MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » KARTAL’DA GELECEĞİ BİRLİKTE KAZANALIM
KARTAL’DA GELECEĞİ BİRLİKTE KAZANALIM

KARTAL’DA ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

 
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz, Kartal’da atıkların geri dönüşüm kapsamındaki çalışmaları devam ettiğini ve bu çalışmaları önemsediklerini söyledi. Geri kazanım ile geleceğe yatırım yaparak bu kapsamdaki çalışmalarını sürdüklerini belirten Başkan Altınok Öz, ilçe genelinde atıkların toplanması adına ciddi çalışmalar yaptıklarını ve farklı atıkların toplanmasında yurttaşların dikkatini çekmek adına da kampanyalar düzenlediklerini belirtti.

 

Kartal Belediyesi Tekel arazisi üzerinde yaptığı kontrollerde ellinin üzerinde lastik topladı. Yapılan çalışmalar kapsamında; toplanan ömrünü tamamlamış lastikler, geri dönüşüme katkı sağlamak üzere Lokman Geri Kazanım A.Ş.’ye gönderildi. Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün yürüttüğü geri dönüşüm kapsamındaki çalışmalarla hem çevrenin daha temiz ve yaşanılabilir olmasına çalışılırken, hem de çevre bilincinin vatandaşlara aşılanması yönünde faaliyetlerde de bulunuluyor. Kartal’da çevreye yönelik çalışmaları sürdürerek atıkların kaynağında etkin ve verimli toplanabilmesi için eş zamanlı bilgilendirme çalışmalarına devam ediliyor.

 

Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 180 bin ton lastik ömrünü tamamlamış lastik oluşturmaktadır.

Hangi lastikler “Ömrünü tamamlamış lastik”tir?

Lastikler araç altından söküldükten sonra “kullanılmış lastik” yada “ömrünü tamamlamış lastik” olurlar. Lastiklerin diş derinliği belirli bir milimetreye (binek araç lastikleri için 1.6 mm’dir.) düştüğü zaman lastiklerin araç altında kullanımı tehlikelidir. Fakat bazı lastikler araç altından söküldükten sonra, kaplanarak yeniden araç altında kullanıma uygun hale getirilebilir. (Özellikle otobüs-kamyon lastikleri kaplanabilmektedir.)

 

ÖTL’lerin Geri Kazanılması:

ÖTL’lerden madde geri kazanımı da mümkündür. ÖTL’leri parçalayarak madde geri kazanımı yapmak için Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan Lisans alınması gerekmektedir. ÖTL geri kazanım tesislerinde ilk önce lastiklerin kalın tel kısımları ayrılır, kalın tel kısımları ayrılan lastikler daha sonra daha ufak parçalara ayrılırlar. Öğütme işlemleri sonucunda lastiklerin elyaf (bez) ve kalan tel kısımları ayrılır. Oluşan granül lastik parçaları da çeşitli elekler ile istenilin boyuta getirilir. Burada oluşan granül lastikler kauçuk imalatında, halı saha zeminlerinde ve lastik karo taşı üretiminde kullanılmak üzere piyasaya arz edilir.

ÖTL’lerden Enerji Geri Kazanımı:
Yüksek kalorifik değere sahip olan kullanılmış lastikler yüksek sıcaklıklardaki fırınlarda yakılarak enerji elde edilebilir. Kullanılmış lastikleri çimento fabrikaları, kireç – alçı fabrikaları gibi tesisler ilave yakıt olarak kullanmaktadır. Bunun için Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan lisans alınması gerekmektedir. Türkiyede ÖTL’leri yakıt olarak kullanabilecek 41 adet çimento-kireç Fabrikası mevcut olup bunlardan 16 tanesi Çevre ve Orman Bakanlığından ÖTL yakma lisansı almıştır.

📆 13 Ekim 2014 Pazartesi 12:47   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR