MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » MUHARREM AYI ORUÇ AÇMA YEMEĞİ HAZIRLIKLARI
MUHARREM AYI ORUÇ AÇMA YEMEĞİ HAZIRLIKLARI

Kartal Belediyesi, Muharrem ayının başlaması birlikte Muharrem orucu tutacak vatandaşlara, inançlarının gereğini huzurlu bir şekilde yerine getirebilmeleri için bir dizi hazırlık çalışması yaptı.

 

 

Kartal Belediyesi, 25 Ekim- 5 Kasım tarihleri arasında Muharrem orucu tutacak vatandaşlar için bu tarihler arasında her gün, Uğur Mumcu Cem Evi ve Kartal Cem Evi’nde oruç açma yemeği verecek.

 

 

25 Ekim 2014 Cumartesi günü Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün de katılımıyla Kartal Cemevi’nde saat: 18:00’de Muharrem ayının ilk oruç açma yemeği yapılacaktır.

 

 

 

Tarih: 25 Ekim 2014 Cumartesi

Saat: 18:00

Yer: Kartal Cemevi

 

Başkan Altınok Öz, Muharrem Ayı’nda Birlik Mesajı Verdi 
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Muharrem ayının başlamasına ilişkin yaptığı değerlendirmede,  “Türkiye etnik ve dinsel inanç yönünden çok yönlü bir ülke ve kültürel farklılıkları var. Alevi ve Sünni kesim iç içe yüzyıllardır birlikte yaşıyorlar. Göreve geldiğimiz günden bu yana mahallelerde iftar yemekleri vermeye başladık. Diğer yandan Alevi arkadaşlarımız, kardeşlerimiz için de inançları doğrultusunda tuttukları muharrem orucu nedeniyle  Kartal Cem Evi’nde de oruç açma yemeği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Onların felsefeleri, inançları doğrultusunda yaslarını paylaşıyoruz. Biz, yerel yönetim olarak Kartal’da birlikte, bir arada yaşayabilmemize bu yönde katkıda bulunuyoruz” dedi.

 

Başkan Altınok Öz, “Bu ülkede yaşayan hiç kimse öteki değil; aşurenin anlamını doğru yapmak gerekir. Hacı Bektaş Veli’nin kucağında sağ tarafta ceylan, sol tarafında aslan yan yana bir arada yani  güçlü ve güçsüz fert bir arada bulunabiliyorsa, bizler de bir arada olacağız; bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız” dedi.

 

Muharrem Ayı Hicri Yılbaşı  

İçinde 10 peygambere 10 ikramın verildiği “Aşure” gibi önemli bir günü barındırması açısından büyük önem taşıyan Muharrem ayı aynı zamanda hicri yılbaşı anlamına geliyor. Muharrem ayının başlangıcı olan 4 Kasım 2013, Hicretin 1435. yılına girildiğini gösteriyor. İslam tarihinde bir dönüm noktası olan Muharrem ayı, Hz. Ömer zamanında takvim başlangıcı kabul edildi ve 1 Muharrem hicri yılbaşı oldu. Hicri senenin ilk ayı olan Muharrem’in 10’u aşure günü. Bu ayın diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, aşure gününün de diğer günler içinde bereketli bir yeri olduğuna inanılıyor. İnanışa göre Muharrem’in dokuzuncu, onuncu ve on birinci günlerinde oruç tutulması, oruçtan başka hayır, hasenat ve sadaka gibi güzel adetlerin de yaşatılması tavsiye ediliyor.

 

Muharrem ayının onuncu günü, Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehadetine denk geldiğinden 12 gün oruç tutuluyor. Bu orucun adı ‘yas orucu’. 12. günden sonra İmam Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin sağ kurtulduğu için hem aşure kaynatılıyor hem de kurban kesiliyor. Ayrıca Kerbela’da İmam Hüseyin’e su verilmediği için su içilmiyor, su ihtiyacı başka sulu gıdalardan alınıyor ve et yenilmiyor.

📆 24 Ekim 2014 Cuma 18:17   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR