MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Kartal, Manşet, Toplum » KARTAL KENT KONSEYİ KADINLARA TESLİM
KARTAL KENT KONSEYİ KADINLARA TESLİM

Kartal Kent Konseyi Şube Başkanı Demet Songurtekin ,ve Kartal Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Funda Kabayı ziyaret ettik ve iki başarılı Başkanla bir Söyleşi gerçekleştirdik.
Öncelikle Şube Başkanı Sayın Demet Songurtekinden Kartal Kent Konseyi Hakkında önemli bilgiler aldık..
Sayın Songurtekin Şunlara değindi..

 

N.Y: Öncelikle bizlere kendinizi tanıtırmısınız
D.S: Ben Demet Songurtekin, siyaset bilinciyim ve sıtrateji üzerine doktora yapmaktayım.
2009 ve 2011 yıllarından beri Kartal Kent Konseyindeyim.2007 yılında kurulan Kent Konseyinde Genel Sekreter olarak Kent Konseyinde başlamıştım.
Yaklaşık bir yıldır Kent Konseyinde Başkan olarak görevimi sürdürmekteyim.Kent Konseyinde göreve geldiğim günden bu yana ,şunu farkettim evet bu benim alanım.Yerel yönetimler olsun kamu olsun benim alanım çokta severek görev yapıyorum.
İşin içerisine girdikten sonra ,bir çok Kent Konseyi şubelerini araştırma fırsatım oldu,bu anlamda Türkiye Kent Konseyi Birliği adı altında iki tane organizasyon var Ulusal çaplı,hepsini inceleme fırsatı buldum ,ve bunu açık yüreklilikle söylemeliyimki bu iş amacına uygun yapılmıyor.
O yüzdende görüntü var ,içerik var ama ses yok.Şunuda belirtmekte fayda görüyorum diğer Kent Konseyi Şubeleri başarısızmı tabiki hayır , başarılı olan Konseylerde var mutlaka.
Bahsetmiş olduğum Konseyler,bu yola çokdaha önceden çıkmış olmanın verdiği deneyim ve tecrübeyle başarıyıda yakalamış arkadaşlarımızdır.
Bizlerinde bu hedef ve amaç içerisinde ,hareket etmemiz gerektiğini hatırlamış oluyoruz böylece.
Kartal Kent Konseyi olarak 2011’den 2017 ‘ye varan zaman diliminde ciddi gelişmeler ve önemli yol katettiğini düşünüyorum.
Çünkü daha çok Kültürel etkinliklerden ve Sosyal Aktivitelerden ziyade ,daha ciddi alanlara yönelmeye başladı Kartal Kent Konseyi.Daha amacına uygun hareket etmeye başladı.
N.Y: Demet hanım örnek verirsek ne gibi bir yol katettiniz ne gibi değişiklikler yaşandı ?
D.S: Geçmişe baktığımızda Kartal Kent Konseyi olarak yapmış olduğumuz etkinleri sayarsak,göğüs taraması,kadınlar günü kısaca daha çok sosyokültürel bazında hareket etmektedir.
Oysaki Kent Konseyi bambaşka bişiy ,yönetmeliğe ve genelgeye baktığınız zaman ,Kent Konseyine çok ciddi sorumluluklar verilmiş.
Belki yeterli Yetkisi ve bütçesi yok fakat çok ciddi misyonu ve görevleri olan bir kurumdur.

N.Y: Başkanım bizler biliyoruz fakat bilmeyenler için Kent Konseyi denilince ne anlamalılar.?

D.S: Kartal Kent Konseyinin üç temel ilkesi vardı;
1. yerindenlik,2 yönetim mekanizmasının kurulması ve 3. ise aslında en önemlisi olan katılımcılıktır.Günümüzde klasik bir yönetim anlayışı mevcut,bir tarafta yönetenler diğer tarafta ise yönetilenler,ama bakıyorum bu anlayış değişti.
Birlikte yönetim diye bir anlayış hakim oldu ,bu anlayışın adına yönetişim diyoruz.Örnek verirsek ,Büyük Şehir Belediyesi yasasına bakalım,Büyük Şehir Belediyesi Yerel Belediyeleri ,İlçe Belediyeleri ,baypas edercesine bütün yetkiyi elinde toplamakta,bu anlayış baştada bahsetmiş olduğum yerindenlik ilkesine aykırı bir anlayıştır.
Vatandaşa en yakın birim hangisi İlçe Belediyesi olduğuna göre bahsetmiş olduğum yetkilerde İlçe belediyelerine verilmesi gerekmektedir.
Ayrıca bizim bu tip sorunları denetlememiz ve mekanizmaları güçlendirmemiz gerekmektedir.Bizim tamamiyle yolumuza ışık tutan ilkeler bu ilkelerdir.
Yaptığımız faaliyetleri seçerkende,tabiki kültürel faaliyetlerde olabilir ama unutmamak gerkirki bahsetmiş olduğum üç ilkeye hitap etmesi lazım.
N.Y: Başkanım peki üye sayınız ne kadar ve üyelerinizin çoğunluğunu kadınlarmı oluşturmaktadır?
D.S: Öncelikle bizim genel kurulumuz mevcut,genel kurulumuz 138 üyemiz var,guruplandırarak açıklamakta fayda görüyorum,Kaymakam ve Kaymakamlığa bağlı 10 tane kurum,Belediye siyasi partililer .2O mahallenin muhtarlıkları,bulundukları İlçelerdeki sendika temsilcilikleri,odalar,Kamu yararına olan sivil toplum kuruluşları bütün bunların toplamı Kent Konseyinin genel kurulunu oluşturmaktadır.
Kent Konseyinin organizesine baktığımızda ise ,Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi olmazsa olmazı iki tane Meclisi bulunmakta.
Ama baktığımızda diğer Kent Konseyleri bu konuda çok daha organize oldukları için engelli Meclisi,çocuk Meclisi ,ve emekliler Meclisi olamkla birlikte birçok Meclisi kurabilmişler.
Bu anlamda birçok kesime dokunabilmekteler,bu konuyla ilgili bizler biraz daha geride kaldığımızı düşünmüyor değilim,bunuda buradan belirtmekte fayda görüyorum.
Çünkü bizler eksiklerimizi görmeliyizki bu yönde bir çaba sarfedelim,en önemlisi mahalle meclisleri Kent Konseyleri mahalle meclisleri olmadan katılımcı olamazlar.Çünkü çok sınırlı kalıyor diğer türlü,vatandaşlar neresinde derseniz işte tamda burada devreye mahalle meclisleri devreye giriyor.
Bu nedenledirki bizler 2015 yılından berikısaltılmışı tuselop olan,katlımcılık projesine katıldık.
İsveç Belediyeler birliği veTürkiye Belediyeler Birliğinin ortaklaşa desteklediği bir program
bu proje kapsamındada altı tane pilot belediye ve Konsey katıldılar,bizlerde Kartal Belediyesi ve Tak Kartalla işbirliği içerisinde bu projede yer aldık. Bu projeye katılma amacımız ise mahalle meclisimizi kurmaktı ve nihayetinde istediğimiz gerçekleşme aşamasına geldi.
Pilot ikitane mahallemiz var yalı ve Topselvi mahallelerimiz ,bu iki mahallemizde pilot uygulama çalışması yürütüyoruz.iki mahallemizde mahalle meclisi kurmaya çalışıyoruz.
Nilüfer Kent Konseyindeki yapı orada işleyebilir ,Kent Konseylrinde İlkeler fix fakat modeller farklı bir model oluşturucaz dedi..
N.Y: Kartal Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sayın Funda Kaba bizlere Kadın Meclisini Kadınlarla Başarıya giden yolu anlattı ve şunları söyledi.
F.K: Kadın Meclisi Başkanlığıma Nisan ayında yaptığımız seçimle göreve getirildim,daha öncede gönüllü olarak görev yapmak taydım,Şu anda ise Kadın Meclisi Çatısı altındayım.
Çalışmalarımız öncelikle 10 artı birden oluşmaktayız,10 tane birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğum yönetici arkadaşlarımla çalışmaktayız.Hepside sorumluluklarını bilen ve kendine güvenen kadınlar ,görev verilen kadınlar değil görev alan kadınlar ,bu anlamda kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.
Kadın Meclisi ilk toplantısında şöyle bir karar aldı dedikki merkez binadan çıkıyoruz mahallelerde yapıyoruz toplantılarımızı dedik ve birazda e beş üstü çalışmalarımızı başlattık.
Göreve geldiğim yaz yaz okulu başlattık ,Kartal Hürriyet mahallesinde 70 öğrencimize matematik ve ingilizce dersleri verdik,ve şu anda devam ediyor sonrasında Topselvide devam ettik ,burada altını çizmek istiyorum bu çalışmaları yaparken ,Kurum yerlerinde veya siyasi bir partinin çatısı altında yapmak tercihimiz değil. Her kesimden insanları ve çocukları kucaklamak istiyoruz amacımız zaten bu.
Bu anlamda Kartal Belediyesine teşekkür ediyorum,Belediyenin kütüphanesini kullandık,
matematik derslerimizde .Orada bir okulumuz kucağını açtı bizlere ,Şehit Gökhan Yvuz İlk öğterim okulu müdürümüz Hakan beye teşekkür ediyorum.37 öğrencimize ingilizce eğitimi verdik.
Çok daha geniş kapsamlı çalışmalarımız devam edecek,Topselvi Kütüphasinde 100 öğrencimize matematik dersi verdik.

 

Kartal Belediyesi Kültür Müdürümüz Adem beye sonsuz teşekkürlerimi bildiriyorum,yine okul müdürümüze Topselvi  Kütüphasinde görevli olan sena hanıma emeği geçen herkese sonsuz  teşekkür ediyorum.
Ders verdiğimiz çocuklarımızın velilerinin bir talepleri oldu ,sizler bizim çocuklarımızı eğitiyorsunuz fakat bizler çocuklarımızı nasıl eğiticez bizlerede bu anlamda destek olurmusunuz dediler . Yine bu anlamdada Kaymakamlıktan bir psikolog  temin  ettik  çocuk gelişimiyle ilgili  velilerimize eğitim verildi . Çok başarılı olundu fakat kısa sürdü psikolog neden olduğunu anlamadık geri çekildi. Tabiki nedenini bilmiyoruz,bizler yine vazgeçmiş değiliz bu anlamda ,elimizden gelen çabayı göstereceğiz dedi.
Bu iki başarılı Başkanla yaptığımız söyleşinin sonuna geldik bende bir kadın olarak onları canı gönülden kutluyorum başarılı çalışmalarının takipçisi olacağıma söz veriyorum.
HABER :NURAY YILMAZ

Galeri
📆 06 Haziran 2017 Salı 14:41   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR