MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Kartal, Manşet, Toplum » Kartallılar Kerbela Şehitlerini Anma Gecesi Ve Aşure Günü’nde Buluşacak
Kartallılar Kerbela Şehitlerini Anma Gecesi Ve Aşure Günü’nde Buluşacak

 

 

Kartal Cemevi Vakfı ve Kartal Belediyesi işbirliği ile Muharrem ayının onuncu günü olan “Aşure Günü” ve “Kerbela Şehitlerini Anma” için bir dizi etkinlik düzenlendi.

 

 

Kartal Cemevi Vakfı ve Kartal Belediyesi’nin düzenlediği “Kerbela Şehitlerini Anma” gecesi, 15 Kasım 2013 Cuma günü saat 20.00’de Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Gecede; türkülere ve bu müziğin vazgeçilmez çalgısı bağlamaya gönül vermiş olan Hüseyin Albayrak, Ali Rıza Albayrak ve Hakkı Şimşek, deyişler ve mersiyelerle Kartallılarla buluşacak.

 

Kartal Cemevi Vakfı’nın 16 Kasım 2013 Cumartesi günü düzenlediği “Aşure Günü” etkinliği ise saat 12.00 – 15.00 arası Kartal Cemevi’nde başlayacak. “Aşure Günü”, aynı gün saat 15.00’ten sonra ise Kartal Meydanı’nda halka aşure ikram edilmesiyle devam edecek.

 

Muharrem Matemi ve Aşure Günü

“Aşure Günü”, hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam dininde önemli bir yeri ve kıymeti olan bir gündür.

Alevilerde, Hz. Hüseyin’in Kerbela’daki acısı başta olmak üzere Oniki İmamların acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Matemi tutulur. Muharrem Matemi’nin amacı, bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevi öğretisini özümsemektir.

Matem süresince bıçağa, ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez, ve et yenmez. Matem boyunca hiç bir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak ve Matem Orucu’nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, yapılabilecek kötülüklerin ve katliamların bir daha olmaması için anmak ve unutmamaktır. Kerbela katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin’in kurtulması ve Hz. Ali’nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah’a şükredilir. Bu edenle Muharrem Matemi, Aşure geleneği ile biter. Aşure, sevincin hoşgörünün simgesidir. 12 gün orucun ardından “Aşure Günü” yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan Aşure çorbası-tatlısı birlikte yenilir veya evlere dağıtılır.

 

 

 

 

📆 13 Kasım 2013 Çarşamba 12:32   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR