MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Kartal, Manşet, Toplum » KİŞİSEL PARA DANIŞMANI ÖZLEM DENİZMEN KARTALLI KADINLARLA BİR ARAYA GELDİ
KİŞİSEL PARA DANIŞMANI ÖZLEM DENİZMEN KARTALLI KADINLARLA BİR ARAYA GELDİ

Göreve geldiği 2009 yılından bu yana kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını desteklemeye yönelik sürdürdüğü çalışmaları her geçen gün daha da genişleten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğündeki Kartal Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü, Kalp Kadın Platformu  işbirliği ile kadınlar için iki gün sürecek Finansal Okuryazarlık Semineri ve Uygulama Atölyesi düzenleyerek yeni bir çalışma başlattı.

 

Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen ilk etkinlik, TV programları ve köşe yazıları ile tanınan Kişisel Para Danışmanı Özlem Denizmen’in eğlenceli anlatımıyla gerçekleşti. Çalışmanın birinci gününde ‘Finansal Okuryazarlık’ semineri ile katılımcılar, temel ihtiyaçları için finansal planlama ve tasarruf yapma yollarını öğrendi. Kasım ayında gerçekleştirilecek ‘Uygulama Atölyesi’nde ise kadınlar iş fikirlerini değerlendirecek ve pazarlama taktikleri edinecek.

 

“Toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir”

 

Seminere Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Ali Kemal Özdemir, Başkan Danışmanı Özbey Pekşen, CHP Kartal Kadın Kolları Başkanı Sema Demirhisar, Kartal Belediyesi kadın personeli ile çok sayıda Kartallı girişimci kadın katıldı. Seminerde açılış konuşmasını yapan Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Ali Kemal Özdemir, “ Bu eğitimi düzenleme kararı verdiğimiz ilk günden itibaren bizlere desteğini sunan ve fikirleriyle bizlere yol gösteren değerli Başkanımız Sayın Op. Dr. Altınok Öz’e huzurlarınızda çok teşekkür ediyor, kendilerinin de sevgi ve selamlarını sizlere iletiyorum. Konuşmama Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözünü hatırlatarak başlamak isterim ‘Dürüst olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır; o da büyük Türk kadınını mesaimize müşterek kılmak, hayatımızı onunla birlikte yürütmek ve büyük desteğimizi yapmak yoludur. Toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir. Bir toplumun bir organı faaliyetteyken diğer bir organı işlemez ise o toplum felç olur.’ diyor Mustafa Kemal’in Atatürk. Bu da Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlar hakkındaki düşüncelerini ve Türk kadınına ne kadar büyük bir güven duyduğunun ifadesidir. Kadınlarımızın evlerindeki ve toplumdaki rollerini revize etmek, ekonominin şah damarı haline getirmek kadınlarımızın elinde. Bu tip organizasyonlar çok değerlidir. Bu eğitimde bize destek olan Kalp Kadın Platformu ve organizasyonda yer alan herkese teşekkür ediyor, seminerin başarılı olmasını diliyorum.” dedi.

 

Tasarruf ve birikimin farkı anlatıldı

 

Türkiye’nin ilk finansal okuryazarlık hareketini başlatarak ‘Para Durumu’ platformunu kuran Kişisel Para Danışmanı Özlem Denizmen, tasarruf ve birikim arasındaki farkları uygulamalı olarak sahnede anlattı. Denizmen : ”Tasarruf, bizim gezegenimizin sınırlı kaynaklarını doğru kullanmaktır; ihtiyacımız kadar kullanmaktır, gelecek nesilleri düşünerek kullanmaktır. Birikim ise elimize geçenin belli bir kısmını bir kenara ayırmaktır. Sudan, elektrikten, internetten, cep telefonundan bunun gibi sayılabilecek birçok örnekten tasarruf yapabiliriz; ama bize bahşedilmiş en değerli kaynak, zaman ve enerji… Bazı insanlar enerjimizi çekerler, onları hayatımızdan çıkartarak kendi enerjimizden de tasarruf etmiş oluruz. Tasarruf; bireyler olarak kaynakları doğru kullanmak demek. Şirketler olarak, belediye olarak, devlet olarak. Birikim ise elimize geçen paranın bir kısmını ayırmak demektir.” dedi. Denizmen Kartallı kadınlardan birkaçını sahneye çıkarıp hayat hikâyelerini paylaşmalarını istedi, ardından çeşitli tavsiyelerde bulundu ve cesaretlerinden dolayı onlara çeşitli hediyeler verdi.

 

“Hedefim şu anda evden yürüttüğüm işimi daha profesyonel hale getirerek bir işletme sahibi olmak”


unnamed-5 unnamed-6

Seminerde hayat hikâyelerini anlatan Kartallı girişimci kadınlardan Hadiye Akyürek, nasıl iş sahibi bir kadın olduğunu şu sözlerle anlattı: “ 7 yıl önce eşimi kaybedince ne yaparım sorusunu kendime sordum ve hayatımı devam ettirebilmek için arayışa girdim. Eşimin ölümünden 20 gün sonra hayatımda ilk defa bir kermese katıldım ve ‘Ben de para kazanabilir, çocuklarıma bakabilirim’ dedim. Bu kermeste Kartal Belediyesi’nden arkadaşlarla tanıştım ve o yıllardan bu güne iletişimimiz hiç kopmadı. Danışmanlık ve tüm eğitim desteklerinden faydalanıyorum. İşte 7 yıl önce mikro kredi alarak evde tarhana erişte yapmaya başladım. Böylece tarhanacı, erişteci Hadiye oluverdim. İsmim buradan geliyor. Daha sonra kadın ürünleri pazarına katıldım, güzel satışlar yaptım. Kendimi geliştirmek üzere yeni kurslara katıldım. Girişimcilik Destek Birimi’nde katıldığım çalışmalardan öğrendiğim en önemli şeylerden biri; zamanın ihtiyaçlarına uygun olarak üretimlerimle birlikte kendimi geliştirip değiştirmem, zamanı yakalamam gerektiğiydi.  Bu bakış açısıyla son yıllarda moda olan pastacılık ve çikolata üretimi konusunda kendimi geliştirdim. Şu anda pasta ve çikolata yapıyorum. Yıllar içerisinde çok ciddi bilgi ve deneyim kazandım hedefim şu anda evden yürüttüğüm işimi daha profesyonel hale getirerek bir işletme sahibi olmak. Bu sadece bir temenni değil; buna yönelik planlamamı yaptım ve sağlam adımlarla ilerliyorum. Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bu yolda yanımızda olduğu için çok teşekkür ediyorum.

 

“Sokağa yalnız çıkamayan Yenigün, artık kooperatifin yöneticilerinden biri”

 

Yenigün Güner ise kendi ayakları üzerinde durma sürecini şu şekilde katılımcılarla paylaştı: “Ben 20 yıldır kapıdan bile dışarı çıkamayan Yenigün Güner. Erkek kardeşim benim evden çıkabilir hale gelmemi çok istiyordu. Bir gün Kartal’da bir kadın ürünleri pazarı açıldığını öğrendik. Kardeşim bana sen ne yapabilirsin diye sordu. Su böreği, baklava ve diğer hamur işleri dedim. Beni pazara getirdi; ama insanlarla diyalog kuramadığım için çok zorlandım. Pazara her geldiğimde masama kimse gelmesin de konuşmak zorunda kalamayayım diye dua etmeye başladım. Akşam oluyor kardeşim gelip masamı topluyordu. Eve gittiğimizde ise yaptıklarımdan arta kalanları yiyorduk. Böyle bir ay geçti. Çocuklar ve kardeşim, sabah beni pazara bırakıp akşam gelip alıyorlardı. Ben tek başıma evden pazara bile gidip gelemiyordum. Sudan çıkmış balık derler ya öyleydim. Sonra Kartal Belediyesi’nin eğitimlerine, toplantılarına katılamaya başladım. İlk zamanlarda okuma yazma konusunda çok iyi olmadığım için eğitimlere katılmak istemedim. Gözüm korktu, bir şey anlamam diye düşündüm. Sonra gördüm ki bu eğitimlerin okuldaki eğitimlerle alakası yoktu. Tamamen bizim gibi kadınlara yönelik yapılan, bizlerin de konuştuğu fikirlerini sunduğu eğitimlerdi. Bir gün çocuklara ‘Ben kendim giderim’ dedim. Şaşırdılar, gidemezsin dediler. Giderim! Bulamazsam da sizi ararım dedim çıkış o çıkış. Kadın ürünleri pazarında tezgâh açıyorum. Ağlayan ben, şimdi güler yüzle müşterilerimi karşılıyorum. Kartal Kadın Kooperatifi’nin de ortağı oldum bu süreçte. Esas önemlisi; son 2 yıldır Kartal Kadın Kooperatifi’nin yönetimindeyim. Sokağa yalnız çıkamayan Yenigün, arkadaşlarının da desteği ile kooperatifin yöneticilerinden biri artık. Eğitimlerde satacağımız şeylerin fiyatını bulmak ve bir atölye ortamında üretim yapmak, tecrübelerimizi atölye çalışmaları ve workshoplar ile paylaşmak en büyük hayalimiz. Bu süreçte de Kartal Belediyesi’nin danışmanlık hizmetleri ve eğitim çalışmaları ile yanımızda olmaya devam etmesini temenni ediyoruz. Bu vesile ile Kartal Belediye Başkanımız Sayın Op. Dr. Altınok Öz’e de çok teşekkür ediyorum. İlerleyen dönemlerde de kadın emeğini desteklemek adına bu eğitimlerin devamını diliyorum.”

 

Programın sonunda Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Ali Kemal Özdemir. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz adına Kartal Belediyesi Engelliler Üretim Atölyesi’nde üretilen ürünlerden oluşan hediye sepetini Özlem Denizmen’e takdim etti. Kişisel Para Danışmanı Özlem Denizmen ise böyle yararlı bir seminerin Kartal’da düzenlenmesinde kendilerine verdiği destek için Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e teşekkür etti.

Galeri
📆 26 Ekim 2016 Çarşamba 14:26   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR