MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Magazin, Manşet, Toplum » Kıraç’tan Müzik Dünyasını ŞOK Edecek Eleştiriler
Kıraç’tan Müzik Dünyasını ŞOK Edecek Eleştiriler

“Yolun Sonu” adlı single ‘ını müzik severle buluşturan KIRAÇ, TRT FM’deMichael Kuyucu’nun programına konuk oldu. Kıraç elinde on bir şarkı olduğu halde artık albüm yapmayacağını ve şarkılarını tek tek single mantığında müziksevere sunacağını söyledi. Müzik dünyası hakkında çarpıcı eleştirilerde bulunan KIRAÇ, TRT FM’de Michael Kuyucu’ya günümüz pop ve rock müziği hakkında ilginç eleştirilerde bulundu. Kıraç günümüzde pop müziğin çok sıradanlaştığını söyledi ve müzisyenleri Melih Kibar’ı örnek almaları gerektiğini söyledi ve müzik üreticilerine seslendi: “Vicdanlı Olun Ayıp Ediyorsunuz!”

 

 

 

 

 

Popçular Biraz Melih Kibar’ı Örnek Alsın

 

Michael Kuyucu “Yolun Sonu” adlı yeni şarkısına iki versiyon hazırlayan Kıraç’a  “Yolun Sonu” adlı şarkısının daha yumuşak bir şarkı olduğunu söyledi ve son yıllarda Kırac’ın çok sert rock müzik yaptığına dair eleştirildiğini hatırlattı. Kuyucu, Kıraç’a bu konudaki düşüncesini sordu. Bu soru üzerine Kıraç, “Aslında kendisinin değil Türkiye’de üretilen müziğin değiştiğini söyledi.  Kıraç:  “Benim müziğim aynı. 1998den beri sound olarak aynı müziği yapıyorum. O zaman ne kadar sert müzik varsa şimdi de o kadar sertlik var müziğimde. Bence Türkiye’deki müzik biraz rock soundundan geriye gitti, çok yumuşadı çok popa gitti. Aslında yumuşakta değil, beynimize zarar verecek kadar sertleşti. Dört dörtlük müzik dışında müzik yapılmıyor Türkiye’de beş sekizlik, yedi sekizlik müzik yok artık. Oysa geçen gün aklıma geldi. Türkiye’de bir Melih Kibar gerçeği vardır.  Hafif müziği pop müziği sevdiren belki de en milli şarkılarımızı yapan Melih Kibar’ın on şarkısının dokuzu beş sekizdir. Yani ne oluyor bu popçular neden biraz Melih Kibar’ı örnek almazlar Akıl almaz bir vaziyet. Ben aynı müziği yapıyorum ama Türkiye’deki müzik çok tek düze oldu ondan bazen biz taca çıkıyoruz.”

 

Vicdanlı Olsunlar AYIP EDİYORLAR !

 

Bu şarkılar Türk halkı tarafından zamanında sevilmiş,  neden böyle tek düze şarkılar yapılıyor. Ben artık bir şey diyemiyorum. Müzisyenlerin ve aranjörlerin biraz vicdanlı olmasını artık diliyorum. Vicdanlı olsunlar ayıp ediyorlar! . Ben çiklet şarkılar yapmıyorum. Sektör böyle istiyor, az çalınır gibi kaygılardan uzağım. Bu benim ruhumu sanatçılığımı koruyor. Piyasa böyle şeyler istiyor dediğim ve o tarzda üretmeye başladığım an “Lanet olsun bana” . Bitti lanet olsun bana. Ben halkın yararına müzik yapmak istiyorum.

 

Dizi Müziği Sektörünün Önünü Açtık

 

Kıraç, Michael Kuyucu’ya dizi müziği sektörünün olmadığını bu sektörün kendisinin yaptığı üretimlerden sonra sektörleştiğini söyledi:  “Dizi müziklerinin dizilere ne kadar katkı sağladıklarını göstermede katkı sağlamış oldum. Dizi müziği yapa arkadaşlarımız çoğaldı, ekmek kapısı oldu, para kazanmaya başladılar. Hepsini kutluyorum, başta Toygar Işıklı olmak üzere diğer tüm bu alanda üreten arkadaşlarımı kutluyorum. Ben ilk yaptığımda fazla para kazanmadım. O dönem dizi müzikleri yapanlara az para veriyorlardı. Dizi müzikleri yapanlara para verilmediği için zaten bu sektör oluşmuyordu. Ben o dönem çok az para karşılığı ürettim, konserlerden paramı kazandığım için, hobisine başladım. Çok ciddiye aldım işimi, sonra para getirmeye başlayınca diğer arkadaşlarımda bundan faydalanmaya başladılar ne mutlu bana.”

 

Türk Pop Müziğinde Varsa Yoksa “Dup Dup Dup” !

 

Türk pop müziğinde varsa yoksa “dup dup dup dup” var. Artık Valsta yok kalmadı. Verilen bu , sürekli bir ritim kik 120 civarında bazen 140’ıda buluyor ritim olarak. Onun dışında başka bir müzik yok. Sözlerde aynı işin tuhafı.  Birde bazen bana söyleyenler de aynı gibi geliyor. Bazen bir kız söylüyor, bazen bir oğlan, bazen kız mı oğlan mı oda belli değil. Garip bir durumdur. Her şey show –  hava. Arkada kızlar dans etsin, üstü açık oğlanlar bir oraya bir buraya savrulsunlar. Showu iyi yapıyorlar. İnsanlar da bunu dinlemek zorunda kalıyorlar. Sonrada herkes soruyor ülke nereye gidecek? İşte nereye gidecek nereye gittiği belli…” Türkiye’de üretilen müziğin kalitesinin düşüşte olduğunu söyledi.

 

 

 

Radyocular Mideleri Bulana Bulana Çalıyor Bazı Şarkıları

 

Michael Kuyucu, Kıraç’a hangi yorumcuyu beğendiğini ve örnek aldığını sorunca Kıraç, Alpay’ın kendisi için çok önemli bir yerde olduğunu söyledi. Alpay’ın onun örnek aldığı yorumculardan biri olduğunu söyleyen Kıraç: “ Alpay benim öğretmenlerimden biridir. Dünya çapında bir yorumcu, yeri geldiğinde dünyadaki yorumculardan da iyi şarkı söylüyor.  Onun söylediği “ Cennet yolu” “Fabrika Kızı Hayalimdeki Resim” yıllar boyu dinledim ağladım. “ dedi. Bunun üzerine “Medyamız yeni Alpay’ların gelmesinin önünü tıkıyor ne dersin?” diye soran Michael Kuyucu’ya Kıraç: “Aynen katılıyorum. Ben sorumluluğu ne halka ne devlete ne de başkasına vermiyorum. Bütün sorumluluğu gerçek müzisyenlere ve yayıncılara veriyorum. Bunun vebali onlarda. Ben biliyorum ki bir çok yayıncı, radyocu mideleri bulana bulana bir takım müzikleri ön plana çıkartmaya çalışıyorlar..” diyerek medyanın iyi yorumculara hak ettikleri değeri vermediğini söyledi.

 

Sanatçı Bakışı Artık Kalmadı

 

Michael Kuyucu, TRT FM’de ki programına konuk olan Kıraç’a müzikle uğraşan gençlere hangi önerileri vereceğini sordu. Bunun üzerine Kıraç:  “Ben müzik yapan gençlere şunu söylüyorum: Müzik yapabilmek için müziğin dışındaki şeylerle ilgilenmeniz lazım. Anadolu rock yapabilmek için, bu sentezi bu analizi yakalayabilmek için, edebiyat bilmen lazım, tarih bilmen lazım, sinema bilmen lazım. Genel kültürünün iyi olması lazım. Bu iş böyle gitar çalma ile olacak olsa, çok kolay olurdu. İlk önce bir sanatçı bakışına sahip olacaksın. Bugün bu yok! Halka yalan söyleniyor. Halk doğruyu bulacak görecek buna inanıyorum.” diyerek günümüz genç müzisyen ve yorumcularının sanatçı duruşu konusunda eksik kaldıklarını söyledi.

 

 

 

📆 11 Nisan 2016 Pazartesi 12:35   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR