Kartal Belediyesi kreş ve okullarda gönüllü sağlık taraması başlattı. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün çocuklara verdiği önem nedeniyle, başta kreşlerimiz olmak üzere sağlık taramasına geçildi. Tüm Kartallı çocukların okullarına giderek yerinde gönüllü hizmet vermeye başlanıldı. Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş ve Sağlık İşleri Müdürü Sevim Köker, Kreş Müdürü Enif Yavuz Dipşar ile Kartal Belediye kreşlerinde yapılan gönüllü tarama çalışmalarına katıldılar.
Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş, “Belediye Başkanımız Op. Dr. Altınok Öz insan sağlığının önemini bilen ve bu bağlamda çalışmalarda bulunan bir başkan. Sünnet kampanyası başta olmak üzere farklı uygulamalarımız da var. Bu kez anemi ve idrar yolu enfeksiyonu taraması olmak üzere iki aşamada deneyimli ekiplerimizle bu hizmeti vermekteyiz. Parmaktan alınan kan ve idrar numuneleri hızlı bir şekilde seyyar laboratuarımızda incelenerek, sonuçlar çocuk hastalıkları uzmanı doktorumuz tarafından değerlendirilerek ailelere gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.” dedi.
Sağlık İşleri Müdürlüğü’nden sorumlu Başkan yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş “Eğer çocuğunuz sabahları uyanmakta güçlük çekiyorsa, derslere dikkatini veremiyorsa, algılamada sorun yaşıyorsa, halsizlik-yorgunluk belirtileri var ise anemi hastası olabilir. Anemi ülkemizde çok sık görülmektedir. Ergenlikte veya gebelikte yeterli beslenmeme, yetersiz kırmızı et tüketimi, bilinçsiz kullanılan ilaçlar, fazla kalsiyum ürünleri tüketmek, kafeinli –gazlı içecekler içmek, dişeti-burun kanamaları, bağırsak-sindirim bozuklukları aneminin başlıca sebeplerindendir. Anemi ileri safhalarında çocuklarda kağıt, kireç, toprak ya da kil yeme isteği ortaya çıkarabilir. Buna bağlı fiziksel aktivitede oluşabilecek; çarpıntı, nefes almada güçlük, çabuk yorulma, ağız kenarında yara, deri, dil ve tırnak yapısında bozulmalar, çatlaklar, bağışıklık sisteminde zayıflık ortaya çıkabilir. Bu tarz belirtilerin olması durumunda, aile hekiminize veya en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.”dedi.
Dr.Mermertaş, “İdrar yolu enfeksiyonları çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra görülen en sık enfeksiyondur. Kız çocuklarının anatomik yapısından dolayı erkek çocuklarına oranla daha fazla sıklıkta görülmektedir. Mesanenin tam boşalmaması ve asitliliğinin azalması ile koruyucu bakterilerin kaybı idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlar. Ayrıca, anatomik sorunlar ve fonksiyon bozuklukları da etkendir. İdrar yolu reflüsü, idrar yolunda taş olması da hazırlayıcı faktörlerindendir. En büyük belirtileri; idrarda yanma, sık idrar yapma-yapamama buna ek olarak yüksek ateş, sarılık, bel ağrısı gibi bulgular da diğer belirtilerinden bazılarıdır. Doğru tanı koyabilmek ve gereksiz tedavilerden kaçınabilmek için idrar örneğinin doğru alınması çok önemlidir. İdrar kültürüne de bakılması daha güvenilir teşhis – tedaviyi sağlar.Tedavisi antibiyotik ile yapılmaktadır. Eğer, idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse nedbeleşme (böbrek iltihabı ile böbrek dokusunun hasar görmesi) ve böbreğin (çocuklarda) büyümemesi, yüksek tansiyon gibi ciddi sonuçlar verebilir.Bu nedenle; hijyene dikkat edilmesi, ıslak çamaşır ya da mayo ile durulmaması ve kabızlığın engellenmesi koruyucu etkenlerdendir.” dedi.
Sağlığınız Önceliğimiz
Belediyemiz, Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından tüm kreşlerimizde bulunan çocuklarımıza yönelik anemi ve idrar yolu enfeksiyonlarının teşhisi amaçlı sağlık taraması başlatılmıştır. Soğanlık Orta Mahalle’de bulunan kreşimizde ailelerinin izni alınarak ve isteyen aile bireylerinin katılımıyla 15 çocuğumuza (4 yaş grubu) kan ve idrar olmak üzere sağlık taraması yapılmıştır. Belediye olarak sağlık politikalarımız doğrultusunda, gelecek nesillerimizin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerimize devam ediyoruz. Sağlık taramaları, eğitim ve seminer programları ile halkımız ve önceliğimiz çocuklarımızın farkındalığını sağlanması hedeflenmektedir.
Bir cevap yazın