Bursa Yenişehir Kirazlıyayla köyü yakınlarında kurşun-çinko-bakır madenciliği zenginleştirme ve atık barajı projesi için verilen orman kesim iznine karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Köylüler maden faaliyetinin durdurulması sonrası sevinç yaşarken, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Kadın Kolları da madencilik şirketi tarafından kesilen ağaçların yerine yenilerini dikmek üzere kampanya açtı. Kadın Kolları, ilk iş olarak köy çıkışından madene giden yola süs bitkileri ve çam fidanları dikti.
CHP Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş ve yönetim kurulu, CHP Yenişehir örgütünü ziyaret edip İlçe Başkanı Ahmet Köse ve İlçe Kadın Kolları Başkanı Şengül Çoban ile görüş alışverişinde bulundu. CHP Bursa İl Başkan Yardımcısı Orhan Aslan’ın da eşlik ettiği heyet, daha sonra fidan dikimi için Kirazlıyayla’ya geçti.
OKUMUŞ: “BU VATAN HEPİMİZİN”
CHP Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş yaptığı açıklamada, maden şirketinin giriştiği ağaç katliamına karşı fidan dikme etkinliği düzenlediklerini belirterek, “Bu dağlar, bu toprak, bu dava, bu vatan hepimizin. Biz bu direnişte bu haklı davada biz hep sizlerin yanında olacağız. Sizlerle birlikteyiz. Ben bu davada böylesine mücadele veren yürekli kadınlarımızı, gençlerimizi kutluyorum” dedi.
CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse de mücadelenin devam edeceğini, maden şirketi tası tarağı toplayıp Kirazlıyayla’dan gidene kadar köylülerin yanında olacaklarını vurguladı. Köse, “Kirazlıyayla halkının gözü yaşlıyken, jandarma kadınlarımızı gözaltına alıp ifade almaya götürdüğünde, pandemide, ramazanda, güneşte, sıkıntılar yaşarken, bizler de üzüldük insan olarak. Ama direndiler, biz de il-ilçe parti örgütümüzle, milletvekilimizle onların yanlarında olmaya gayret ettik. Onlar önden gittiler ve başardılar, biz yanlarında olduk. Onlar sevindiler bizler de sevindik. Gelinen nokta sevindirici ama iş henüz bitmedi. Köylümüz bu madeni burada istemiyor, biz de istemiyoruz. Onlar tası tarağı toplayıp gidene kadar köylümüzün yanındayız” şeklinde konuştu.
CHP İl ve ilçe kadın kolları üyeleri, köylülerle birlikte fidan dikti. Toprağın çok sert olması nedeniyle çevreden temin edilen bir iş makinesiyle kazım işlemi yapılabildi. 7’den 77’ye imeceyle fidanlar toprakla buluşurken, tekrarlanacak fidan dikim etkinlikleriyle köy çevresinin yeniden yeşil güzelliğine kavuşabilmesi hedefleniyor.
“ÇEŞMELERİMİZİ KURUTTULAR, HAYVANLARIMIZ SUSUZ KALDI”
Köylü kadınlar ise Meyra Madenciliğin hoyratça giriştiği doğa katliamına mücadelede kararlı. Kime dokunsanız, bin ah işitiyorsunuz:
“Burada doğduk, burada büyüdük. Marttan beri mücadele ettik, gece gündüz, karda pandemide ramazanda mücadele ettik. Gençlerimiz makinelerin önlerine yattı. Jandarmanın önünde sürüklendiler. Ama mücadeleyi bırakmadılar. Dedelerimiz bu toprakları savaşarak kurtarmışlar. Bizler de gücümüzle koruyacağız inşallah. Güllerimizi kuruttular, çeşmeleri kurutttular, hayvanlarımız susuz kaldı. Ama inşallah hepsini yeniden yapacağız. Ama mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bir adım geri atmayacağız.”
KADINLARA JANDARMA BASKISI, TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDEYDİ
Bilindiği üzere; Lübnan sermayeli Meyra Madencilik adlı şirket tarafından Kirazlıyayla ile Reşadiye köyleri arasında 2014 yılından bu yana yapılan madencilik faaliyeti için zenginleştirme tesisi ve atık barajı projesine karşı köylüler aylardır mücadele ediyordu. Maden tesislerinin sularını, meralarını kirleteceğini, yaşam alanlarını ellerinden alacağını dile getiren köylülerin direnişi sık sık jandarmanın müdahalesi ile gündeme gelirken, özellikle köylü kadınlara yönelik baskı ve gözaltılar yaşanıyordu.
Bir yanıt yazın