MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet » KARTAL’LILAR KENDİ GÜBRELERİNİ KENDİLERİ ÜRETİYOR
KARTAL’LILAR KENDİ GÜBRELERİNİ KENDİLERİ ÜRETİYOR

KARTAL BELEDİYESİ KIRMIZI SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİM PROJESİ İÇİN KARTAL’LILAR İLE ELELE VERDİ

KARTAL’LILAR KENDİ GÜBRELERİNİ KENDİLERİ ÜRETİYOR

Kartal Belediyesi, geri dönüşüm konusundaki çevreci tutumu ve uygulamaları ile ilçedeki çalışmalarını sürdürüyor. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün çevre ve geri dönüşüm konusundaki hassasiyetiyle ilçe genelinde Fen Bilimleri Okulları ile birlikte 1.5 yıl önce başlattığı “Kırmızı Solucan Gübresi Üretim Projesi” Kartal’da tüm hızıyla sürüyor.

 

 
Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje kapsamında, sebze ve meyve atıkları toplanarak, kırmızı Kaliforniya solucanları yardımıyla yüksek verimli gübreye dönüştürme işlemi gerçekleştiriliyor. İlçede vatandaşlara hem ücretsiz kırmızı solucan veriyor, hem de parklarda, bahçelerde gübre olarak solucan gübresi kullanılıyor. İlçede atıkların değerlendirilip, yüksek verimli gübreler ile daha sağlıklı alanlara kavuşturulması sağlanıyor.

 

Bu kapsamda ilçe genelinde yapılan çalışmalar doğrultusunda Kartal’ın en eski sahil sitelerinden biri olan Dragos Sahil Sitesi, site genelinde kırmızı solucan gübresi uygulaması ve üretimi için Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne başvurdu. Yapılan başvuru sonrasında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars ve Çevre Müdürlüğü personelleri ile birlikte kırmızı solucan gübresi üretim projesi uygulaması kapsamında kırmızı solucanlar ücretsiz olarak site bahçesindeki yerini aldı. Site yönetimi, Orhantepe Mahalle Muhtarı Zeki Dağ’ın da katıldığı yaklaşık 30 kişilik site sakinine kırmızı solucan gübresi üretim projesi uygulamalı olarak Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından anlatılarak, gerekli bilgilendirmeler yapıldı.

 

kartal belediyesi-solucan-gubresi (1)

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde 1000 adet kırmızı solucanla başladığı proje kapsamında bugün 50 binin üzerinde solucan bulunmakta. Kırmızı solucanlar yaklaşık olarak kendi ağırlığında gübre üretimi yapıyor. Halka ücretsiz olarak Kartal Belediyesi tarafından temin edilen kırmızı solucanlar, verilen bilgilendirici eğitimlerle birlikte ilçe genelinde büyük ilgi görüyor.

 
Solucan gübresi; kırmızı Kaliforniya solucanlarının bitkisel atıkları işlemesi sonucu meydana gelen solucan dışkısıdır. Solucan gübresi, mikro florlar ve özel solucanların organik maddeleri humik maddelere dönüştürme işlemi sonucu çıkan bir üründür. Görünüş olarak siyah toprağa benzer (siyah altın olarak adlandırılıyor) ve kötü bir kokusu yoktur. Kırmızı solucanlar diğer bir adı “Eisenia Foetida”; gübre üretimi için en iyi solucanlardır. Sıradan toprak solucanlarına göre iç içe ve kalabalık nüfus yoğunluğunda yaşamayı sever ve saklanmazlar. Doğada toprak derinliklerinde yaşayan kırmızı solucan bulmak nerdeyse imkansızdır.

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından ilçede 1.5 yıldır yürütülen “Kırmızı Solucan Gübresi Üretim Projesi” Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi tarafından da Mayıs ayında plaket almıştı.

Galeri
📆 08 Temmuz 2014 Salı 15:44   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR