MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Etkinlikler, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » KARTAL’DA AHİLİK HAFTASI KAPSAMINDA ŞED KUŞATMA TÖRENİ DÜZENLENDİ
KARTAL’DA AHİLİK HAFTASI KAPSAMINDA ŞED KUŞATMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Kartal’da Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kartal Belediyesi ve Kartal Cemevi Vakfı’nın organize ettiği etkinlikler kapsamında Kartal Meydanı’nda ‘Şed Kuşatma’ töreni düzenlendi.

 

Ahilik kültürünün ve felsefesinin yaşatılmasının amaçlandığı etkinlikte farklı meslek gruplarının çadırları da yer aldı. Şed kuşatma törenine Kartal Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ali Ekber Şahin’in yanı sıra; Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.  Etkinlikte katılımcılara ve vatandaşlara etli bulgur pilavı ve ayran ikramı yapıldı.

 

Kartal Belediyesi, Ahilik Haftası kapsamında bir dizi etkinlik düzenledi. Şed kuşatma töreninin de yapıldığı etkinlik, Alevi dedesi Mustafa Düzgün’ün yaptığı dua ile başladı. Programın açılış konuşmasını ise Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı yaptı. Konuşmasında Ahilik kültürünün önemine değinen Saçlı, sözlerini şöyle devam ettirdi: “Kartal Meydanı’nda başta Kartal Belediyemizin desteğiyle, Kartal Kaymakamımız ve Kartal Cemevi Vakfımızla bu kültürü, bu inancı sürdürüyoruz. Özellikle kapalı salonlarda, sadece Cemevi veya konferans salonlarında değil, burada gezmeye gelen tüm halkımızın da bunu öğrenmesi, anlaması için etkinliği Kartal Meydanı’na taşıdık. Ulularımızı, pirlerimizi, geçmişteki büyüklerimizi eğer bugün anmazsak, bu kültür nostalji olur. Ahi Evran etkinliğini Kartal Cemevi Vakfı olarak sahiplendik, üstlendik. Aslında bizim sahiplenme yönümüz biraz kültürel değerler açısından. O değerlerin öğrenilmesine, Hacıbektaş öğretisinin anlaşılmasına önem veriyoruz. Yoksa aslında Ahi Teşkilatı 13’üncü yüzyılda esnaf sanat odalarının, bugünkü odaların olduğu gibi 32 kalemle iş yapan esnafın bir araya geldiği Ahi Evran, kardeşlik demek.”

 

Etkinlikte konuşan Kartal Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ali Ekber Şahin,  2 ya da 3 sene önce Bulgaristan’da Demirci Baba adlı bir etkinliğe katıldığını, etkinlikte on binlerce insanın olduğunu ve yaklaşık 3-4 kilometrelik araç kuyruğunun oluştuğunu belirtti. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ormanın ta içlerinde çok çok eski bir eve gitmiştik. Bulgaristan’ın bir köyünde yaşadığım bu olay bende merak uyandırdı ve araştırmaya başladım. Şöyle bir gerçekle karşılaştım. Zamanında Bulgaristan’ın eski Türkmen köylerinin her birinde bir ya da iki Bulgar aile yaşarmış. Bunun sebebi de burada bakkallık ya da esnaflık yapmalarıymış. Bunun temeli de orada yaşayan Türkmenlerin – Allah benim oğluma terazi tutmayı nasip etmesin –  düşüncesine sahip olmalarından geliyor. Bu anlayış da;  -Benim oğlum terazi tutarsa Allah korusun 3 gram, 5 gram birinin hakkını yer de bu nedenle günaha girer- diye düşünmeleriymiş. İşte Ahilik olayı bütün anlayışın sosyal ve ekonomik olarak düzenlenmesidir. Türk ve Türkmen toplumunun bu noktada gösterdiği hassasiyetler 7 temel kural çerçevesinde düzenlenmiştir. Hepimiz biliriz Mevlana şöyle demiş: Hacı Bektaş-ı Veli’nin türbesine eğri odun girmez. Yunus Emre’nin yıllarca hamlığından başlayarak pişmesine kadar olan süreçte dümdüz odunları o dergâhın kapısından içeri taşıdığını biliriz. Orada en yüksek makam, yemeği dağıtan insanındır. İşte o insan, olmuş insandır ve kimsenin hakkını kimseye geçirmez. Ahilik bütün çerçeveden bakıldığında iyi ahlaktır, doğruluktur, kardeşliktir, yardımseverliktir. Bizler bu anlayışları ne yazık ki yavaş yavaş unutmaya başladık. “

 

Açılış konuşmalarının ardından “Şed Kuşatma” töreni yapıldı, ardından programa katılanlara etli bulgur pilavı ve ayran ikram edildi.

📆 01 Haziran 2016 Çarşamba 10:39   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR