buydu. O zamanlar farklılaşmalar  yoktu bir tarikat vardı.
Mevlevilik ve babalar vardı bu ayrılıklar ne zaman oluştu 1517 de iki kardeş birbirine düştüklerinden sonra oluştu. Ve biz hala onun sancılarını çekiyoruz. Bu gün hala maneviyattan uzaklaşmanın acılarını çekiyoruz. Aslında kardeş kavgalarının bugüne kadar yapmış olduğu tahribatın acılarını çekiyoruz. Birbirimizi çok farklı algılamanın hiç gereği yoktur.”dedi.
Etkinlik Tuzla Esnaf ve Kefalet Kooperatifi öğrencilerinin şed kuşatma gösterisi sonrasında, gelen konuklara ahilik pilavı ikram edilmesiyle  sona erdi.

Galeri
📆 29 Eylül 2013 Pazar 18:15   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR