MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » MAHSUNİ ŞERİF KARTAL’DA ANILDI
MAHSUNİ ŞERİF KARTAL’DA ANILDI

Aşık Mahsuni Şerif 14. ölüm yıldönümünde Kartal’da türkülerle anıldı.

 

Ünlü Halk Ozanı Aşık Mahsuni Şerif ölümünün 14. yılında Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde, Kartal Belediyesi’nin katkıları ile S.S Kartal Eğitim, Kültür, Sanat ve Tüketim Kooperatifi (KÜLTÜRKOOP), Türk Halk Müziği Korosunun verdiği bir konser ile anıldı. Konserin onur konuğu ise büyük Ozan Mahsuni’nin oğlu Emrah Mahsuni oldu.

 

 

Şef Yakup Esen yönetiminde Mahsuni türkülerini beraber ve solo olarak seslendiren KÜLTÜRKOOP Türk Halk Müziği korosu Kartallılara unutulmaz bir gece yaşattılar. Gecenin sunumunu Zeki Demirci yaparken, Kartal Belediye Başkan yardımcısı Gülcemal Fidan.Kültür Müdürü Adem Uçar, Başkan danışmanı Haydar Oğuz, Kartalspor Başkanı Taner Özdemir, Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda Kartallı sanatsever konseri izledi.

 

Koronun konserinin ardından sahne alan Emrah Mahsuni, mini bir konser sunarken, babasından bazı anektodları da izleyici ile paylaştı. Mahsuni babası için yazdığı türküyü seslendirirken duygusal anlar yaşadı.

 

Kartal Belediye Başkan yardımcısı Gülcemal Fidan gecenin hatırasına istinaden Koro şefi Yakup Esen ve Emrah Mahsuni’ye birer Kartal heykelciği hediye etti. Fidan burada yaptığı konuşmada Ozanlığın halkın sesi olduğunu ve ölüme bilerek giden Hz. Hüseyin’in yolundan gitmek olduğuna vurgu yaptı.

 

AŞIK MAHSUNİ KİMDİR?

 

Hayatı çilelerle geçen büyük Ozan, Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesi’nin Berçenek Köyü’nde dünyaya geldi. 1955 yılında, sonradan Ankara’ya nakledilen Mersin Astsubay Okulu’na kaydoldu. 1960’ta eşi Suna’yı kaçırdı ve 6 ay köyünde kaldı. Bu sırada okulu Balıkesir’e nakledildi. Okul komutanının çabası ile yeniden okula dönen Aşık Mahzuni, 6 ay devamsızlık yaptığına ilişkin bir ihbar üzerine okuldan atılınca yeniden köyüne döndü. 1964 yılında ilk plağı ile müzik piyasasına girdi.

 

Bir süre Gaziantep’te ikamet ettikten sonra Ankara’ya taşındı. 1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Federasyonu tarafından Dünya’nın en büyük 3 ozanı arasında gösterildi.

 

Sivas Dramı adlı türküsünü,

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlere ithaf etmiştir.

2001 yılının başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle, JFK Hospital’da yoğun bakım altına alındı. Mayıs ayında taburcu edildi. 17 Mayıs 2002 tarihinde, evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Mahzuni Şerif 60’lı yaşlarında Almanya’nın Köln şehrinde vefat etti. Vefat ettiğinde, DGM’deki davası henüz sonuçlanmamıştı.

Mezarı şu an son ikametgâhı olan Hacı Bektaş Veli Külliyesi’nin yakınındaki Çilehane adı verilen bölgededir.

HABER&FOTO : NURAY YILMAZ
mahsuni 3 mahsuni 6 mahsuni 5 mahsyni 7 mahsuni 5

Galeri
📆 18 Mayıs 2016 Çarşamba 10:18   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR